Від виноградної горілки до марочних коньяків

У столичному об’єднаному музеї відбулася телепрезентація виставки «Традиції досконалості», присвяченої 125-річчю заводу «KVINT».


В експозиції зібрані різні фотоматеріали та асортиментні колекції напоїв кінця 80-х, 90-х, 2000-х років, а також сучасні зразки, які ми бачимо на полицях магазинів. Різноманітні сорти вин – від сухих до солодких, від тихих до ігристих – прикрасили своїм дизайном скляний п’єдестал. Ні для кого не секрет, що підприємство має широку популярність не тільки на території Придністров’я, а й за кордоном. Однак, щоб досягти такого успіху і здобути визнання, бренд подолав довгий і непростий шлях.

Найстаріший знімок датований 1932 роком. На ньому бачимо селян, які привезли на підводах сировину для здачі на тираспольський завод, що входив у картель виновиробників МАРСР «Молдвинтрест».

Повоєнні фотографії ілюструють виробничий процес, починаючи з 1947 року. Головне, що зображені люди, з яких кожен по-своєму працював над тим, щоб «KVINT» завоював визнання на ринках країн не лише близького зарубіжжя. Наприклад, на виставці представлений фотопортрет Надії Каспревич, яка в 1960-ті здобула почесне звання «Заслужений винороб МРСР».

Історія винно-коньячного заводу бере свій початок із 1897 року. На той час працював очисний склад на вулиці Вокзальній. Жителі здавали виноматеріали, з яких працівники виготовляли перший продукт – сорокаградусну виноградну горілку. З розширенням виробництва змінювалося і позиціонування підприємства.

Нинішня торгова марка виробника – плід творчої й натхненної праці колективу заводу. Вона з’явилася в 90-х роках минулого століття, коли знадобилася ємна і водночас лаконічна абревіатура. Був оголошений конкурс, за підсумками якого перемогла абревіатура великих літер словосполучення «Коньяки, вина і напої Тирасполя» – КВІНТ. PR-менеджер підприємства Анна Козиріна розповіла, що назви напоїв теж народжуються в колективі на конкурсній основі.

На сьогодні на підприємстві працює близько тисячі співробітників, а у столиці – близько трьохсот. Більшість їх зосереджена на виноградниках – у селах Рашків, Янтарне та Дойбани. Нині організація має величезну ділянку плодоносних виноградників, площа якої сягає 2 000 га. На цих землях вирощується понад 30 сортів виноградної лози.

За роки своєї діяльності виноробний промисел заводу набув широкого визнання та слави, удостоївся 444 нагород. Компанія брала участь у багатьох дегустаційних конкурсах, звідки привозила золоті, срібні та бронзові відзнаки. Один із найпопулярніших тираспольських коньяків «Ністру» в 1958 році завоював першу нагороду в історії підприємства на міжнародному конкурсі в Югославії. Над кожним заголовком і смаком напою старанно працюють досвідчені професіонали-винороби.

Нині «КVINT» виробляє понад 60 найменувань алкогольної продукції: ординарні, марочні та колекційні коньяки витримкою від трьох до 50 літ, міцні національні напої, бальзам, кальвадос, лікери, вина. Щоб розширити й утримати ринки збуту, підприємство вдосконалює маркетингову політику, працює над розширенням асортименту продукції, що випускається. Вона добре відома і має високий попит у багатьох державах світу. «КVINT» є одним із бюджетоутворюючих підприємств республіки.

Виставку в музеї можна відвідати протягом місяця


Володимир ДАНИЛОВ.
Фото: pridnestrovie-tourism.com