Ура! День Нептуна!

Останньої неділі липня в Рибниці на міському пляжі з неабияким розмахом відзначили День Нептуна, свято давньоримського бога, володаря морів та водних потоків.


Подія відбулася під патронатом Рибницької держадміністрації. Організатори заходу підготували велику естрадно-ігрову програму, що включала театралізовані вистави, флешмоби, різноманітні змагання та конкурси, учасників і переможців яких незмінно відзначали призами. Місце святкування було обладнане фотозонами, а трохи вище за пляжем працювали майстри аквагриму. На набережній організували вуличну торгівлю іграшками, сувенірами та різною святковою мішурою. Підкріпитися та випити кави чи прохолодні напої можна було біля фудтраків від ресторану «Дубрава».

На рейді стояв «піратський корабель», а на березі панував святковий «броунівський рух». Забігаючи наперед, можна сказати, що справжній святковий настрій та заряд бадьорості дістали всі присутні – від малого до старого.

Слід зазначити, що День Нептуна на міському пляжі в Рибниці проводився вперше, та попри це, «перший млинець» не став грудкою. Начальник МУ «Рибницьке управління культури» Діана Терлецька зазначила, що організаторам надійшла маса позитивних відгуків та щирих слів подяки, насамперед від батьків діточок, а також від рибничан різного віку, яким пощастило залучитися до участі у святі.

Заступник глави держадміністрації з соціальних питань Юрій Молдовський також поділився тим, що його знайомі, які побували на святі, залишилися дуже задоволені. Багато хто цікавився, хто ж організував цю святкову подію. Юрій Пантелійович, завдяки нашій газеті, відкриває цей секрет і каже: «Від керівництва міста, від вдячних рибничан, а також від свого імені, щиро дякую Управлінню культури, УНО, Управлінню зі спорту, і всім тим, хто взяв участь в організації цієї літньої казкової феєрії!»

Однак повернемося на берег Дністра, де пірати, русалки та медузи розважали й «розігрівали» присутніх в очікуванні головного героя урочистості – царя морів і океанів Нептуна. Грізний повелитель морських глибин не змусив на себе довго чекати. Поки жаби (роль яких виконували молодші дітки) квакали й танцювали на своєму імпровізованому болоті, річкою, з боку старого залізничного мосту виплив човен, на кормі якого гордо стояв сам Нептун в оточенні свого почту. Зійшовши на землю, цар морів зайняв місце на підготовленому для нього троні. Ось тут і почалося торжество, про яке ні в казці сказати, ні пером описати, якому не завадив навіть дощ, що стиха накрапав.

Морський цар випробовував глядачів, а ті задобрювали Нептуна піснями, танцями та музичними конкурсами. Основною рушійною силою на майданчику були, звичайно, пірати, а допомагали їм русалки та іноді медузи. Танці, пісні, кмітливість і винахідливість допомагали вправним юнакам вийти «сухими з води» та заробити призи від царя морського – Нептуна.

У цей час біля кромки води дорослі теж готувалися випробувати себе та заробити подарунки від володаря морських пучин.

Під дружне улюлюкання тривали запливи до загороджувальних буйків і назад. Відважні плавці здобули свою «хвилину слави» та матеріальну винагороду.

Слідом місцеві богатирі взяли участь у колективному перетягуванні канату. Переможцям дісталися бурхливі оплески. За командами дорослих до канату попрямували команди дівчаток і хлопчиків. Кожен гурт із величезною завзятістю намагався перетягнути канат на свій бік і стати переможцем, як і моряки під час шторму тягнуть канати та стають переможцями бур і штормів.
Кульмінацією свята став головний подарунок від Нептуна – рідкісне та казкове дійство – пінна вечірка. Охочих поринути в струмінь – пінний потік – і дістати «посвяту» від морського повелителя було чимало. Веселощі, музика та піна накривали учасників свята Дня Нептуна буквально з головою.

Після такого вдалого дебюту, здається, День Нептуна в Рибниці відзначатиметься щороку, з іще більшим розмахом. І владика морів і водних потоків буде до нас прихильний, посилатиме нам дощі тоді, коли вони потрібні для нашої природи та нашого сільського господарства


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото автора.