Зустріч Президента з Послом з особливих доручень МЗС Росії

У Тирасполі на майданчику Адміністрації Президента відбулася зустріч Глави придністровської держави Вадима Красносельського з російськими дипломатами.


Російську делегацію очолив Посол з особливих доручень МЗС РФ Віталій Тряпіцин. З ним прибули Надзвичайний і Повноважний Посол Росії в Молдові Олег Васнецов, Співголова ОКК від Російської Федерації Олександр Андрєєв та помічник Віталія Тряпіцина Ариф Гаджієв. У робочій дискусії взяв участь керівник зовнішньополітичного відомства Придністров’я Віталій Ігнатьєв.
Вадим Красносельський відніс до найважливіших питань, які потребують невідкладного розв’язання, проблеми консульського обслуговування придністровців, які мають російське громадянство.
Глава держави нагадав про багатотисячну чергу громадян, яким необхідно замінити російські паспорти, термін дії яких минув. Він зазначив, що придністровська сторона неодноразово заявляла про готовність забезпечити консульський пункт кадрами, яких бракує для його роботи.
Президент ПМР детально зупинився на труднощах, з якими стикаються люди, що стали заручниками ситуації. Крім обмеження у виїзді за межі республіки, стало проблемою отримання російської пенсії.
Не зменшується потік звернень громадян на адресу при-
дністровського керівництва, так само зростає кількість нерозглянутих консульським пунктом заяв. Невдоволення людей Вадим Красносельський вважає цілком обґрунтованим, оскільки йдеться про порушення конституційних прав, які є єдиними для всіх громадян країни, незалежно від місця їх проживання. Глава придністровської держави зазначив, що за два роки направив шість офіційних листів на адресу російського керівництва та МЗС РФ із зазначеної проблематики. Зверталися у зв’язку з цим до різних російських структур та інстанцій і придністровські депутати, й громадські діячі республіки. Вирішення проблеми не вдалося зрушити з місця.
Щодо набуття російського громадянства, то і тут ситуація не менш критична. Спрощений порядок, запроваджений у березні 2020 року, нині скасований. Запис охочих набути громадянство РФ, навіть тих, хто має для цього незаперечні підстави, практично не здійснюється. У черзі перебуває вже близько 60 тисяч заявників.

Про аспекти двосторонньої взаємодії

Віталій Тряпіцин порушив тему російсько-придністровських відносин. Дипломат зауважив: «Російсько-придністровський діалог має постійний характер, нас єднають тісні узи. Незважаючи на геополітичну обстановку, що ускладнилася, триває спільна миротворча операція, яка надійно забезпечує мир на Дністрі і 30-річчя якої ми незабаром відзначатимемо. Розвиваються торговельно-економічні зв’язки та взаємодія в гуманітарній галузі», – наголосив Посол. Головною метою свого візиту російський дипломат, який офіційно представляє російську сторону в процесі врегулювання молдо-придністровських взаємин, назвав обмін думками щодо оцінки нинішньої ситуації. Стан справ у переговорному процесі він назвав складним, констатувавши, що «…діалог буксує, робота формату «5+2» вже тривалий час перебуває на паузі».

Про творців миру

Не залишилася поза увагою учасників зустрічі й тема миротворчості. «Днями ми відзначатимемо 30-річчя миротворчої операції в Придністров’ї. Проект унікальний, місія спільна. Крім миротворців Росії, в ній беруть участь і миротворці Придністров’я та Молдови. Були спостерігачі від України, однак поки що вони тимчасово виведені з Придністров’я. Проте базовою є складова Російської Федерації.
За 30 років функціонування цей формат показав найвищий ступінь своєї ефективності у збереженні миру та безпеки в Придністров’ї та регіоні. Усі це розуміють, навіть ті, хто голосує у Європі за визнання території Придністров’я окупованою РФ. Вони чудово розуміють, що саме Росія гарантує тут мир. Я хочу, щоб було підписано відповідний документ, який гарантує мир. А придністровський народ та керівництво республіки вдячні Росії за підтримку миру та безпеки. Я впевнений, що миротворці й надалі мають бути гарантом миру та безпеки у Придністров’ї», – наголосив Вадим Красносельський.


Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Президента.