Календар городника і садівника на серпень

У серпні ніч довга, а вода холодна і пахне яблуками

Робота на городі в серпні здебільшого пов’язана зі збиранням урожаю овочів. Можна починати викопувати картоплю, зайнятися квасолею та спаржею. Також не забувайте про щоденний догляд за городом. Після збирання врожаю на місце, що звільнилося, можете посіяти кріп, шпинат або ж посадити пекінську капусту.

15 серпня – досить пасивний день. Активні дії в саду та городі не рекомендуються, тому варто переключитися на посів та посадку коренеплодів, цибулинних, бобових, картоплі, а також викопування цибулин і бульб на зберігання. У саду можна зайнятися пересадкою, щепленням, обрізанням дерев. У цей день не чіпайте коріння рослин, та не розпушуйте ґрунт. Полив сьогодні має бути помірним.
16 серпня – сприятливий день для робіт у городі та саду. Щоб уповільнити ріст молодих пагонів, можна обрізати рослини. Рекомендується також щеп-
лення, прополювання та проріджування. Крім того, можна викопувати цибулини та бульби на зберігання. Займіться кореневим органічним підживленням, поливом, а також обприс-
куванням від шкідників та бур’янів. Цього дня не рекомендується займатися будь-якими роботами з використанням садового інвентаря.
17 серпня – краще працювати з надземною частиною рослин. У саду можна прищипувати, робити щеплення та перещеплення, а також висаджувати та обрізати дерева. Можна збирати урожай коренеплодів, цибулинних, бобових, картоплі. Також рекомендується підгодовувати рослини та вносити добрива. На ділянці можна зайнятися рятуванням від шкідників і бур’янів, а також прибиранням опалого листя. У цей день не рекомендуються будь-які маніпуляції з корінням та рясний полив.
18 серпня – можна збирати коренеплоди та лікарські рослини. В саду рекомендується зробити обрізку дерев, щеплення та прикореневе підживлення. Цього дня не рекомендується зай-
матися прищіпкою та пікіруванням. Також утримайтеся від рясного поливу.
19 серпня – день сприятливий для будь-яких не активних дій у саду та городі. Можна висівати та саджати коренеплоди, картоплю, цибулинні та бобові. Також рекомендується зрізати квіти та викопувати квіткові цибулини й бульби у квітнику на тривале зберігання. Крім того, час зайнятися знищенням бур’янів та шкідників, а також органічним прикореневим підживленням. Полив у цей день має бути нерясним.
20 серпня – рекомендується працювати з надземною частиною рослин. У саду можна зайнятися обрізанням дерев, щепленням та перещепленням. На ділянці також рекомендується посадка та збирання моркви, буряків, картоплі, редиски, ріпи. У квітнику можна викопувати квіткові цибулини. Крім того, займіться проріджуванням сходів, прополюванням, обприскуванням культур від шкідників, а також удобренням ґрунту. Цього дня не рекомендується рясний полив.
21 серпня – досить ефективно працювати з надземною частиною рослин. Можна зайнятися посівом та посадкою коренеплодів, цибулинних, бобових та картоплі. У саду рекомендується зробити обрізання, щеплення та перещеплення дерев. Займіться впорядкуванням саду. Також не забувайте про підживлення та внесення добрив. У цей день не варто пікірувати та прищеплювати рослини

Христина ЖУРАВЕЛЬ.
Фото: admnkz.info