Підготовка до школи: НАВІЩО ТА ЯК?

Облаштувати простір для навчання, завантажити правильні додатки, сформувати корисні звички та налаштуватися на навчання і, звичайно ж, подбати про безпеку. Не за горами той день, коли наші діти підуть до школи, тому зробіть «чек-лист» («перевірочний/контрольний список») для батьків. Віримо, з ним вам буде легше готуватися.


● Придбайте ноутбук чи планшет
Ноутбук чи планшет – це важливий робочий інструмент для дитини. Дуже радимо його придбати перед початком нового навчального року.

Ось кілька параметрів, на які слід звернути увагу:
Потужність процесора обирайте «із запасом». Ноутбуки з процесором Intel коштують дорожче та вважаються більш витривалими, мають кращу продуктивність в іграх.

Ноутбук має бути легким та поміщатися в рюкзак. Зазвичай це гаджети з діагоналлю 14-15 дюймів.

Має значення також якість екрану. Вам підійде якість Full HD та вища. Бажано з покриттям проти відблисків.

Мінімально прийнятна оперативна пам’ять – 4 ГБ, але краще все ж обирати показник 8 ГБ.

● Завантажте програми, необхідні для навчального процесу
Ми поділили всі важливі інструменти на три категорії: платформи для навчання, засоби зв’язку та інструменти для записів.

Платформи для навчання

Є сервіси, які дозволяють облаштувати весь навчальний процес: дивитися онлайн-лекції, підтримувати фідбек («зворотний зв’язок») від учителів, викладати домашні завдання тощо. Наприклад, Google Class, ClassDojo, Microsoft Teams.

Деякі освітні заклади розробили власні платформи для навчання. Поцікавтеся, чим будуть користуватися ваші навчальні колективи, й запропонуйте свої варіанти, якщо вони ще не визначилися.

Засоби зв’язку

Перевірте також, щоб у дитини був доступ до месенджерів (Viber, Telegram), інструментів для проведення конференцій (Zoom, Google Meets). Особисту пошту краще облаштувати на Gmail, у ній одночасно можна поєднувати всі робочі інструменти, ділитися нотатками, папками, зберігати фото, вести сімейний календар.

Iнструменти для записів і структурування знань

Це Блокнот, Google Keep, Word, Power-Point, Excel. Конспекти та бази знань добре створювати у Notion.

Залежно від інтересів дитини, можуть знадобитися додаткові програми.

● Перевірте, чи використовує дитина Facebook, Instagram, TikTok, Twitter, YouTube; обговоріть питання безпеки

Учені радять починати користування соціальними мережами тільки з 13 років. Якщо дитина поки що не має соцмереж – не варто з цим поспішати.

Якщо ж у неї вже з’явилися профілі в соціальних мережах, обговоріть безпеку.
1. Зайдіть у налаштування соцмережі й обговоріть із дитиною питання приватності та конфіденційності. Якщо це Instagram – бажано закрити профіль.
2. Обов’язково наголосіть, що у друзі варто додавати лише знайомих людей, не слід відповідати на повідомлення від незнайомців.
3. Попросіть дитину показувати вам повідомлення дивного змісту. В Iнтернеті, як і в житті, люди бувають різні.

● Оберіть разом і завантажте корисні розвивальні ігри
Ігри можуть бути досить корисними. Завдяки правильно підібраним пізнавальним іграм, дитина зможе розвинути практичні навички й тренувати увагу.

● Перейдіть на новий розклад
Розклад – це важливо. Спробуйте щоранку вставати трохи раніше звичайного, а ввечері так само трохи раніше лягати. Наприклад, щодня забирати 15 хвилин від вечірнього неспання та ранкового сну.

Краще, до речі, налагоджувати режим дня всією сім’єю: так дитині не буде прикро лягати спати, коли всі інші дістають смаколики та збираються подивитися новий серіал.

Коли час підйому наблизиться до буденного, ввечері організм сам буде «відключатися» в потрібний час: дитина, яка встала о 7-й ранку, багато гуляла та взагалі провела день активно, годині о 10-й вечора вже сама проситься спати.

Уже тепер можна також спробувати ввести в розклад дитини невеличкі заняття.

● Складіть план на рік
Спробуйте разом із дитиною сформулювати цілі. Так ваш школярик згадає, навіщо взагалі потрібно вчитися. Наприклад, які навички хотілося б сформувати, в які простори потрапити, де та ким працювати в майбутньому.

Було б добре скласти послідовні кроки для досягнення мети. План можна красиво візуалізувати.
Допоможіть дитині його скласти та підберіть правильних учителів для реалізації.

Перед тим, як визначитися, зробіть кілька важливих кроків:

1. Оберіть з дитиною напрямки позашкільних занять.
2. Дізнайтеся про розклад та вартість.
3. Перегляньте логістику та час на дорогу.
4. Зареєструйтеся, щоб відвідати дні відкритих дверей чи безкоштовні уроки.

Якщо ви захочете обрати курси з англійської, їх зручно шукати за допомогою каталогів – englisher.com. Перед початком занять також обов’язково визначіться з рівнем англійської – пройдіть 10 онлайн-тестів для перевірки. З огляду на рівень невизначеності з розкладом та форматом навчання – спробуйте Дистанційне навчання в гуртках та на курсах


Сільвія РОГУТ.

Фото з вiдкритих джерел.