День пам’яті та скорботи

У Рибниці, як і в усій республіці, 1 серпня відбулися траурно-меморіальні заходи – згадували жертв військової агресії Молдови.


Важким тягарем на душі радянських людей лягли події початку 90-х. Особливо нелегкими вони виявилися для мешканців нашої республіки. Під час військової агресії Молдови загинуло понад 800 придністровців, які стали на захист рідної землі, серед них був і 31 рибничанин.

Перший день серпня 1992-го став пам’ятним для всього нашого народу. Того дня завершилося одночасне розведення збройних формувань Молдови та Придністров’я з лінії протистояння. Ця подія ознаменувала настання миру на придністровській землі, а в 1994 році керівництво республіки оголосило дату 1 серпня «Днем пам’яті та скорботи за загиблими та померлими захисниками ПМР».

Нині, вранці першого серпня, рибничани зібралися на Меморіальному комплексі міста, щоб вшанувати пам’ять тих, хто тридцять років тому загинув на полях битв, і тих, хто став жертвою агресивного молдовського націоналізму. Учні рибницьких шкіл тримали в руках портрети жителів міста, які загинули під час подій 1992 року.

На заходах були присутні глава держадміністрації Віктор Тягай, голова Ради народних депутатів Вадим Лозовський, депутати Верховної Ради Вадим Кравчук та Андрій Сафонов, голова Союзу захисників ПМР Сергій Гарбузняк, генеральний директор ММЗ Сергій Корнєв, представники громадських організацій, рідні та близькі загиблих, мешканці міста. Глава адміністрації висловив співчуття всім близьким і рідним полеглих захисників. Зі словами вдячності та співчуття звернулися до рибничан також Вадим Лозовський та депутати Верховної Ради.

Пам’ять полеглих захисників вшанували хвилиною мовчання. До меморіалу поклали квіти та вінки.

Потім на Алеї Слави міського цвинтаря священнослужителі відправили заупокійну панахиду за убієнними. У Михайло-Архангельському соборі відслужили молебень за загиблими в 1990 – 1992 рр. захисниками та мирними жителями.

Продовжилися заходи на березі Дністра, де відбулася традиційна акція «Річка пам’яті». В пам’ять про кожного загиблого рибничанина вихованці Дитячо-юнацької спортивної школи з веслування на байдарках і каное спустили на воду 31 вінок.

У Рибницькому музеї Бойової слави до пам’ятної дати було розгорнуто виставку «Війна пройшла крізь наші душі», присвячену захисникам Придністров’я. Музей запрошує всіх бажаючих її відвідати. Виставка демонструватиметься до 10 серпня.

Заходи, присвячені трагічній даті, відбулися також у селах Рибницького району.

Припинення бойових дій стало можливим завдяки допомозі Росії. Завдяки тому, що після підписання в Москві 21 липня 1992 року президентами Росії та Молдови Угоди про припинення вогню, в зону конфлікту ввійшли миротворчі сили Російської Федерації.

Президент ПМР Вадим Красносельський, згадуючи про цю подію, зазначив: «Миротворці принесли мир у кожну родину нашої республіки. Вони гарантують стабільність, можливість говорити своєю мовою, свободу віросповідання».

Нині, в День пам’яті та скорботи, говорячи про мир і міжнародне визнання республіки, він ще раз підтвердив правильність вибору народу Придністров’я і сказав: «Хто б не провокував, ми захистимо Придністров’я і збережемо мир на рідній землі».

Світла пам’ять героям-захисникам Придністров’я!


Сергій МИНАЄВ.

Фото: rybnitsa.org