Не за горами День знань: готуємося заздалегідь

Незабаром улюблена пора, такі безтурботні й веселі літні канікули завершаться, і школярі, набравшись сил, підуть здобувати нові знання.

Деякі з них чекають цього моменту з радістю й готові до зустрічі з однокласниками та шановними вчителями. Для декого ж школа після літніх канікул може обернутися стресом і негативними емоціями. Це стосується зокрема тих, хто за літо гарно відпочили, фізично зміцніли, багато гуляли, але зовсім не заглядали в підручники. Саме їм належить різко поміняти режим дня і серйозно збільшити навчальне навантаження. До цих змін потрібно готуватися заздалегідь. Перший урок у навчальному році – це важлива подія для всіх учнів, для їхніх батьків і вчителів. Тож підготовка до цієї дати має бути належною.
Це досить складно, і для того, щоб полегшити початок навчального року, спробуємо дати декілька практичних порад.

Необхідно врахувати всі тонкощі та нюанси

Як зробити підготовку до початку навчального року максимально ефективною? Необхідно, щоб перехід до нового розпорядку дня був плавним і безпроблемним. Батьки повинні перевірити, наскільки дитина готова до початку занять у школі. Спокійно з нею поспілкуватися, згадати разом, які предмети давалися їй найважче. Можливо, необхідно повторити окремі теми з російської мови або математики, інших предметів зі шкільного курсу.
Повторіть матеріал, який вивчався минулого року. Не витрачайте на це довгі години, а просто перегляньте короткий зміст предметів і книг. Школярам будь-якого віку буде легше вчитися перші тижні, оскільки, згідно з програмою навчання, завжди повторюється вивчене з подальшим продовженням і поширенням цих тем. Якщо така підготовка відбуватиметься напередодні навчального року, то будьте впевнені: дитині буде набагато легше залучитися до процесу навчання.

Ставте перед собою конкретні цілі

Поради старшокласникам: якщо ви хочете гарно вчитися, складіть навчальну програму з кожного предмета до настання навчального року. Якщо ви хочете мати високу оцінку з певної дисципліни, ознайомтеся з матеріалом, який вивчатиметься в новому навчальному році. Візьміть необхідні книги в бібліотеці. Якщо ви хочете знайти нових друзів, дізнайтеся, які заходи проводитимуться в школі й виберіть ті, що вам до вподоби. Визначте, що для вас дійсно важливо.

Дотримуйтеся режиму сну

Для того, щоб успішно навчатися, треба правильно відпочивати. Якщо на канікулах ви зазвичай лягаєте спати пізно, вам складніше швидко перебудуватися на новий графік. Однак кількість і якість сну впливатиме на вашу успішність, а тому важливо слідувати новому режиму задовго до початку навчання. Тож установіть для себе режим відходу до сну і неухильно дотримуйтеся його.
Коли звикнете до нового графіку, ви зможете легше братися за роботу й ефективніше використовувати свій час.
Розклад занять у школі в різні дні тижня відрізнятиметься, особливо якщо ви займаєтеся спортом, або відвідуєте якийсь гурток. У такому разі складіть тижневий графік і слідуйте йому протягом навчального року.

Консультації з лікарем і відвідування перукарні

З початком навчального року ви будете дуже зайняті на перших порах, а тому постарайтеся запланувати заздалегідь відвідування перукарні, консультацію зі стоматологом і лікарем-терапевтом чи іншим вузьким спеціалістом.

Поради на весь рік
* Переводьте телефон у беззвучний режим або вимикайте його повністю під час уроків. Якщо він задзвонить під час уроку, ви будете привертати увагу однокласників і тим самим відволікати їх від занять.
* Збирайте шкільний рюкзак заздалегідь. Якщо ви зробите це з вечора, вам буде легше вранці.
* Дотримуйтеся дрес-коду вашої школи. Навряд чи вам захочеться мати неприємності з учителями й адміністрацією школи.

Зустріч зі школярами після літніх канікул

Попри всі ваші емоційні планування, шановні вчителі, не будемо забувати, що перший урок нового навчального року повинен сприяти формуванню в учнів патріотизму, усвідомлення своєї приналежності до придністровського народу, згуртованого історією, традиціями, культурою і загальним духом поваги та рівності, вихованню відповідальності та готовності діяти на благо нашої республіки.
Перше вересня – День знань – це завжди бентежна й радісна подія, до якої ретельно готуються всі: вчителі, учні, батьки. Перший урок у новому навчальному році задає тон усьому періоду навчання, а отже, він має бути дійсно цікавим, захопливим і корисним.
Міністерство просвіти щоразу пропонує свої варіанти тем для першого шкільного уроку. Учителі ж можуть коригувати їх, орієнтуючись на вік школярів. Найважливішим є те, щоб початок нового навчального року налаштував дітей на заняття, дав їм достатню мотивацію на корисні роздуми.

Поради, які допоможуть вдало провести перший урок

Емоційність педагога
Продемонструйте учням щирість своїх почуттів і зарядіть їх позитивом на новий навчальний рік. Зустрічаючи дітей вперше після літнього відпочинку, посміхайтеся та встановлюйте контакт із перших секунд.
Запитайте в них, що нового вони дізналися на канікулах, що цікавого побачили. Такий діалог викличе довіру в учнів, вони відчують, що їхнє життя цікавить дорослого, і педагог може розділити з ними радість зустрічі.

Підготуйте кабінет
Учитель завжди може створити в класі святкову атмосферу. Наприклад, можна підготувати фотозону (з кольорових листків А-4 зробіть кругове віяло, а в центрі напишіть «2022/2023 навчальний рік», вкажіть клас, в якому учні навчаються).
Можна виготовити з паперу об’ємні квіти чи зробити арку з кольорових кульок. Така святкова особливість вашого кабінету надзвичайно зацікавить школярів.

Напишіть на дошці тему першого уроку
Насправді не всі учні запам’ятовують, як називалася тема першої зустрічі. Тому її варто прописати на дошці й під час уроку кілька разів повернутися до неї, щоб краще зафіксувати в пам’яті дітей.

Слухайте учнів
Обирайте такі форми роботи на уроці, щоб діти більше висловлювали власні думки, свої міркування. Ні в якому разі не розділяйте їхні відповіді на правильні та неправильні. Це допоможе школярам відчути, що їхні міркування – доречні, а думки почуті.

Цілі на наступний рік
Запропонуйте дітям записати на папері п’ять своїх цілей на новий навчальний рік, а потім збережіть дописи учнів, щоб під час останнього дзвоника проаналізувати разом, кому ж удалося втілити свої цілі в життя.
Протягом року стимулюйте та підбадьорюйте дітей, пропонуйте згадувати написане і рухатися до обраної мети. Це навчить їх відповідальніше ставитися до своїх планів.

Відновіть знання з основ безпечної поведінки на дорозі
Уберегти й захистити дітлахів від аварій повинні ми –дорослі: учителі та батьки. Нагадаємо, що головними наставниками та прикладом безпечної поведінки дітей на проїжджій частині є саме батьки, а не школа. Які б заняття з вашими дітьми не проводили педагоги, школа може лише закріплювати ті моральні навички, стійкі звички безпечної поведінки на вулицях і дорогах, які ви сформуєте в сім’ї.
На превеликий жаль, у більшості випадків педагоги змушені відучувати від неправильних знань і шкідливих звичок, щеплених дітям батьками. Щоб дитина не порушувала Правила дорожнього руху, у неї має увійти у звичку їх дотримуватися. Навіть якщо ви запізнюєтеся, все одно переходьте дорогу там, де це дозволено правилами. Ваш приклад буде куди більш наочним, ніж сотні разів повторювані слова «не ходи на червоне світло».

Вирушаючи в школу з дитиною, поясніть їй, що потрібно бути уважною з перших кроків від під’їзду будинку. Пройдіть із нею весь шлях і ненав’язливо показуйте найбільш небезпечні ділянки. Якщо в першому класі більшість батьків проводжає і зустрічає дитину зі школи, то в другому класі багато дітей самостійно, не навчившись оцінювати ситуацію, планують свої дії. Дитина повинна знати: якщо навіть машин не видно, але на світлофорі горить червоний сигнал, йти не можна ні в якому разі! Це є робота батьків –показувати приклад. Заздалегідь напередодні 1 вересня пройдіть із дитиною кілька разів маршрутом до школи й назад. Зверніть увагу на розмітку, дорожні знаки, світлофори. Поясніть алгоритм дій у складній дорожній ситуації.
Під час канікул дітям необхідно нагадувати про правила безпеки на дорозі, щоб вони, наприклад, бігаючи за м’ячем, катаючись на велосипеді або роликах, не опинилися під колесами автомобіля.
У профілактичних цілях державтоінспектори нашої республіки регулярно проводять тематичні заняття в літніх оздоровчих таборах. Зустрічі відбуваються у вигляді діалогів між представниками правопорядку і школярами, які запитують про те, наприклад, як безпечно кататися на велосипедах і самокатах.
Декада безпеки дорожнього руху «Увага, діти!» у Придністров’ї вже стала традиційною з 1 по 10 вересня. У Державтоінспекції зазначають, що основна мета заходу – нагадати підліткам про правила дорожнього руху.

Прислів’я і приказки про навчання
До неоціненних духовних багатств українського народу належать прислів’я та приказки – короткі влучні вислови, які образно та лаконічно передають нащадкам висновки з життєвого досвіду багатьох поколінь предків. Вони є узагальненою пам’яттю народу та результатом його спостережень над життям і явищами природи.

Знання люди цінували за всіх часів. Відомо, що у Стародавній Греції вважали успішною людину, яка має гарні фізичні дані: красиву, сильну і спритну. Проте поряд із цим греки цінували також розум і допитливість.
Прислів’я і приказки можна порівняти з порадами й підказками, які дає українська народна мудрість кожній людині в її повсякденному житті, зокрема про розум і знання. Їх теж можна підготувати учням до першого уроку.

Знання красить, а незнання смішить.
• Хто хоче багато знати, тому треба мало спати.
• Що знаєш, що вмієш, те за плечима не носити.
• Добре того вчити, хто хоче все знати.
• Учений іде, а неук слідом спотикається.
• Учись змолоду – пригодиться на старість.
• Хто вчиться змолоду, не зазнає на старість голоду.
• Чого навчився, того за плечима не носить.
• Не кажи – не вмію, а кажи – навчусь.
• Грамоти вчиться – завжди пригодиться.
• Дарма, що малий, а й старого навчить.
• Мудрим ніхто не вродився, а навчився.
• Навчай інших – і сам навчишся.
• Наука в ліс не веде, а з лісу виводить.

Прислів’я і приказки про розум
Розум – це найголовніша окраса людини. Ось чому в прислів’ях і приказках повсякчас наголошується, що з ним не зрівняється ні краса, ні сила.
Голова без розуму, як ліхтарня без свічки.
• І сила перед розумом никне.
• Кожна голова має свій розум.
• Людей питай, а свій розум май!
• Не краса красить, а розум.
• На те й голова, щоб у ній розум був.
• Не бажай синові багатства, а бажай розуму.
• Не перо пише, а розум.
• Одна розумна голова добре, а дві ще краще.
• Розум злість перемагає.
• Перемагай труднощі розумом, а небезпеку – досвідом.
• Розумний батько сина спитати не соромиться.
• Книжку читай – розуму набирай.
• Розум – скарб людини.

Кінець першого уроку
Наприкінці уроку запитайте в учнів, чи всі висловилися, хто бажає доповнити розмову своїми міркуваннями та пропозиціями.
Ви можете затриматися хвилин на 10 після уроку в кабінеті. Зробіть фото з кожним учнем біля святкової дошки й надішліть їх родинам. Нехай такий приємний подарунок від учителя і батькам покращить настрій.
На закінчення зазначимо, що навчальний рік – це ще одна можливість досягти чогось більшого і кращого у своєму житті. Бажаємо школярам, батькам і вчителям успіхів і терпіння в новому навчальному році

Олена ДВОРСЬКА.
Фото: bfmufa.ru