Пожежа – це завжди страшно і небезпечно

У нашій республіці з 21 липня діє особливий протипожежний режим, і триватиме він до особливого розпорядження.


На державному рівні приймаються відповідні рішення, щоб убезпечити жителів населених пунктів від страшної біди, якою є пожежа.

У ситуаційному центрі МВС відбулося чергове засідання Державної комісії з надзвичайних ситуацій та забезпечення пожежної безпеки (ДКНСіЗПБ), яке очолив міністр внутрішніх справ Віталій Нягу. У нараді взяли участь заступник міністра – начальник ГУзНС Вадим Шмаленко, а також представники органів місцевого самоврядування та виконавчих органів державної влади.

Присутні аналізували поточну ситуацію та вжиті заходи щодо запобігання загоранням на території республіки. Начальник УПО МВС ПМР Валерій Бурикін зазначив, що за період дії особливого протипожежного режиму кількість виїздів на гасіння займань знизилася майже втричі. Якщо до 21 липня на тиждень фіксувалося близько 70 викликів, то за минулі 7 днів їх було всього 25.

Викликає стурбованість те, що не припиняється займання стерні, сміття і сухостою. Найбільше пожеж зареєстровано на територіях, підвідомчих самостійним воєнізованим пожежним частинам (СВПЧ) Рибниці, Бендер і Слободзеї.

На випадок несприятливого сценарію учасники наради обговорили можливість використання спеціального залізничного рухомого складу. «Якщо в республіці раптом трапиться серйозна пожежа, яка охопить велику площу, в розпорядженні ДУП «Придністровська залізниця» в повній готовності перебуває пожежний поїзд, оснащений 60-тонною цистерною з водою. Для його буксирування потрібен тепловоз, виїзд якого необхідно погоджувати з Молдовою, що займе близько трьох-чотирьох годин», – уточнив заступник міністра Вадим Шмаленко.

За допомогою пожежного поїзда кілька років тому вже гасили масштабне загоряння. Тоді вогонь поширився від Первомайська до Тирасполя. Гасіння було утруднене через швидке охоплення полум’ям великої території, екіпажі пожежних машин не справлялися. Тільки завдяки рухомому складу стихію вдалося приборкати.

На нараді було доручено найближчим часом провести практичні заняття на пожежному поїзді, що дислокується у Бендерах.

У ході засідання також розглядали результати рейдових перевірок, які проводили представники Служби екологічного контролю спільно зі співробітниками ДУзНС і територіальних органів внутрішніх справ щодо виявлення порушень вимог пожежної безпеки на території республіки.

За інформацією станом на 2 серпня організовано 118 рейдів у населених пунктах, садівницьких та городницьких товариствах, на теренах сільськогосподарського призначення, лісового фонду. З представниками організацій різних форм власності та громадянами проведено близько 600 профілактичних бесід. За порушення вимог пожежної безпеки до адміністративної відповідальності притягнуто 37 осіб.

Фахівці зазначають: зниження кількості займань пояснюється запровадженням жорстких протипожежних вимог, відповідальним ставленням до їх виконання людей та сприятливими погодними умовами.

Анонс: 10 серпня фахівці Держслужби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища ПМР, а також ДУП «Придністров’я-ліс» планують провести спільні навчання з гасіння лісових пожеж. Організовані спільно з підрозділами МВС республіки, вони відбудуться на базі Дубоссарського лісництва. Пожежній безпеці у придністровських лісах необхідно приділяти посилену увагу


Христина ЖУРАВЕЛЬ.