Ювілейні медалі рибницьким захисникам

В актовому залі Рибницької держадміністрації відбулося урочисте вручення ювілейних медалей «30 років відбиття збройної агресії проти Придністров’я» захисникам міста та району.


У нашій республіці господарює спекотне літо. З раннього ранку на полях і в садах кипить робота, а ввечері селяни, так само як і робітники в містах, що працюють на заводах, фабриках і виробництвах, повертаються до родин.

Насолоджуючись погожими днями, у дворах, парках і біля фонтанів галасує дітвора, а молодь, збираючись у компанії, готова гуляти до півночі.

Та не завжди так було. Ми пам’ятаємо й інше – «спекотне літо», коли береги рідного Дністра стали рубежем протистояння, а чоловіки одягли військову форму і стали на захист молодої республіки, своєї домівки й родини, всієї Батьківщини. Було літо, коли проводжали в останню путь загиблих на цій неоголошеній війні…

Церемонія вручення ювілейних медалей розпочалася з хвилини мовчання, якою присутні вшанували пам’ять тих, хто дав відсіч озброєному агресору і пожертвував найдорожчим – своїм життям.

«Вони віддали життя заради нашого майбутнього, щоб ми з вами продовжували жити, виховувати дітей, розмовляти рідною мовою. Ми пам’ятаємо наших героїв, ми цю пам’ять передаємо нашим дітям, щоб події тих років ніколи не повторилися на придністровській землі. Світла пам’ять захисникам Придністровської Молдавської Республіки!», – виступив перед захисниками глава держадміністрації Віктор Тягай.

Слова глибокої вдячності придністровським захисникам за патріотичний порив, за рішучість і героїзм, за все, зроблене ними для нашої країни й кожного з нас зокрема висловив голова Ради народних депутатів Вадим Лозовський: «Ми сьогодні говоримо не тільки про закінчення бойових дій, а і про те, що тридцять років на нашій землі панує мир. Відтоді було багато всього: економічний тиск і політичний. Та ніхто не наважився знову напасти на нашу республіку, і в цьому ваша величезна заслуга. Тоді ви всьому світові показали, що Придністров’я готове відстоювати свою незалежність».

З вітальною промовою виступив і депутат Верховної Ради, захисник ПМР Вадим Кравчук. Він передав присутнім захисникам привітання від Верховної Ради та її Голови Олександра Коршунова. Депутат привітав усіх від себе особисто і висловив тверду впевненість у визнанні нашої держави у світі.

Голова Президії ордена Пошани «Рибницького Союзу захисників Придністров’я» Сергій Гарбузняк сказав, звертаючись до своїх бойових товаришів: «У 1991-1992 роках ми стали на захист нашої Придністровської Молдавської Республіки. Стали не за медалі, не за ордени, а за совість, за правду, за нашу державу, за наші сім’ї. Ви знаєте, що таке важкі бої, знаєте, що таке негода в окопах, що таке загибель друзів і сльози матерів, дружин і дітей. Ви пройшли через це все і стали основою, стрижнем нашої держави». Він побажав усім здоров’я і добробуту в сім’ях, і не забувати тих, «…хто назавжди залишився на полі брані. Тих захисників молодої придністровської республіки, які виконали свій громадянський обов’язок. Тих, кому ми зобов’язані мирними світанками й тишею».

Вокальний ансамбль «Шанс» виконав пісню «Придністровський край», а завершилася церемонія нагородження піснею Сергія Трофимова «Батьківщина» («Родина»), яку виконала ведуча Анна Гулінська


Олексій РОСТОВЦЕВ.

Фото з сайту держадміністрації Рибницького району та м. Рибниця.