Заходи щодо стимулювання птахівництва

За дорученням Голови Уряду Мінсільгосп вивчає потенціал підприємств, які постачають м’ясо та куряче яйце.


Фахівці відомства побували на підприємствах – товариствах з обмеженою відповідальністю (ТОВ) «Пиазис», «Темп-Групп», «Куш», селянсько-фермерських господарствах (СФГ) «Годя Г. Н.», «Туртурика Р. Ф.» Ці організації є лідерами з виробництва курячого м’яса і харчового курячого яйця в республіці.

Перевіркою було встановлено, що переважна більшість підприємств зосереджена на вирощуванні м’яса бройлерів. Фермери утримують птицю на підлозі. Така технологія розведення курей обходиться дешевше, збереження поголів’я за період вирощування становить 97-98 %, проте зростають витрати на електрику (обігрів, освітлення). У пташниках підтримується відповідний мікроклімат, забезпечується світловий режим та дотримується раціон годівлі.

Забій птиці здійснюється по досягненню нею 50-денного віку, живою масою 2,2–2,8 кг на власних атестованих бійнях. Є й цехи з переробки м’яса та виробництва напівфабрикатів. Уся м’ясна продукція надходить на місцеві ринки та в торговельні мережі. Головні переваги розведення курей на м’ясо – короткий термін вирощування товарної продукції.

Нинішні потужності підприємств у повному обсязі забезпечують потребу населення в охолодженому курячому м’ясі. Дефіциту на ринку не відчувається. У разі необхідності можна буде розширити виробництво введенням в експлуатацію додаткових виробничих приміщень.

Робоча група на чолі з виконувачем обов’язків міністра Олегом Ділігулом відвідала і СФГ, що спеціалізується на виведенні курчат і каченят для реалізації на внутрішньому ринку, переважно задоволення потреб особистих підсобних господарств населення. В наявності маточне поголів’я качок і курей, інкубаторій для виведення молодняку.

На сьогодні виробники курячого яйця, з урахуванням його виробництва в особистих подвір’ях громадян, забезпечують близько 30 % потреб населення цим продуктом. Більшість яєць імпортується, однак через зростання в сусідніх країнах тарифів на газ та електроенергію, що необхідні для функціонування інкубаторів та пташників, на паливно-мастильні матеріали, на корми та кормові добавки, ветеринарні препарати, вартість імпортного яйця значно підвищується.

Найбільше господарство з виробництва курячого яйця – СФГ «Туртурика Р. Ф.» розташоване в селі Дзержинське Дубоссарського району. Для нарощування обсягів виробництва курячих яєць організацією у червні 2022 року закуплено 25 тисяч голів добових курчат, і до жовтня-листопада поточного року планується одержати перші яйця від ввезеного поголів’я. Виробництво планується довести до 20 тисяч яєць на день. Для утримання курей-несучок у промислових обсягах закуплено та встановлено 2 сучасні клітинні батареї. Клітки змонтовані з годівницями та напувалками, встановлений транспортер для автоматичного збирання яйця. Усередині пташника підтримуватиметься певна температура та вологість. Така конструкція дозволяє досягати високих показників продуктивності птиці, несучості та разом із тим мінімізувати витрати праці, кормів та енергії на одиницю продукції. Вона має певні переваги перед підлоговим і є більш інтенсивним способом утримання птиці.

Попри те, що нині вже функціонують програми держпідтримки для сільгоспвиробників, птахівники висунули ще низку пропозицій.

Зокрема, їм необхідне сприяння для розширення виробництва, забезпечення гарантованого доступу до внутрішнього ринку, а також пільгове кредитування.

Мінекономрозвитку проаналізує ініціативи птахівників та сформує пакет заходів, що сприятимуть збільшенню обсягів виробництва вітчизняного курячого яйця


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото з вiдкритих джерел.