Григоріополь у центрі уваги

Президент республіки побував із плановим робочим візитом у місті, яке напередодні відзначило свій ювілей, щоб перевірити об’єкти соціального та сільськогосподарського призначення.


Глава держави завітав до Григоріопольської школи № 2, про яку ми згадували в попередньому матеріалі, та відвідав об’єкти агропромислового комплексу району.

Вадим Красносельський обговорив стан справ у сільськогосподарській галузі з главою державної адміністрації Олегом Габужею. Григоріопольський район – землеробський. З 60,5 тис. га сільгоспугідь понад 56 тис. га – ріллі, 1 315 га зайняті багаторічними насадженнями. Триває розкорчовування старих садів. За 6 місяців поточного року ліквідовано понад сотню гектарів неплодоносних насаджень. Майже на 40 га висадили молоді дерева.

Загалом у районі зареєстровано 549 селянсько-фермерських господарств та 58 агрофірм. З огляду на рослинницьку специфіку району, особливу увагу тут приділяють керованому поливу. Землекористувачі активно підключають свої об’єкти до меліоративного комплексу.

У районі функціонує одна з найбільших водозабірних споруд республіки. «Головна насосна станція «Ташлик», що належить до Григоріопольської філії ДУ «Придністровські зрошувальні системи» – споруда не нова. Тому на ній повністю замінили напірне обладнання. Частину агрегатів відремонтували, частину замінили. Нині в планах реконструкція всмоктувальної частини», – розповів її керівник Іван Ботя. Він зазначив, що площа зрошуваних земель становить 6 749 га. Триває підготовка підключення до системи поливу нових площ.

Наступного сезону планують охопити меліорацією 12 тис. га. Є можливість подальшого розширення. Проектна площа земель, закріплених за свердловиною – 17 675 га. Серед підприємств, які використовують воду з насосної станції, – ЗАТ «Тираспольський комбінат хлібопродуктів» (під меліорацією 2 572 га), ТОВ «Агрікол ППК» (1 304 га поливних земель), Григоріопольський КХП (1 122 га).

Вадим Красносельський побував і в інших господарствах, цікавився не лише тим, як і що вирощують землевласники, але й як їм вдається реалізувати свою продукцію


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото прес-служби Президента.