Робота Уряду триває

На робочій нараді Президента 2 серпня йшлося зокрема й про перебіг жнив. Голова Уряду Олександр Розенберг оголосив дані про збирання врожаю по республіці.


ПРО УРОЖАЙ-2022

Зазначалося, що не прибрано поки що близько 1 000 гектарів культур першої групи. Рибницький, Дубоссарський, Григоріопольський та Слободзейський райони завершили збиральну кампанію. Озимої пшениці зібрано близько 200 тисяч тонн. Середня урожайність цієї культури по Придністров’ю становить 30,7 центнерів з гектара (ц/га). Ячменю у сховищах понад 26 тисяч тонн (збирали по 28 ц/га). Урожайність рапсу – 23,8 ц/га (зібрано 32 000 т). Дощі, що минули, вже не вплинуть на стан справ. Кукурудза на ділянках без поливу пристойного врожаю не дасть. Довелося навіть списати деякі посівні площі.

Кам’янчани констатують невисокий збір, в інших районах ситуація дещо краща. Хороші показники врожаю відзначають на поливних землях, що свідчить про розвиток меліоративного комплексу та залучення до зрошувальної системи великих площ сільгоспугідь.

Вадим Красносельський розповів, що сам відвідував агрофірми, спілкувався з сільгоспвиробниками та адміністрацією насосних станцій. Тих, хто сумнівається, що наділи мають бути забезпечені системним поливом, практично немає. Аграрії прагнуть організувати подачу води на поля. Держава продовжує свою участь у цій значимій для економіки країни програмі.

Голова Уряду повідомив, що розпочалася підготовка до сівби під урожай наступного року. За потребою закуповуються насіннєвий матеріал та добрива.

ПРО ВЕТЕРИНАРНУ ДІЯЛЬНІСТЬ

Уряд ПМР працює над оптимізацією порядку видачі ліцензій. Підписано постанову, яка затверджує порядок отримання ліцензії для ветеринарної діяльності.

Наприклад, знижені ставки ліцензійного збору для ліцензій строком дії до 5 років. Так, ліцензійний збір для юридичних осіб становить 4 350 рублів (раніше він стягувався в розмірі
5 075 рублів); для індивідуальних підприємців, що здійснюють ліцензовану діяльність у місті, він становить 2 175 рублів (раніше ліцензійний збір стягувався в розмірі 4 350 рублів); для індивідуальних підприємців, які здійснюють ліцензовану діяльність у сільській місцевості, його вартість становить 435 рублів (раніше ліцензійний збір стягувався в розмірі 4 350 рублів).

Відзначається, що найбільше зниження ліцензійного збору передбачене для індивідуальних підприємців, які здійснюють свою ліцензійну діяльність у сільській місцевості, з метою створення сприятливих умов для заняття ветеринарною діяльністю на селі.

ПРО ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК

За даними Міністерства з соціального захисту і праці літній відпочинок та оздоровлення у 2022 році було заплановане для 2 657 дітей. З них 402 дитини – це сироти та діти, які залишилися без піклування батьків.

Вихованців дитячих будинків держава забезпечила путівками на чотири заїзди по 18 днів. Діти відпочиватимуть до 28 серпня. З цією метою з бюджету виділено понад 6,5 млн рублів.

Для решти категорій дітей спочатку було передбачено три заїзди по 14 днів. Безкоштовні путівки отримала 61 дитина з багатодітних сімей. Усього на цей напрямок виділено 6,8 млн рублів.

У Придністров’ї попит на літнє оздоровлення дітей надзвичайно активізований. За даними Мінсоцзахисту, кількість заяв утричі перевищила пропозицію. Цього року надійшло 6,7 тис. заявок на путівки. Для зниження напруженості профільне міністерство запропонувало у 2023 році збільшити фінансування витрат на придбання путівок для дитячого оздоровлення


Аліса КОХАНОВА.

Фото прес-служби Уряду.