Десантник – людина, спроможна захистити Батьківщину

У переліку офіційних пам’ятних дат ПМР є 2 серпня. Саме цього дня 1930 року під Воронежем 12 червоноармійців, використовуючи парашути, вперше десантувалися з літака для виконання тактичного завдання в тилу умовного противника. Ця дата вважається офіційним днем народження Повітряно-десантних військ.


Придністровських військовослужбовців та ветеранів ПДВ привітав Глава ПМР Вадим Красносельський: «Успішно пройшовши бойове хрещення в ході багатьох операцій у роки Великої Вітчизняної війни, а потім і в низці війн та конфліктів XX століття, крилата піхота неодноразово доводила ефективність своїх дій. Придністровські десантники вірні традиціям ПДВ. Їм притаманні бездоганний вишкіл, згуртованість, націленість на виконання поставлених завдань. Девіз ПДВ «Ніхто, крім нас!» єднає не одне покоління десантників, формує братство воїнів у блакитних беретах, братство, засноване на силі духу та патріотизму».

Найтеплішими словами вітали нашу крилату піхоту Голова Верховної Ради Олександр Коршунов та міністр оборони Олег Обручков. «Нині ми вшановуємо сильних духом і сміливих людей – тих, хто за покликом серця та совісті обрав для себе цю почесну та відповідальну службу в лавах ПДВ, – сказано в привітанні керівника вищого законодавчого органу держави. – Повітряно-десантні війська по праву називають елітою армії. Десантники – це завжди приклад стійкості та беззавітної відданості Батьківщині».

«Воїни-десантники одними з перших стали на захист нашої держави в ході протидії збройній агресії РМ у 1992 році, поповнили лави Республіканської гвардії», – наголосив у своєму привітанні керівник оборонного відомства.

2 серпня урочистості розпочалися в одній із військових частин Міністерства оборони ПМР. На урочистому шикуванні військовослужбовців привітав десантник, заступник міністра оборони генерал-майор Руслан Паулеско. Учасники події поклали квіти до пам’ятника розвідникам і хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих. З нагоди свята кращим військовослужбовцям вручили почесні грамоти, листи подяки, а також присвоїли чергові військові звання.

У Тирасполі ветерани-десантники стрункою колоною карбували крок головною вулицею столиці до Меморіалу Слави. Вони були різного віку, в тільниках та камуфляжі різних відтінків: чорній формі морської піхоти та «афганках» кольорів пустелі. Груди багатьох прикрашали бойові нагороди. На священному для кожного придністровця місці учасники маршу поклали квіти до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам та до Вічного вогню. На площі Суворова був даний старт святковому автопробігу маршрутом Тирасполь – Бендери. Святкування перемістилося до пам’ятника Василю Маргелову.

З 2014 року (дати відкриття пам’ятника) придністровські десантники щоразу 2 серпня проводять урочистий мітинг. Цей збір став традицією бойового братства. Ветерани повітряно-десантних військ, захисники Придністров’я та воїни-інтернаціоналісти прийшли вшанувати пам’ять «батька» крилатої піхоти.

Голова Союзу десантників Придністров’я Олександр Мундрескул, відкриваючи мітинг, нагадав про славну бойову історію ПДВ, наступність бойових традицій та важливість десантного братства Придністров’я. «Десантні війська для мене – це життя, – наголосив він. – Людина, яка служила в цьому роді військ, стає залежною від неба, залежною від десантного братства. А братерство – це сила й життя. Це армійська дружба, скріплена на віки».

Слова подяки на адресу представників крилатої піхоти того дня пролунали від співробітників держадміністрації та Ради народних депутатів Бендер. «Створені 92 роки тому, війська ПДВ по праву стали елітою та найбільш боєздатним родом військ, завжди були на передньому рубежі, захищаючи Батьківщину. Так було в роки Великої Вітчизняної війни, в Афганістані, на Кавказі та у нас в республіці. Тому, напевно, 1992 року підрозділи російських миротворців, які зупинили криваву бійню і принесли мир на береги Дністра, були сформовані саме з десантників», – наголосив голова міськради Юрій Кара.

З нагоди свята активістів руху нагородили листами подяки республіканського Союзу десантників Придністров’я. Після мітингу до пам’ятників Василю Маргелову та Олександру Лебедю поклали квіти


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото прес-служби Міноборони.