Три десятиліття в інформаційному просторі

Виповнилося 30 років придністровському інформаційному агентству «Ольвия-пресс», яке з 2012 року перейменували в «Новости Приднестровья».


Одним із його засновників і першим редактором був Андрій Сафонов – історик, політолог, депутат ВР. Він і розповів, як усе починалося.

Була весна 1992 року. Андрій Михайлович на той час очолював Управління науки, народної освіти, культури та релігії в Уряді першого складу новоствореної Придністровської Молдавської Республіки.

Він публікував статті в пресі, виступав як політичний оглядач на радіо і телебаченні. На початку літа керівництво республіки висловило думку щодо необхідності створення свого місцевого інформаційного агентства, аби донести світові правдиву ситуацію, що складалася навколо Придністров’я. Тоді ще не знали ні Інтернету, ні мобільних телефонів.

Єдиний вихід – організувати свій прес-центр. Андрій Михайлович пригадав, як «…ввечері 19 червня я та ще кілька людей, зокрема депутатів Тираспольської міськради, на автобусі «РАФ» проскочили під вогнем через міст у районі Паркан і в’їхали до Бендер. В оточеному невдовзі виконкомі ми й перебували до зняття облоги нашими військами. Звідти довелося вести радіорепортажі та розповідати про те, що відбувається. Ну, а після повернення до Тирасполя стало зрозуміло, що зі створенням повноцінного агентства не можна зволікати ні дня, ні півдня!»

Посаду керівника Управління в Уряді А. Сафонову довелося передати іншій особі, а на себе він узяв нові обов’язки. Приміщення агентству виділили в нинішній будівлі ВР, із технічного забезпечення були телефон, принесений з дому самим керівником, та позичений у друзів факс. Назвати агентство вирішили «Ольвия-пресс», оскільки історик Сафонов нагадав колегам, що Ольвія – назва античного поліса на Чорноморському узбережжі, в перекладі означає «щасливий» або «успішний».

ІА «Ольвия-пресс» ставило собі за мету перемагати на інформаційному полі битви. Придністров’ю, що тоді, що нині, доводиться розвиватися в екстремальних умовах, тому інформаційна політика мала поєднувати гранично чітко спрямовану подачу матеріалу та сучасну форму такої подачі.

Факсом матеріали розповсюджували по Росії, Україні, по республіках колишнього Союзу та далекого зарубіжжя, їх відправляли на ТАСС, на Перший канал, РТР, на «Интерфакс», агентство «НЕГА», радіо «Маяк», в газету «Известия», в різні аналітичні центри, російський Парламентський центр. І це лише частина тих, із ким співпрацювало агентство.

«Необхідно було подавати факти абсолютно достовірні й правдиві разом із аналітичними матеріалами. Не тільки повідомляти, а й трактувати, роз’яснювати. Уже в липні ми слухали та читали посилання на нас у різних ЗМІ. Інтернету ще не було, але розмова про ситуацію на Дністрі поширювалася на повну силу. Причому, дедалі більше – в потрібному придністровцям руслі», – розповів Андрій Михайлович. – «Ми працювали так, що агентство стало структурою, яка готувала найсвіжішу достовірну інформацію, обов’язкову для поширення в державних мас-медіа».

У грудні 1993 року керівником «Ольвии-пресс» стала Світлана Антонова, яка зі своєю командою продовжила інформувати республіку і світ про життя та події в Придністров’ї та навколо нього. У 2012 році агентство перейменували на «Новости Приднестровья». Зміна назви не вплинула на якість і швидкість передачі новин.

Андрій Сафонов переконаний, щоб маленькій країні вистояти та зміцнити свої позиції, її журналісти мають бути справжніми майстрами своєї справи. «Якщо вони відстануть або нехтуватимуть вимогами життя, країна може потрапити в інформаційну ізоляцію і врешті-решт стати грушею для медійного биття».

Віримо, що цього ніколи не станеться і щиро поздоровляємо своїх колег з 30-річним ювілеєм


Iрина МАСЛОВА.

Фото ІА «Новости Приднестровья».