Календар городника і садівника на серпень

Хто в серпні спить, той голодний буде ходити

Серпень – це час збирання врожаю. Садівники та городники нарешті зможуть насолодитися плодами своєї нелегкої копіткої праці.


У саду досить багато роботи: треба збирати яблука, груші, сливи та інші фрукти. Слід також зайнятися переробкою зібраного врожаю і не відкладати обрізку дерев вишні, черешні та інших кісточкових культур. Фахівці рекомендують приділити увагу винограду: підживити його органічним розчином. Саме час збирати смородину, поки вона не обсипалася, а в саду можна посадити суницю.

7 серпня – день вважається сприятливим для посадки плодових рослин. Можна збирати урожай для подальшого тривалого зберігання, а також заготовляти зелень та надземні плоди. Не рекомендується обрізати дерева.

8 серпня – можна працювати в саду та на городі. Рекомендації ті, що й у два попередні дні: обрізка, пасинкування, прищипка та мінеральне підживлення рослин. Полив цього дня має бути рясним. Не варто займатися обрізанням плодових дерев, збиранням листя та бадилля.

9 серпня – день, щоб садити, сіяти, пересаджувати зелень, плодові та баштанні культури, листяні овочі, ягідні чагарники, полуницю, плодові дерева. Можна також зайнятися обробкою землі, обрізанням, живцюванням, укоріненням полуничних та інших вусів, пасинкуванням, проріджуванням, збиранням насіння, обрізанням, прищипкою, пікіруванням. Можна робити заготівлі на зиму. Не рекомендується обрізати плодові дерева.

10 серпня – сприятливий день для садово-городніх робіт. Рекомендується також розпочати збирання врожаю бобових, огірків, томатів, перців, кабачків, баклажанів, кукурудзи, соняшника. Також можна збирати квіти та лікарські рослини. Зібране в цей день насіння дасть у майбутньому багатий урожай. Гарні результати дасть робота з корінням, полив та підгодовування рослин. Не обрізайте та не прищеплюйте дерев!

11 серпня – день чудово підходить для активних дій у саду та городі. Рекомендується поливати, підживлювати, пересаджувати та садити зелені, листові, плодові та баштанні культури. Також можна зайнятися збиранням урожаю.

12 серпня – повний місяць. Цей день сприятливий для роботи в саду та на городі. Можна зайнятися розпушуванням землі, підгортанням, підживленням та збиранням урожаю. Сьогодні, як і вчора, не рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.

13 серпня – садівники та городники можуть відпочити від активних робіт на ділянці. Слід обприскати рослини від шкідників. Можна також прополоти бур’яни. У цей день не рекомендується саджати, пасинкувати, обрізати та прищипувати рослини. Також утримайтеся від збору лікарських рослин, оскільки цього дня вони не мають цілющих властивостей.

14 серпня – рекомендується садити, сіяти, збирати врожай для тривалого зберігання. Можна також зайнятися прополюванням бур’янів та збиранням винограду й виноробством, викопуванням квіткових цибулин, бульбоцибулин і бульб на зберігання


Христина ЖУРАВЕЛЬ.