«МЕЛОДІЇ ДОБРА» лунають у ПРИДНІСТРОВ’Ї

Наші колеги, журналісти офіційного інформаційного агентства «Новости Приднестровья», з 1 червня оголосили старт музично-благодійного проекту «Мелодія добра».


Його головними цілями є ознайомлення жителів ПМР із творчістю придністровських музикантів; привернення уваги громадськості до проблем людей з обмеженими можливостями; надання матеріальної допомоги та моральної підтримки Республіканському реабілітаційному центру для дітей-інвалідів у Бендерах.
У закладі на сьогодні мешкає 51 вихованець, 26 дітей прикуті до візка. Переважна більшість маленьких інвалідів залишилися сиротами. У кожного з них виявлені фізичні дисфункції різного ступеня і тяжкі неврологічні захворювання: розумова відсталість, різні форми дитячого цереб-
рального паралічу, аутизм.
У Придністров’ї є багато талановитих молодих людей, зокрема музикантів, які не лише професійно роблять кавер-версії світових хітів, а й створюють власні різножанрові композиції. Більшість із них одразу ж підтримали цей актуальний благодійний проект. З-поміж них можна назвати гурти «Drive Band», «Аврамов-Band», «Ланжерон», «SunStroke Project», учасників «Євробачення-2018» вокальне тріо «DoReDoS», співачку з Дубоссар Anush, вокальний дует «Новый день», вокалісток Юлію Арнаут та Дар’ю Соколовську, а також багатьох інших. Нові виконавці приєднуються до проекту практично щотижня.

Першим у цій благодійній акції заявив про себе придністровський гурт «Drive Band», який 8 липня разом із журналістами ІА «Новости Приднестровья» приїхав у гості до вихованців республіканського центру. «Ми прибули не з порожніми руками, – розповіла кореспондент агентства Світлана Гулинська. – Щоб порадувати вихованців, привезли солодкі подарунки. Спонсорську допомогу в цьому нам надав Ощадбанк, за що величезне спасибі його співробітникам». Завдяки музикантам із гурту «Drive Band» той день став для дітей справді незабутнім. Їхня запальна музика робила дива.

Вихованці просто випромінювали позитивні емоції, раділи, танцювали, підспівували артистам. Це був один із найщасливіших днів у їхньому житті. «Наша група, не роздумуючи, погодилася брати участь у проекті «Мелодія добра», – сказав лідер колективу Дмитро Кадин. – Ми розуміли, що в такий спосіб можемо подарувати цим дітям позитив, посмішки, щастя». Очі дітей світилися щастям і радістю, вони краще за всякі слова свідчили, що свято вдалося, і акцію організували недаремно.
«Слова глибокої вдячності адресуємо інформаційному агентству «Новости Приднестровья» за те, що вони оголосили таку потрібну акцію допомоги нашому реабілітаційному центру. Дякуємо за те, що є люди, які пам’ятають, що поряд з нами мешкають і діти-інваліди. Велика подяка й усім небайдужим придністровцям, які переказали кошти на рахунок Республіканського реабілітаційного центру для дітей-інвалідів. Звісно, вони витрачатимуться лише на користь наших вихованців», – сказала заступник директора центру Євгенія Магурян.

Команда «Аврамов-Band» постала перед придністровцями з композицією «Мене тягне додому», написана в ліричному жанрі, не характерному для музикантів. Автором віршів виступив лідер гурту Євген Аврамов. Він зізнався, що, мабуть, уже дозрів, щоб писати та виконувати таку музику. «Я справді, де б не був, завжди скучаю за домом. Хочу швидше повернутися до рідного дому, до рідного села. Саме там я черпаю сили для життя, натхнення, для творчості. Усі мої починання народжуються саме у Чобручах». Керівник групи зізнається, що давно хотів би зняти кліп у місцевому парку імені Дмитра Родіна. У Чобручах 10 липня відбулося офіційне відкриття цього парку після масштабної реконструкції. Євген Аврамов виконав там свою пісню.

Колектив відомого гурту «DoReDoS» виніс на суд слухачів ліричну композицію про кохання «Відпусти», що вийшла 2020 року. Переможці конкурсу «Нова хвиля – 2017» та учасники «Євробачення-2018» зізналися, що кліп вийшов досить зворушливим та душевним. «Це історія про те, що потрібно вміти слухати та чути одне одного. Якщо цього не відбувається, то між коханими людьми рвуться невидимі нитки, які їх єднають. І в результаті на них чекає не оптимістичний фінал», – сказав журналістам учасник тріо Євген Андріанов. Крім того, рибницькі виконавці презентували кліп «Про кохання». Він знятий у мальовничих місцях Придністров’я.
Вокалістка Юлія Арнаут добре знайома глядачам, адже виступає у складі Придністровського державного хору та гурту «Рондо». Вона багаторазовий лауреат міжнародних конкурсів та фестивалів у Молдові, Хакасії, Македонії й Туреччині, співає російською, молдавською та гагаузькою мовами. Для проекту «Мелодія добра» молода співачка представила композицію гагаузькою мовою «Денемексизь Севда», що в перекладі означає «Чисте кохання».

Ще одна співачка – Anush (Анна Ткачишина) – розповіла, що створення композиції «Звикаю» відбулося в холодну пору року, тому в ній є «крижані» нотки. Проте вона про кохання. Іноді відносини між чоловіком і жінкою схожі на Льодове побоїще, де кожен оснащений потужною зброєю у вигляді аргументів, фактів і доводів. Виграє той, хто доводить свою правду за будь-яку ціну, спалюючи вщент картину світу того, хто програв», – тонко зауважила вокалістка.
Народний колектив «Парусник» із села Чобручі представив свою композицію молдавською мовою «Dansul “Eu&Tu”», на яку вже знято кліп. Автор тексту та музики – керівник гурту Іван Спаривак. «Композиція про те, що в танці не потрібні слова, і присвячена вона всім закоханим», – розповів він журналістам. Зйомки кліпу відбулися в Бендерській фортеці, на набережній Бендер та у столичному парку «Победа».
На початку серпня до акції «Мелодія добра» приєдналося подружжя Станіслав та Анна Сиріяк, які виступають у складі вокального дуету «Новый день». У проекті вони представили власну композицію «Придністровське сонце». Музику та слова до пісні написав Станіслав. Спочатку композиція звучала у стилі поп-рок. «Щоб вона зацікавила молодіжну аудиторію, вирішили її трохи реміксувати, додати сучасних звуків, зробити пісню більш танцювальною», – розповів він.
Усі артисти, які підтримали благодійний проект, одностайно закликають придністровців залучитися до участі в акції «Мелодія добра» і допомогти вихованцям Республіканського реабілітаційного центру для дітей-інвалідів. Усі бажаючі надати благодійну допомогу можуть переказати кошти на спеціальний рахунок центру.

За більш детальною інформацією можна звернутися до Реабілітаційного центру м. Бендери телефоном 0 (552) 77-9-66.
Збір коштів триватиме до кінця серпня 2022 року

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: novostipmr.com