Водолікарня в Рибниці відновила роботу

Водолікарня Рибницької поліклініки оснащена найсучаснішим обладнанням і надає повний спектр лікувальних процедур, які є на сьогодні.

Як розповів завідувач відділення реабілітації та відновного лікування Сергій Телятник, через ковідні обмеження водолікарня не працювала два роки. «Незважаючи на те, що обладнання було акуратно законсервоване, перед запуском необхідно було здійснити низку профілактичних і пусконалагоджувальних робіт. Їх проводили самотужки протягом двох місяців.

Проблем додало те, що в місті досить жорстка вода. Вийшли з ладу непридатні насоси з підготовки води для басейнів. Розв’язати проблему допоміг Молдавський металургійний завод, який придбав нам новий насос. Раніше там працювали два німецькі насоси, які часто виходили з ладу через нашу воду. Нині встановлений один потужний прилад, що не має цього недоліку», – пояснив фахівець.

Водолікарня, крім дорослого і дитячого басейнів, має класичну душову кафедру (душ Шарко, циркулярний, висхідний тощо), багатофункціональні ванни (з ліками і без, з гідромасажем). Велику популярність, за словами працівників медустанови, має підводний душ-масаж. Це коли в самій ванні створюються висхідні потоки, а кваліфікована медсестра додатково робить масаж водним струменем за певною методикою.

Значним попитом користується СПА-капсула. Багатофункціональний косметологічний апарат поєднує в собі різноманітні функції, оскільки в ньому створюється особливий мікроклімат, який сприяє покращенню кровообігу, мікроциркуляції та лімфотоку. Відділення має й міні-сауну (фітобочку), яка дійсно є чудовою альтернативою традиційній сауні або лазні. Вона навіть має свою перевагу, оскільки голова пацієнта розміщена поза зоною, що нагрівається, при цьому навантаження на судини головного мозку знижується до мінімуму.

«Запустили басейни для дорослих і дітей. Басейни водолікарні мають істотні переваги над іншими через те, що в них введення хлору мінімальне. Очищення та знезараження води здійснюється потужними кварцовими лампами (ультрафіолетова обробка). Автоматика басейну стежить також і за м’якістю води, яка пом’якшується до pH 7-7.2» – продовжив Сергій Федорович.

Завідувач говорить, що після ковіду багатьом необхідні відновлювальні процедури, отже черга склалася на два місяці наперед. Відділенню також не вистачає медичного персоналу. «Ми запрошуємо на роботу медсестру, а спеціалізацію вона пройде на робочому місці», – уточнив Сергій Телятник. Ще один працівник допоможе скоротити час очікування, і пропонованими послугами скористається більша кількість людей.

Слід додати, що водолікарня належить до складу «Відділення реабілітації та відновного лікування». На другому поверсі поліклініки розташовується фізіотерапевтичне відділення з денним стаціонаром і процедурним кабінетом, де роблять і щеплення. Там надають послуги з масажу, лікувальної фізкультури, електро- і світлолікування, теплолікування з використанням озокериту. Рибничани мають також можливість скористатися інгаляторами та сольовими шахтами.

Сергій Федорович поділився планами на подальший розвиток відділення реабілітації та відновного лікування в Рибниці. Він зазначив, що розглядається можливість у 2023 році коштом державної програми капвкладень додати таку процедуру, як озонотерапія.

«Це протизапальний метод, аналогів якому немає. Під час його застосування відновлювальні процеси відбуваються практично моментально. Особливо дієвим метод зарекомендував себе в лікуванні проблем дихальної та серцево-судинної систем» – конкретизував фахівець. Тож сподіватимемося, що незабаром у Рибниці можна буде скористатися і такою чудовою процедурою.

Побажаємо всім міцного здоров’я та нагадаємо, що так само, як і по всій республіці, в рибницькому відділенні реабілітації та відновлювального лікування, громадяни пільгових категорій забезпечуються процедурами безкоштовно, а решта – за граничними тарифами, встановленими постановою Уряду.

Записатися на процедури охочі можуть самостійно в кабінеті лікаря-фізіотерапевта або за направленням дільничного терапевта.

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото автора.