Захистити очі та зберегти зір під час роботи за комп’ютером

Нині багато професій пов’язані з тривалою роботою за комп’ютером. Школярі та студенти, вчителі та викладачі в умовах пандемії також змушені були частково трансформувати освітній процес в онлайн-формат.


Робота за комп’ютером негативно впливає на стан і здоров’я очей, тому за ними потрібен особливий догляд. Щоденне виконання елементарних правил допоможе зберегти гарний зір та запобігти виникненню різних хвороб, обумовлених перенапруженням очей.

Розпочнемо з того, що порадимо правильно організувати робоче місце та налаштувати монітор. Робочий стіл повинен розташовуватися навпроти вікна, або стояти до нього лівим торцем. Комп’ютер розміщують таким чином, щоб екран був на відставні від очей не менше, ніж 50–70 см. Він повинен стояти перпендикулярно столу, трохи нижче рівня очей, тобто користувач має дивитися у монітор під кутом 10 градусів зверху вниз. Клавіатура при цьому має бути в безпосередній близькості від людини (30–40 см).

Для комфортної роботи за комп’ютером велике значення має яскравість екрану, яка повинна збігатися з освітленням довкола. Цей параметр підбирається для кожного користувача індивідуально. Монітор не повинен мерехтіти, бо це може спричинити свербіж в очах, головний біль, відчуття втоми та запаморочення. Такі симптоми негативно впливають на загальний стан здоров’я людини, знижують її працездатність.
Тривале сидіння за комп’ютером може викликати зорову стомленість. Головними її ознаками є почервоніння, свербіж та відчуття піску в очах, роздвоєння зображення, головний біль та запаморочення. Особливо небезпечні ці симптоми для дитини, в якої може поступово погіршуватися не тільки зір, а й загальний стан організму.

Очам необхідна перерва. Кожні 40 хвилин слід вставати з-за столу та робити гімнастику для очей упродовж 10 хвилин.
* Протягом 10–20 секунд слід почергово міцно заплющувати та широко розплющувати очі. Процедуру можна повторювати 3-4 рази з інтервалом 1 хвилина.
* Не повертаючи голови, необхідно різко подивитися вгору, вниз, вправо та вліво. Очима можна намалювати коло та діагоналі.
* Слід обрати предмет, який розташований найближче до очей, та зафіксувати на ньому свій погляд упродовж 3-4 секунд. Далі необхідно сконцентруватися на більш віддаленому об’єкті. Процедуру слід повторити 8–10 разів.
* Під час роботи необхідно якомога більше кліпати очима, завдяки чому очі будуть постійно зволожені. Періодично можна закривати їх на декілька хвилин, що допоможе зняти зайву напругу.
* Час від часу звертайтеся до лікаря-окуліста та перевіряйте свій зір. Це дозволить виявити на ранній стадії можливі проблеми та вжити заходів щодо їх усунення. Ефективною профілактикою проблем із зором є використання захисних окулярів для комп’ютера, що сприяють зниженню напруги та надають терапевтичну дію на м’язи очей.
Ці прості правила, яких ви будете дотримуватися під час роботи за комп’ютером, допоможуть надовго зберегти зір та знизити ризик виникнення багатьох ускладнень, пов’язаних із перенапруженням очей


Порадами фахівців поділилася
Наталя СИНЯВСЬКА.
Фото: miridei.com