Право бачити світ

Близько 90 % інформації про навколишній світ ми сприймаємо візуально, за допомогою органів зору. Проте з плином часу здатність бачити погіршується: деякі складові зорового апарату зношуються, деформуються, виникають специфічні захворювання. Такі патології лікують офтальмологи. Вони, як і представники інших професій, зокрема лікарі, мають своє професійне свято – Міжнародний день офтальмології.


Він відзначається щороку 8 серпня. Чому саме цього дня?
Саме цього дня 1927 року народився Святослав Федоров, видатний мікрохірург-офтальмолог, відкриття якого в галузі лікування очних хвороб повернули зір мільйонам людей і розширили наші уявлення про можливе. На Міжнародному конгресі офтальмологів у Канаді 1994 року Святослава Миколайовича назвали «Видатним офтальмологом XX століття». На знак визнання його заслуг та на згадку про нього російські окулісти запропонували заснувати Міжнародний день офтальмології в день його народження. Ініціативу російських медиків тоді підтримала Всесвітня організація охорони здоров’я та Всесвітня медична асоціація. За кордоном нашого вченого добре знали, а його здобутки високо цінували.

Придністров’ю завжди таланило на обдарованих професіоналів у царині офтальмології. Старше покоління тираспольчан ще пам’ятає лікаря-чародійника, дитячого спеціаліста Медведя, який у своїй медичній практиці буквально дива творив, повертаючи дар зору своїм маленьким пацієнтам. Багато хто пам’ятає і Ніну Нюрнберг, яка за радянських часів працювала окулістом у поліклініці № 2 на Балці. Заслуговує на найтепліші слова заслужений лікар Придністров’я, учень Святослава Федорова Анатолій Дроздов. Про нього теж говорили, що він лікар від Бога. Іще він був фундатором центру «Єврооптика», лауреатом міського конкурсу «Визнання-2019».
Ще донедавна в соціальних мережах часто зустрічалося прохання: «Підкажіть мені гарного офтальмолога в Придністров’ї». Відповідали завжди напрочуд одностайно: «У «Єврооптиці» – Анатолій Дроздов, а у Водолікарні – Сергій Коваленко». Чому «був»? Декілька років тому Анатолія Андрійовича не стало. А Сергій Коваленко живий і здоровий, він, на радість своїх пацієнтів, як і раніше, у строю. Тираспольчанка Людмила Кабанюк, педагог і поетеса, член Спілки письменників Росії та Придністров’я, після того, як цей лікар врятував її від сліпоти, один зі своїх віршів назвала «Офтальмологу Сергію Коваленку, який рятує людей від сліпоти».
«Людське око і сьогодні таїть у собі ще масу нерозгаданих таємниць», – переконано стверджував свого часу Анатолій Дроздов. Він щиро радів проривам, що відбувалися на його очах, у методиках лікування очних хвороб, особливо в галузі мікрохірургії ока, у застосуванні найтонших лазерних технологій. «Як офтальмолог можу стверджувати, що це чудові інноваційні методи, які в роки мого студентства мало хто міг навіть уявити собі. З огляду на сучасні темпи розвитку, ми можемо тільки здогадуватися про те, що ще чекає на нас попереду», – казав він колегам.

Слід згадати ще одного «зубра» придністровської офтальмології – Валерія Новака. Лікар вищої кваліфікаційної категорії, практикуючий хірург, який має заслужений авторитет поміж колег і пацієнтів. Він довгий час очолював відділення офтальмології Республіканської клінічної лікарні, а нині є головним лікарем Офтальмологічного центру «Мікрохірургія ока».
Про професійний рівень придністровських окулістів Валерій Антонович дуже високої думки. «Фахівці у нас – справжні професіонали, а є й досить досвідчені професіонали. Ми в Придністров’ї лікуємо катаракту, глаукому, виправляємо косоокість, охоплюємо досить широкий розділ травм ока, робимо реконструктивні операції, здійснюємо багато інших хірургічних втручань», – не роздумуючи, пояснив він.

Завідувати очним відділенням РКЛ залишився його учень та колишній помічник Сергій Грибоносов. Ось що сказала про свого керівника старша медсестра відділення Віра Фоміна: «Спочатку, коли Сергія Миколайовича тільки-но призначили, колектив був дуже схвильований, оскільки він ще молодий. Жодного досвіду з керівництва відділенням не має: ні лікарського, ні господарського. Проте наш новий завідувач анітрохи не розгубився, відповідальності не злякався, а спокійно та впевнено вникав у всі особливості діяльності відділення. Побачивши це, заспокоївся і колектив. Нині, через два роки його керівництва, можна сміливо сказати: Сергій Миколайович та наш колектив склали цей іспит на «відмінно». У нас усе на високому рівні: відмінне лікування, порядок. Новий завідувач освоїв усі види операцій, проводить їх так професійно, що пацієнти дуже вдячні йому. Колектив працює злагоджено – і в операційній, і на процедурах».
Необхідно відзначити, що в останні роки великий крок уперед зроблений в оснащенні новим офтальмологічним обладнанням. «Зовсім недавно для лікування складної патології очей ми змушені були направляти пацієнтів або до приватних медичних центрів, або до сусідніх держав. Нині такої потреби в нас немає – необхідне сучасне обладнання ми одержали. Нові прилади це як новий комп’ютер: вони дають зовсім інші можливості. Тому відтепер рівень хірургії ока в ПМР став вищим», – розповів Сергій Грибоносов.
Усе це свідчить про особливу увагу керівництва Придністров’я до проблем офтальмології. У Стратегії розвитку ПМР на 2019 – 2026 роки розписаний комплекс заходів щодо державного захисту здоров’я громадян республіки. Серед цих заходів є:
– підвищення рівня матеріально-технологічного забезпечення медустанов;
– якісне покращення професійної підготовки медичних кадрів;
– поліпшення матеріально-фінансового забезпечення галузі охорони здоров’я.
Тож бажаємо нашим читачам здоров’я та гарного ясного погляду на світ

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото автора.