Новини коротко


Особливий рік уже незабаром

Наступний 2023-й оголошено Роком агропромислового комплексу, сільських територій та сільського туризму. Відповідний указ підписав Президент ПМР Вадим Красносельський.

Таке рішення ухвалене з метою підвищення продовольчої самозабезпеченості держави, стабільного соціально-економічного розвитку сільських територій, включаючи якісне покращення сільської інфраструктури, а також комплексного розвитку сільського туризму.

«Актуальність цих напрямів ніколи не викликала сумнівів. Сучасні реалії вказують на їхню важливість. АПК, туризм, розвиток інфраструктури сіл – це інструменти, завдяки яким ми забезпечуємо самодостатність Придністров’я, продовольчу безпеку країни», – зазначив Вадим Красносельський.

* * *

Уряд активно працює над бюджетом-2023

Уже відомі приблизні параметри – вони формуються з урахуванням прогнозу соціально-економічного розвитку та даних, які представляють підприємства країни.

Розробка проекту бюджету здійснюється за основними напрямками: зарплати, пенсії, допомоги, а також фінансування продуктів харчування та медикаментів у повному обсязі. За іншими напрямками Мінфін активно працює з містами та відомствами.

Прийом заявок на фінансування тих чи інших напрямків завершиться найближчим часом, щоб проект головного фінансового документа було подано до 10 вересня.

* * *

Програми розвитку наступного року обговорили в Уряді

Мінекономрозвитку представило прогнозні дані. У середньому вони нижчі проти попередніх на третину. Дорожній фонд планується у розмірі 213 млн рублів, фонд капвкладень – 190 млн. Кошти ФКВ планують розподілити й на об’єкти, видалені з програми нинішнього року. На них відведуть 95 млн рублів.

Окремо розглянуть фінансування заміни вікон у школах та лікарнях, ремонту спортмайданчиків у школах-інтернатах, програм підвищення транспортної доступності, закупівлі автобусів для сільських шкіл, спецтехніки для підприємств з упорядкування тощо. На це держава запланує 75 млн рублів.

Глави міст мають знайти додаткові джерела фінансування об’єктів, побудованих раніше. Йдеться про нові парки та сквери, які вимагають коштів на утримання.
Це доручення Голови Уряду Олександра Розенберга.

* * *

До 300-річчя святого Паїсія Величковського

Нині виповнюється 300 років від дня народження св. Паїсія Величковського – великого подвижника XVIII століття, який відродив на Русі школу старецтва. Синод Православної церкви Молдови оголосив 2022-й роком його пам’яті. За рішенням Єпархіальної ради Тираспольсько-Дубоссарської єпархії було написано ікону преподобного Паїсія, в яку вміщено часточку його мощей.

З благословення Архієпископа Тираспольського та Дубоссарського Сави з 13 червня цей святий образ відвідує парафії всіх благочинь єпархії. Подія триватиме до 14 серпня.

* * *

У Дністровську 2 серпня пройшов хресний хід з іконою преподобного Паїсія Величковського. Благочинний Центрального округу протоієрей Сергій Вербицький, ієрей Георгій Кічка, ієрей Василь Железогло та протодиякон Сергій Афтені, а також парафіяни пройшли від приходу пророка Іллі до храму святих рівноапостольних Кирила та Мефодія. Після закінчення ходу в Кирило-Мефодіївському храмі відслужили молебень перед образом преподобного Паїсія.

* * *

3 серпня ікона святого Паїсія Величковського прибула до Преображенського собору Бендер.

Біля головного храму міста Високопреосвященнішого Владику Саву зустрічали глава адміністрації Бендер Роман Іванченко та голова міської Ради народних депутатів Юрій Кара. Пізніше Архієпископ Тираспольський та Дубоссарський звершив Божественну літургію.

Як повідомив офіційний сайт Бендерської держадміністрації, образ перебуватиме в місті до 10 серпня – спочатку в Преображенському соборі, а потім і в інших храмах. З Бендер ікона святого Паїсія Величковського вирушить на Слободзейщину.


Анастасія КАСИМ.