Барви «Слободзейської палітри»

Плідно завершився Міжнародний арт-пленер, що тривав протягом тижня в Слободзейському районі нашої республіки.

Художники з Придністров’я, Росії, Молдови та України знайомилися з визначними пам’ятками, творчими колективами й мешканцями міста Слободзеї, сіл Чобручі, Тернівка, Паркани та Кіцкани й виразили свої враження від побаченого на своїх художніх полотнах.

ТВОРЧІ БУДНІ

В один із днів цієї події автор побувала в с. Чобручі. Помилувалася чарівними куточками екзотичного парку Родіна, поспілкувалася зі знайомими художниками – учасниками арт-пленеру. Серед них – Світлана Кожухар зі Слободзеї, Алла та Юрій Салко з Тирасполя, Олеся Іванова з Бендер, Віктор та Ніна Зав’ялови з Рибниці, митці з Дубоссар і Кишинева.
Алла Салко свого часу навчалася малюванню в Слободзейській дитячій художній школі у педагога Юрія Миколайовича Затики – директора навчального закладу. Нині вже зрілий майстер живопису, Алла Анатоліївна пригадує, що у 70-ті роки директорові вдалося піднести школу на досить високий рівень. Під час огляду творчих закладів дитяча художня школа стала тоді першою в Молдавії.

Алла у 1980-му вступила до Одеського художнього училища ім. Грекова і, повернувшись після навчання з дипломом художника, кілька років поспіль навчала дітей малювати та писати картини у своїй же школі. Після заміжжя переїхала з чоловіком до Тирасполя. Її полотна, як завжди, відрізняються вишуканістю та своєрідним шармом. Залучитися до участі в «палітрі» погодилася без роздумів і вагань.
Світлана Іванівна Кожухар протягом 36 років працює в мистецькому закладі викладачем. Педагог розповіла, що за піввіку своєї діяльності школа випустила понад 1 400 учнів. У нинішній ювілейний рік (дитячому художньому закладу у вересні виповнюється 50 років), співробітники навчального закладу спільно з державною адміністрацією, Управлінням культури міста вирішили провести творчий симпозіум, своєрідну зустріч друзів-художників на слободзейській землі.

Світлана Кристенко – координатор проекту «Слободзейська палітра» і викладач дитячої художньої школи м. Слободзеї. Художниця повідала, що ідея проекту належить її колегам, які вирішили зробити щось значне в рамках проведення ювілейних заходів до 50-річчя навчального закладу. «За традицією, на будь-який ювілей запрошують родичів, друзів, добрих знайомих. Тому ми вирішили напередодні нашого свята залучити до його підготовки тих, хто колись закінчив нашу школу, нині вони вже стали відомими майстрами живопису, дехто працює в нас, навчаючи нове покоління слободзейців тонкощам створення художніх полотен».
Світлана Сергіївна поділилася заповітною мрією: оскільки в Слободзеї нема картинної галереї, митці своєю участю в проекті зроблять перший крок до її відкриття. Є надія, що кожен з учасників подарує хоч одну свою роботу по завершенні проекту.

ФІНАЛЬНИЙ АКОРД

У заключний день перебування художників у гостинному районі відбувся підсумковий захід, під час якого на Аркадній площі експонувалися творчі роботи майстрів пензля. Експозицію відвідали глава місцевої держадміністрації Василь Тищенко та заступник начальника районного Управління культури Тетяна Браїлиця.
Василь Васильович, звертаючись до учасників арт-пленеру, зазначив, що кількість представлених робіт і висока майстерність їх виконання свідчать про ефективність творчого заходу. Щоденне спілкування, дружні розмови, знайомство з природою слободзейського краю послужили поштовхом до встановлення більш тісних творчих стосунків та написання нових полотен.
«Я радий, що ви за цей короткий час змогли познайомитися з нашими селами, з людьми, їхніми традиціями, красою та соціальним розвитком», – сказав глава держадміністрації, наголосивши, що керівництво республіки та району особливу увагу приділяє збереженню історії придністровського краю і традицій наших предків.
Подяку організаторам та учасникам заходу висловила координатор арт-пленеру, викладач Слободзейської дитячої художньої школи Світлана Кристенко. «Ви створили чудову колекцію картин, яка, сподіваюся, прикрашатиме стіни нашої майбутньої галереї й стане відома не тільки в Слободзеї, а також в інших містах Придністров’я. Дякую вам за майстерність, за вашу працю», – зазначила викладач.

Усіх художників заохотили дипломами Міжнародного арт-пленеру «Слободзейська палітра», кожен учасник з надією залишив один зі своїх творів, що народилися цими днями в дружній атмосфері пленеру, як дарунок місту. Планується, що експозиція з подарованих картин стане першою в новій картинній галереї, яку ще належить організувати.
Заслужений художник ПМР, викладач Дитячої художньої школи ім. О. Ф. Фойницького Олег Болтнєв подарував художнє полотно з зображенням Скелі роздумів Державного парку-пам’ятника імені Дмитра Родіна села Чобручі. Ця скульптурна композиція вразила його своєю символікою. Художник писав картину протягом кількох днів, виходячи в парк рано-вранці. Загалом у ході арт-пленеру митець створив 6 робіт. «У парку та на перекатах я був уперше. Настільки здивував парк, люди», – наголосив художник. За його словами, цінність заходу ще й у тому, що взяло участь багато викладачів художніх шкіл, відбувся обмін досвідом у царині мистецтва та в педагогічній майстерності.

Оскільки учасники проекту жили й провели багато часу в Чобручах, це далося взнаки, залишило свій слід. Наприклад, художник-живописець, член Спілки художників Молдови Марина Гросу надзвичайно вражена гостинністю місцевих жителів. «З нами всі віталися, спілкувалися, питали, чи нам зручно та затишно. У великих та й у малих містах, зазвичай, до людей ставлення байдуже, а тут така увага, навіть до дрібниць, до найменших деталей, до кожної особи, – поділилася спостереженнями майстриня. – Місцеві жителі нам накривали столи просто так, пригощали юшкою, молдавськими плациндами та вином. Звичайно, навколишні пейзажі, природа в цілому вразили, але ставлення людей переважує».

Своїми емоціями від перебування на слободзейській землі поділилися й інші митці. Наприклад, художник, член Спілки художників Придністров’я Олеся Іванова з Бендер призналася, що не очікувала такого високого прийому, і щиро вдячна за гостинність місцевим жителям. Важливу та дієву допомогу надала держадміністрація міста, забезпечивши гостей усім необхідним.
Для жителів міста «Слободзейська палітра» стала справжнім мистецьким святом

Аліса КОХАНОВА.

Фото автора.