Нарада з Президентом

Під час спілкування Вадима Красносельського з керівниками органів державної влади та управління в режимі онлайн йшлося про виконання програми капітальних вкладень поточного року та про формування проекту Фонду капітальних вкладень (ФКВ) на 2023 рік.


Глава держави наголосив, що на наступний рік необхідно обов’язково включити перехідні об’єкти. Що стосується нових, то рішення мають приймати місцеві Ради після обговорення та аналізу.

Говорили також про підготовку проекту республіканського бюджету на наступний рік, над яким нині працює Уряд. Не обійшли й тему виконання Дорожнього фонду.

Як повідомив Голова Уряду ПМР Олександр Розенберг, до головного фінансового документа нинішнього року внесені зміни, згідно з якими виділені додаткові кошти на бетонування доріг.

Глава Бендерської держадміністрації у свою чергу повідомив, що вже завершуються роботи з бетонування дорожнього полотна в селах Гиска та Протягайлівка. Для того, щоб підприємства дорожньої галузі продовжили діяльність у Бендерах та прилеглих населених пунктах, необхідно близько семи мільйонів рублів. Роман Іванченко наголосив, що без фінансування задіяні організації припинять роботу, а це загрожує втратою фахівців. Він також поінформував про наявний дефіцит робітничих кадрів, що спеціалізуються на укладанні стінової та підлогової плитки всередині приміщень.

Важливим є питання утримання об’єктів після введення їх в експлуатацію. Це громадські місця, дозвільні зони, спортивні майданчики. Вадим Красносельський уже неодноразово наголошував, що без належного догляду, який потребує відповідного фінансування, всі зусилля з упорядкування, будівництва та ремонту об’єктів будуть марні. Для їх збереження та розвитку необхідно розробити єдиний механізм і затвердити на законодавчому рівні.

Глава держави вважає, що такі організації як «Спецзеленбуд» та «Спецавтогосподарство», не маючи додаткового фінансування, не зобов’язані нести відповідальність за утримання парків та відкритих спорткомплексів.

Ще однією темою робочої дискусії була організація та облаштування місць збору твердих побутових відходів. Обговорили проблеми, що доводиться розв’язувати мешканцям багатоповерхових будинків, у яких проектом передбачений сміттєпровід. Міжповерхові сміттєприймачі та камери зберігання побутових відходів, розташовані традиційно поряд із входом у під’їзд, – це негігієнічно та неестетично.

Під час наради зазначалося, що їх наявність спричиняє появу комах, гризунів, поширення інфекцій. У багатьох будинках від використання сміттєпроводів відмовилися самі мешканці. Проте є випадки, коли громадяни, посилаючись на зручність, виступають проти їхнього закриття. У цьому випадку рішення має бути за санепідстанцією. Якщо санепідемслужба після проведення перевірок вважатиме за доцільне ліквідувати джерело смороду та поширення інфекції, то її припис вважатиметься обов’язковим для виконання.

Не залишили поза увагою тему зростання захворюваності на коронавірус та заходи, що вживаються для його стримування, про масковий режим і пролонгацію його дії в республіці.

Учасники наради обговорили культурно-масові заходи та програми, які планувалися для зайнятості дітей під час канікул. Зазначено, що попит на путівки в оздоровчі табори республіки втричі перевищує пропозицію. Успішно відпрацювали майданчики, відкриті при освітніх закладах. У серпні в Бендерах мають намір організувати денний відпочинок дітей при Будинку дитячо-юнацької творчості.

Також нагадали, що в усіх містах і районах республіки відбулися пам’ятно-жалобні церемонії та мітинги з нагоди Дня пам’яті та скорботи. Обговорили й нові проекти, покликані урізноманітнити культурне життя придністровців та гостей республіки


Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Президента.