ЗАПОБІГТИ ПОЖЕЖІ – СПІЛЬНА СПРАВА

На всій території ПМР з 21 липня 2022 року запроваджено особливий протипожежний режим з метою запобігання пожежам.


У Дубоссарському лісництві організували республіканські навчання, спрямовані на посилення охорони лісів та активізацію боротьби з вогненною стихією, на практичну підготовку лісників до зустрічі зі стихією.
Цього року особливо напружений період для дубоссарських вогнеборців був навесні. З лютого до квітня відбулося 200 виїздів на гасіння низових пожеж – займання сухої трави. Усі пожежні розрахунки працювали в посиленому режимі, щодня до 8 разів на день доводилося гасити осередки пожеж. Усі загоряння оперативно локалізували співробітники Дубосcарської самостійної воєнізованої пожежної частини № 7 – займання лісових смуг та масивів не допустили, лісу збитків не завдано.

За словами начальника Державної служби екологічного контролю та охорони довкілля ПМР Василя Сотникова, вогонь та вода є двома стихіями природи, з якими досить складно боротися. «Особливу небезпеку представляє вогонь. У нас 30 тисяч гектарів лісу. Якщо ми не будемо ставитися до протипожежних заходів серйозно, не обстежуватимемо лісові масиви щодня, не будемо контролювати стан, у якому перебувають ліси в такий спекотний період, то це може призвести до серйозних наслідків. Навчання закріплюють знання лісничих у протипожежних діях», – сказав Василь Васильович.

Головним винуватцем лісових пожеж є людина, її недбалість під час користування вогнем у роботі та на відпочинку. Більшість пожеж виникає в місцях пікніків, збору грибів і ягід, під час полювання, від кинутого сірника або непогашеної сигарети. Під час пострілу мисливця пиж, що вилетів із рушниці, починає тліти, підпалювати суху траву. Часто можна бачити, наскільки ліс засмічений пляшками та осколками скла. У сонячну погоду вони фокусують сонячні промені, як запальні лінзи. Не повністю погашене багаття в лісі спричиняє подальші великі лиха.
Лісові пожежі виникають здебільшого внаслідок сухих гроз, розведення вогню в лісі та підпалювання сухої трави. Причому порушуються елементарні правила: розпалили багаття, не подумавши про те, що вітер поривчастий, вогонь розкидав – от вам і пожежа. Трапляються випадки, що лісова пожежа починалася через те, що водій, проїжджаючи повз ліс, викинув у вікно не погашену сигарету. Або через те, що заіскрила несправна сільгосптехніка. На жаль, бувають і навмисні підпали.

У лісових масивах найбільш часто виникають низові пожежі, що випалюють лісову підстилку, підліт і підлісок, трав’янисто-чагарниковий покрив, хмиз, кореневища дерев тощо. У посушливий період у вітряну погоду особливу небезпеку становлять верхові пожежі, коли вогонь поширюється також і по деревах, переважно хвойних порід.
За легендою навчань, спалах відбувся на території урочища Роги. Помітивши задимлення, лісник, закріплений на цій ділянці, не зміг самостійно впоратися з осередком займання, викликав пожежну бригаду Дубоссарського лісництва. Уже на місці, вона за допомогою спеціальних засобів створила мінералізовані смуги по периметру вогнища загоряння та викликала пожежний розрахунок із міста. Пожежу було локалізовано.
Лісник Дубоссарського лісництва Державного унітарного підприємства «Придністров’я-ліс» Віктор Совранчук розповів, що в нього та його колег відпрацьовано всі дії боротьби з загоряннями. «Для гасіння пожежі ми оснащені спецзасобами. Навчання такі потрібні, оскільки це тренування та відточування навичок боротьби з вогнем у лісі. У лісництві працюю 2 роки, відповідаю за пожежну безпеку відпочивальників у селі Гояни. Контролюю розведення багать, хоча загоряння може виникнути й від недопалків», – сказав охоронець природи.
Закликаємо наших співвітчизників бути обережними з вогнем, подбати про збереження зелених масивів і не залишати випалену землю для своїх нащадків. Побажаємо нашим вогнеборцям якомога менше виїздів на такі лихі пригоди


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.