Захистимо мир разом

У Придністров’ї з 8 червня по 9 вересня 2022 року триває конкурс «Молодь проти тероризму та екстремізму». Щоб залучитися до участі в ньому, необхідно зняти відео або виготовити тематичний плакат.


Республіканський конкурс творчих робіт, присвячений Дню солідарності в боротьбі з тероризмом, який щороку відзначають 3 вересня. Ця пам’ятна дата встановлена у 2005 році й пов’язана з трагічними подіями, що відбулися в школі Беслана.
У сучасному суспільстві досить важливо сприяти формуванню в молодого покоління розуміння нормативних зобов’язань. Головною метою ініціативи є профілактика екстремізму та тероризму, підвищення рівня правової культури, поглиблення знань у галузі протидії ідеологіям, що містять можливість екстремістських та терористичних дій. Для Придністров’я головним орієнтиром у вихованні дітей та підлітків є збереження традиційних цінностей, які несуть миролюбні принципи.

Організаторами креативного змагання виступили міністерства просвіти та держбезпеки. Категорії учасників – досить великі. Це молоді люди віком від 12 до 35 років. Творчі роботи оцінюватимуться у двох вікових категоріях: молодшій (12 – 17) та старшій (18 – 35 років).
Номінацій засновники вигадали також декілька. Одна з них вимагає художнього розв’язання. Учасники можуть висловити свої думки та ідеї щодо заданої теми в малюнку чи плакаті формату А3. Творчість не терпить строгих обмежень, тому техніка виконання може бути будь-якою. Можна зробити швидкий малюнок легкою аквареллю, олівцями, пастеллю; складну композицію – гуашшю; фундаментальну картину – акрилом або ж олією.
Якщо вашим рукам не вдається висловити свої думки на папері за допомогою олівця та пензля – нічого страшного. Для цього передбачена категорія відеороликів. Головні критерії: фіксований час до 3 хвилин та антитерористичний посил. Пропонуємо допоміжні питання, які можуть бути корисними в процесі створення сюжету для невеликого соціального кіношедевру: які наслідки злочинних дій переживає суспільство та людина зокрема? Як правильно поводитися в подібних ситуаціях? За якими ознаками можна запідозрити недобре?

Важливе уточнення для всіх, кого зацікавила участь у конкурсі «Молодь проти тероризму та екстремізму». Раніше, в умовах важкої пандемії, допускалася тільки пересилка фотографій. Нині малюнки та плакати необхідно буде доставити до будівлі Міністерства просвіти.
Відеоролики, звичайно ж, слід надіслати на електронну пошту Управління молодіжної політики: umpminpros@mail.ru. Подібний конкурс проводиться в республіці вперше. Він уже розпочався. Роботи приймаються до 19 серпня.
Переможці змагання отримають цінні призи, грамоти та здобудуть безцінний досвід. Найбільш оригінальні та якісні відеороботи потраплять на телеекрани республіки, будуть поширені між шкільними установами й у соціальних мережах та месенджерах.
За словами начальника Управління молодіжної політики Галини Ратушняк, головний акцент учасникам необхідно зробити на загостренні почутті відповідальності за свої дії, особливо ті, що можуть загрожувати небезпеці та життєдіяльності інших людей. Ідея конкурсу полягає у вираженні та формуванні активної громадянської позиції.

«Ми всі разом виступаємо проти терору, ми за мир. Тому хочемо донести до молодих людей та підлітків думку про розуміння наслідків своїх вчинків та необхідність нести відповідальність за них. Особливо це стосується соціальних мереж: хтось може написати безневинний, як він думає, коментар, а потім доведеться відповідати за це», – зазначила Галина Володимирівна.
Якщо у вас виникнуть додаткові запитання, можна скористатися сайтом Міністерства просвіти, де умови щодо участі в конкурсі вказані докладніше.


Олександра ТИМКО.