Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперштабу при Президенті (з профілактики та запобігання розповсюдженню коронавірусу), йшлося про те, що нині носіями COVID-19 є 326 придністровців.


У стаціонарах лікуються 106 із них. Станом на 18 липня на базі Слободзейської лікарні функціонує коронавірусний госпіталь, в якому перебувають 90 хворих. Частина з них поміщена в стаціонари профільних відділень районних лікарень: у Дубоссарах – вісім, у Рибниці – п’ять та у Кам’янці – троє пацієнтів. Важко хворіють п’ятеро носіїв вірусу, двоє пацієнтів потрапили до реанімаційних відділень, а 220 хворих лікуються в домашніх умовах.

У період з 11 по 17 липня госпіталізація знадобилася восьми таким пацієнтам.
Серед інфікованих на COVID-19 – одинадцятеро дітей (минулого тижня на лікуванні перебували троє неповнолітніх).

Протягом тижня досліджено 2 523 проби біоматеріалу громадян із підозрою на наявність інфекції (за весь час пандемії – 520 558). Факт захворювання у звітному періоді підтвердився у 308 випадках. Середньодобова захворюваність становить 44 людини (тижнем раніше було 29). Зростання середньодобової захворюваності спостерігається третій тиждень поспіль.

Загалом у Придністров’ї за час пандемії зафіксовано 114 255 фактів інфікування COVID-19, з них 2 209 носіїв вірусу (менше 2 % хворих) – померли, 111 720 осіб або 98 % інфікованих – справилися з хворобою (протягом звітного тижня одужали 196 осіб).
На сьогодні на карантин закрито шість груп дошкільних освітніх закладів. Служба швидкої медичної допомоги працює у штатному режимі. Кількість звернень зросла на 10 % – показник не більше середньостатистичної норми.
Щодо щеплень: усього в республіці від COVID-19 щеплено 144 542 особи, або 31 % усіх придністровців. Глава держави доручив активізувати роботу з залучення населення республіки до антикоронавірусної імунізації.

Головний інфекційний госпіталь республіки – Слободзейський – заповнений на 93 %: зі 115 зайнято 108 ліжок. У разі різкого зростання захворюваності, установа збільшить ліжковий фонд до 300 місць. Про готовність розгорнути за необхідності коронавірусні госпіталі на базі інших медустанов доповіли головні лікарі.
Санепідемстанція (СЕС) прогнозує збільшення кількості носіїв вірусу до 220 випадків на добу. Президент запитував про забезпеченість лікарськими препаратами, засобами індивідуального захисту та тестами. За інформацією МОЗ, усього є вдосталь, сформовано й певний резерв. Достатньо і медичного кисню.
Рибницький ММЗ зарезервував 155 тонн, при цьому він щоденно випускає 4 тонни (при максимально можливому виробленні – 6 тонн на добу). Додатково виробляють кисень ще дві організації. Навіть за максимального рівня споживання система охорони здоров’я забезпечена киснем на 29 днів.

Для профілактики, яка має на меті стримування поширення коронавірусу, різновид якого «омікрон» відрізняється значною летючістю, члени Оперштабу прийняли рішення про введення в республіці маскового режиму.
Президент Вадим Красносельський під час наради поінформував учасників засідання, що головного лікаря Республіканської клінічної лікарні Iгоря Тостановського призначено радником Президента. Керівник РКБ, досвідчений практикуючий медик та адміністратор, займатиметься медичним напрямом, забезпечуючи ефективну взаємодію органів державної влади та установ галузі охорони здоров’я.
Говорили й про те, що об’єднаному медичному коледжу після реорганізації буде присвоєне ім’я Льва Тарасевича. На честь іншого видатного уродженця Придністров’я – Миколи Скліфосовського, назвуть один із медичних закладів республіки.


Аліса КОХАНОВА.