Поїздка Олександра Розенберга в Бендери

Голова Уряду побував на кількох об’єктах Бендер. Один із них – колишня будівля прикордонної комендатури, розташована в центрі міста.


Нині приміщення перебуває у віданні Міністерства просвіти й кілька років тому в ній навіть розпочали ремонтні роботи. Сьогодні будівля не використовується, тому Держслужба з культури та історичної спадщини пропонує задіяти її для потреб Придністровського державного художнього музею.

«Тут є площі для того, щоб задовольнити запити Спілки художників про організацію простору для адміністративної діяльності. Митці також досить добре співпрацюють із художнім музеєм.

А музей на сьогодні перебуває не в кращому стані, – пояснила начальник Держслужби Марія Кирмиз. – Ця будівля входить до реєстру культурної спадщини й відповідає тим завданням, які ми ставимо перед державним художнім музеєм».

За пропозиціями керівника Держслужби, в будівлі можна було б розмістити реставраційні майстерні. Вони дадуть можливість художньому коледжу розвивати цей напрямок. До речі, відновлення деяких експонатів потребують, практично, всі музеї республіки. Крім того, в приміщеннях можна розмістити виставкові майданчики для Центру національних культур.

«Ця будівля також допоможе створити центр образотворчого мистецтва радянського і сучасного етапу, організувати у дворі установи музей просто неба, який називатиметься Парком скульптур. Підвальні приміщення теж увійдуть до музею просто неба», – наголосила Марія Кирмиз.

Голові Уряду показали всі приміщення будівлі, а також двір. Обговорили й інші аспекти, пов’язані з майбутніми проектними роботами. Далі Олександр Розенберг попрямував безпосередньо до самого художнього музею. Директор Наталія Єгорова познайомила гостя з основними проблемами, які доводиться розв’язувати установі, та провела екскурсію виставковими залами.

«Хочемо нову будівлю, бо нам бракує приміщення. У нас досить багато експонатів: лише основний фонд нараховує 4 тис. одиниць зберігання, 3 тис. – допоміжного та плюс бібліотека», – зазначила директор музею.

Завершуючи огляд будівлі, Олександр Розенберг зазначив: «Пропозиції потрібно сформувати таким чином, щоб був оптимальний варіант – з кількості штатних працівників, розміщення, приміщень тощо. Це має бути надійний і капітальний довготривалий проект».

Держслужба з культури та історичної спадщини разом із проектним інститутом визначить необхідну суму для проведення всіх робіт. Поки що планується, що їх виконуватимуть поетапно, упродовж кількох років.

Плани та проекти обговорять і з Главою держави


Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото прес-служби Уряду.