ОКК у Придністров’ї: 30 років діяльності

У Придністров’ї 27 липня відзначили 30-річчя з дня створення Об’єднаної контрольної комісії – унікального органу, який керує миротворчим процесом на берегах Дністра.


З цієї нагоди Президент ПМР Вадим Красносельський тепло привітав керівництво миротворчою місією та всіх придністровців. «Тоді ОКК об’єднала на рівноправній основі три сторони: Придністров’я, Молдову і Росію, – сказано у привітанні. – Об’єднала, щоб на цій благодатній землі не гинули люди й нарешті настав такий бажаний мир. Упевнений, унікальна робота Комісії, як і сама унікальна миротворча місія в Придністров’ї, базується і повинна функціонувати надалі саме на рівноправному діалозі сторін, діалозі без кон’юнктури, політичної вигоди, діалозі в ім’я миру на цій благодатній землі на берегах Дністра. Підкреслю, ОКК сьогодні – необхідна складова миру і стабільності в регіоні!»

Орган був створений через 6 днів після підписання Борисом Єльциним і Мірчею Снєгуром Угоди про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту в Придністров’ї. Що унікального є в механізмі управління миротворчим процесом на берегах Дністра? Перш за все те, що до складу Комісії за визначальної ролі російської сторони увійшли представники колишніх сторін конфлікту – військовослужбовці, політики, юристи й дипломати Молдови та ПМР. Інакше кажучи, ті, хто воював один з одним, почали розв’язувати питання миру, безпеки, можливості безконфліктно жити й працювати на цій благословенній Богом землі.

Специфічність обстановки на початковому етапі роботи Комісії вимагала, перш за все, визначити склад, кількість та місця розміщення Миротворчих сил сторін. Необхідно було намітити структуру сил безпеки між сторонами конфлікту, організувати сили швидкого реагування і групи військових спостерігачів, миротворчі пости та Об’єднане військове командування. Був розроблений статус і регламент діяльності Комісії, затверджене Положення про основи створення та діяльності військових контингентів сторін, що входять до складу Миротворчих сил. Та головне – були розведені протиборчі сторони й визначений механізм правоохоронної діяльності в Зоні безпеки.

У підпорядкування ОКК були передані створені на добровільній основі військові миротворчі контингенти сторін, які могли використовуватися Комісією у випадках порушення Угоди для розслідування всіх обставин і вживання заходів із відновлення миру і правопорядку. Місто Бендери (як місце дислокації Комісії та через особливу складність ситуації) оголосили районом з підвищеним режимом безпеки, який забезпечується військовими контингентами сторін.

Співголова Комісії від ПМР Олег Бєляков розповів журналістам, що впродовж 30 років не завжди легко вдавалося організовувати миротворчий процес. Були й конфлікти, й катаклізми, над локалізацією яких працювала ОКК. Наприклад, у 2013 році в мікрорайоні Сєвєрний міста Бендери трапилося протистояння, коли зіткнулися 400 осіб з молдовської сторони та 170 – з придністровської. Почалися бійки. ОКК протягом доби довелося розводити сторони конфлікту.

Подібних сюжетів було чимало. Негативно впливали (і впливають) на мирний процес військові навчання Збройних сил Молдови на полігоні поблизу Зони безпеки під егідою НАТО. «Однак механізми, напрацьовані за 30 років, дозволяють нам утримувати мир на цій землі. Необхідно відзначити сприятливе ставлення до миротворчої операції населення, що мешкає в цій Зоні. Воно демонструє повагу до місії та бажає її продовження, вбачаючи в ній єдину гарантію своєї безпеки», – переконаний Олег Бєляков.

Дійсно, необхідно підкреслити, що миротворча місія Росії на берегах Дністра вважається однією з найуспішніших операцій у світі. Можна з упевненістю сказати, що ОКК домоглася тут блискучого успіху, оскільки збройний конфлікт у Придністров’ї з 1992 року жодного разу не поновлювався


Олександр ПЕТРЕНКО.
Фото: novostipmr.com