Новини коротко

Інспекція в Бендерах

Президент Вадим Красносельський перевірив, як просуваються ремонтні роботи в Пушкінській аудиторії м. Бендери. Будівлі, розташованій на вулиці Кавріаго, вже 120 років. Колись там проводили світські заходи. Під час Першої світової війни в ній розташовувався лікувальний заклад. Документально підтверджений факт відвідин лазарету імператором Миколою II. Є дані, що пізніше в аудиторії виступали відомі виконавці, зокрема Олександр Вертинський.
Нині в корпусі триває ремонт. З огляду на давній вік будівлі, на першому етапі зайнялися зміцненням основних конструкцій. Реконструкція масштабна й триватиме кілька років.


Про вакцину і ковід

Олександр Розенберг провів онлайн-діалог з інвалідами війни –захисниками Придністров’я. У розмові взяли участь керівники міністерств, відомств, глави міст і районів. Через зростання захворюваності на COVID-19 і повернення маскового режиму, набуло особливої актуальності питання вакцинації. Представники громадських організацій звернулися за роз’ясненнями щодо проведення повторної ревакцинації.
«Коли в республіку надійде мРНК-вакцина, то, звичайно ж, почнеться друга ревакцинація. На сьогодні ми працюємо згідно з законодавством. Коли з’явиться вакцина, то відповідно ми ревакцинуватимемо населення», – пояснила головний санітарний лікар Наталія Берил.
Орієнтовно вакцина очікується у вересні.


Рішення Оперштабу

з профілактики та запобігання поширенню коронавірусної інфекції від 25 липня
МОЗ пропонується продовжити аналіз ситуації щодо стану справ із COVID-захворюваністю в Придністров’ї, і, у разі потреби, подати пропозиції, спрямовані на стабілізацію епідеміологічної ситуації. Начальникам територіальних гарнізонів ВВС ПМР спільно з територіальними центрами гігієни та епідеміології, у взаємодії з главами державних адміністрацій міст і районів республіки здійснювати постійний суворий контроль за дотриманням санітарно-епідеміологічного режиму в період дії карантинних обмежень на всіх об’єктах, проводити моніторинг послуг населенню.


У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка

Прийом документів у рамках додаткового набору на наявні вакантні бюджетні та договірні місця в Придністровському держуніверситеті ім. Т. Г. Шевченка здійснюватиметься з 5 по 20 серпня.
Приймальна комісія збереться 22 серпня, щоб обговорити допуск абітурієнтів до вступних випробувань. Іспити відбудуться 24-25 серпня. 29 серпня комісія прийматиме рішення про зарахування абітурієнтів додаткового набору.


Щодо протипожежних заходів

На засіданні Державної комісії з надзвичайних ситуацій та забезпечення пожежної безпеки обговорювали результати профілактичних заходів, проведених представниками служби екологічного контролю спільно зі співробітниками ГУзНС і територіальних органів внутрішніх справ.
Зазначалося, що з моменту введення особливого протипожежного режиму (з 21 липня) було складено 42 адміністративні протоколи за недотримання вимог, які діють у зазначений період. Серед основних порушень: використання мангалів у лісосмугах, відсутність прокосів з проораними смугами (не менше 4 м завширшки) після збирання пшениці, порушення правил пожежної безпеки під час проведення робіт з відкритим вогнем.
Варто зазначити, що з моменту запровадження особливого протипожежного режиму кількість виїздів на гасіння займань скоротилася майже вдвічі!
Профілактичні заходи, спрямовані на захист життя та здоров’я громадян, майна фізичних та юридичних осіб, державного та муніципального майна, охорону навколишнього середовища, продовжуватимуться.


У Збройних силах відбулася спартакіада

Нині змагання присвятили 30-м роковинам введення Миротворчих сил у Придністров’я. Подія зібрала на республіканському стадіоні атлетів з усіх філій Спортивного клубу армії.
Учасники взяли участь у воєнізованій естафеті, змагалися у грі в шашки, стрибках через скакалку. Найсильніші атлети випробували свої сили в армрестлінгу, підтягуванні на перекладині та перетягуванні канату.
За підсумками спартакіади філія «СКА-Центр» посіла перше місце, друге місце дісталося спорт-
сменам зі «СКА-Фортеця», бронзу виборола команда «СКА-Патріот». Переможцю Спартакіади вручили перехідний Кубок.


Марки до 30-річчя

У фойє Палацу культури імені П. Ткаченка міста Бендери відбулася презентація та спецгасіння пам’ятної серії поштових марок «30 років миротворчої місії». Випуск присвячений ювілею введення Миротворчих сил РФ у Придністров’я. У серії 11 марок, розташованих на двох аркушах: історична хроніка (початок миротворчої операції на Дністрі) та сучасний цикл (Придністров’я через 30 років). Тираж – 600 екземплярів. 400 із них оформлені спеціальними святковими обкладинками у вигляді сувенірного буклету. Фотохроніка представлена роботами придністровського фотографа Валерія Кругликова. На зворотному боці листівки розміщений текст привітання Президента. Вадим Красносельський взяв участь у церемонії гасіння пам’ятної серії поштових мініатюр.


Пам’ятні монети

Придністровський республіканський банк увів в обіг пам’ятні монети «30 років миротворчої операції в Придністров’ї» із серії «Придністров’я. Цінності, події та особи». Вони випущені у двох варіантах: номіналом 10 та 25 рублів.


Матеріальна допомога від компанії «Шериф»

Заяви на одержання матеріальної допомоги на першокласника можна подавати з 29 липня. Їх прийматимуть у школах. Батьки, які написали заяву на прийом дитини в 1-й клас і здали всі необхідні документи, приходять із паспортом і номером розрахункового рахунку (не банківської картки, а саме рахунку). Якщо його немає, то потрібно відкрити рахунок у будь-якому з банків, і лише після цього йти до школи. Ті, хто ще не написав заяву про прийом дитини до першого класу, одразу подаватимуть обидва документи: на вступ і на виплату допомоги.
Допомогу від фірми «Шериф» отримає кожен першокласник у розмірі 100 доларів, або 1 610 руб-
лів (офіційний курс ПРБ – 16,1 рубля).

Огляд новин підготувала Христина ЖУРАВЕЛЬ.