Президентська інспекція

Глава держави Вадим Красносельський 20 липня інспектував хід ремонтних робіт на локаціях інфраструктури Тирасполя та Слободзейського району.


Першим місцем відвідання став Придністровський державний університет імені Т. Г. Шевченка. Вадим Красносельський оглянув поверхи головного корпусу, що ремонтуються. Там повністю змінюють комунікації, капітально ремонтують усі приміщення. Президент зайшов до реконструйованої гімнастичної зали. Там уже замінили систему опалення, тепер лагодять підлогу та стелю. Ініціатор глобального вузівського ремонту та переоснащення Вадим Красносельський запитував про закупівлю меблів та обладнання, цікавився проведенням тендерних процедур і постачанням.
Особливу увагу Вадим Миколайович приділив оснащенню багатофункціонального центру цифрової освіти. Ректор ПДУ Владислав Соколов повідомив Президентові, що устаткування для «IT-квантум» здебільшого вже придбане. Студенти зможуть користуватися науково-технічними досягненнями, формувати та розвивати навички, а також працювати над власними винаходами.
Інспекційна група на чолі з Главою держави побувала й у студентському містечку головного вишу республіки. Там триває будівництво університетського храму. Учасники виїзної наради обговорили робочі моменти, пов’язані з оздобленням церкви, обмінялися думками щодо колірних рішень, підсвічування храму та освітлення прилеглої території, позначили ділянки, які будуть покриті тротуарною плиткою.

Йшлося також про розміщення малих архітектурних форм та озеленення. Старі дерева, що становлять потенційну небезпеку, будуть замінені молодими насадженнями. Зелене оформлення ділянки поступово оновлюватиметься.
Президент побував в Октябрському мікрорайоні столиці. Тут розгорнулася реконструкція скверу Авіаторів. Проект передбачає кілька етапів. Перший – заміна інженерних мереж, покриття території тротуарною плиткою, підготовка газонних ділянок, організація функціонально-мистецького освітлення. Автори проекту відмовилися від традиційних ліхтарних опор, а віддали перевагу підвісній системі освітлення.
Сітка, «зіткана» з безлічі кулястих ліхтарів, розташованих на відстані метра один від одного, оповиє й освітлюватиме сквер. Гірлянди, що світяться, розташують на висоті 4,5 м над землею. Опори, за рекомендацією Вадима Красносельського, в перспективі прикрасять квітковими композиціями. Щодо їх оформлення ще доведеться визначитися. Президент цікавився, яке навантаження ляже на електричні мережі, наголосивши, що використовувати слід економічні прилади енергоспоживання. Цьогорічний етап благоустрою планують завершити до дня міста, який Тирасполь відзначить 14 жовтня.

Глава держави також відвідав будівельний майданчик, де закладено підвалини майбутнього Придністровського державного музею. Його площа становитиме близько 900 м2. Корпус буде одноповерховим, а в цокольному приміщенні проектувальники пропонують розмістити фондосховище. В основних – оформлять експозиції, що розповідають про життя краю після Великої Вітчизняної війни, а також відображають сучасну історію Придністров’я.

За задумом Президента, в перспективі установи музейного профілю, пам’ятні та історично значущі місця не лише міста, а й усієї республіки увійдуть до туристичних екскурсійних маршрутів. Їх уже розробляють. Одна з таких локацій – Кіцканський плацдарм. Меморіальний комплекс зберіг основну конструкцію, змінюється здебільшого організація суспільного простору. Біля підніжжя стели тривають будівельно-реставраційні та художньо-оформлювальні роботи. Встановлюються інформаційні панно.
Глава державної адміністрації Слободзейського району та м. Слободзеї Василь Тищенко розповів Вадиму Красносельському, що до 26 липня всі мармурові плити мають бути на своїх місцях. Потім розпочнуть укладання тротуарної плитки. Обсяг робіт досить великий, але зайняті на об’єкті підрядники запевнили, що вкладаються в зазначені терміни. Прокладку електромереж уже завершили. Незабаром оформлять ліхтарну алею.
Вадим Красносельський дав необхідні робочі доручення, він назвав такі зустрічі на місцях «звіркою годинника», зазначивши, що подібні проекти не реалізуються в кабінетах. Закінчити реконструкцію розраховують до 29 серпня – 78-ї річниці завершення Яссько-Кишинівської операції. За підсумками інспекції, учасники наради дійшли висновку, що план має бути реалізований вчасно: значну історичну дату Кіцканський плацдарм відзначить перетвореним.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Президента.