Виробничого травматизму поменшало

Служба державного нагляду Міністерства юстиції опублікувала результати перевірок умов праці з виробництва.


За перше півріччя поточного року їх було проведено 117, тоді як у минулому – 37, а у позаминулому – 165. Комісія виявила 148 порушень законодавства, що стосуються закону про охорону праці (проти 13 у минулому та 83 позаминулого року).
Також члени комісії взяли участь у 9 спеціальних розслідуваннях. За аналогічний період минулого року їх було 8, позаминулого – 1.
Серед них – 3 групові нещасні випадки, а також 6, які призвели до летальних наслідків. Торік було зафіксовано стільки ж, позаминулого – 1.
З 6 надзвичайних випадків, які мали такий сумний фінал, тільки 2 були взяті на облік, як виробничі. Три з них сталися через погіршення стану здоров’я людей і один нещасний випадок трапився зі сторонньою особою, яка перебувала на території іншого підприємства.
У рамках взаємодії зі слідчими органами та установами охорони здоров’я держнагляд виявив один факт приховування нещасного випадку на виробництві. Було проведено відповідне розслідування, а керівника організації – притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення вимог чинного законодавства.

Крім цього, у взаємодії з установами органів охорони здоров’я відпрацьовано інформацію стосовно до 91 випадку виробничого травматизму (проти 93 минулого року і 98 – позаминулого). 27 з них були поставлені на облік, включаючи 2 зі смертельними наслідками.
У Службі держнагляду відзначають, що порівняно з аналогічним значенням минулого року, виробничий травматизм зменшився на 27 %. Кількість смертельних випадків залишилася на тому ж рівні.
Як зазначають у відомстві, всі нещастя на виробництві відбуваються через порушення трудової та виробничої дисципліни, через невикористання засобів індивідуального захисту, порушення правил дорожнього руху. Серед причин також названо і людський фактор.
Нагадаємо, що перевірки того, як дотримуються обумовлені законом умови та безпека праці на виробництві, держнагляд проводить, зокрема, і в рамках спеціальної генеральної угоди. Вона укладена між Урядом, Федерацією профспілок та Спілкою промисловців, аграріїв і підприємців. Дія документа поширюється на період 2020 – 2022 років, він містить план заходів щодо
реалізації цієї угоди.


Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото: minjust.org