З любов’ю до землі

ТОВ «Экспедиция-Агро» є одним з багатьох придністровських підприємств, яке робить свій достойний внесок у продовольчу безпеку Придністров’я.


Сільськогосподарська фірма має свої угіддя в Слободзейському районі. На 150 га господарство вирощує пшеницю, ячмінь, горошок, кукурудзу (зернову та цукрову), соняшник, рапс, цвітну капусту, броколі, сорго, гречку та сою. Нині настав час реалізувати цукрову кукурудзу.
За словами управителя аграрної фірми Андрія Садковського, зібраний урожай направляється на переробку на столичне підприємство – ВАТ «Завод консервів дитячого харчування». «Кукурудзу збиратимуть з серпня й до жовтня включно. На заводі її консервуватимуть та заморожуватимуть», – сказав аграрій.

Солодка кукурудза – це овочева культура, яка вимагає багато води (понад 350 мм) і постійної подачі води протягом усього сезону зростання. Полив для кукурудзи може знадобитися від посіву до збирання в залежності від місцевих умов. Нестача вологи викликає кілька видів ушкоджень, від поганого проростання насіння до поганого запилення. Особливо негативно на врожаї позначається недолік вологи в критичний період розвитку солодкої кукурудзи – підчас цвітіння та наливу, тому в цей час рекомендується провести хоча б один полив.
Фермер розповів, що в господарстві використовують різні види зрошування. «Природний спосіб – головна перевага дощувальних машин. Завдяки такій методиці фермер може виростити відмінний урожай та заощадити воду та інші ресурси. Хоча існують різні установки та агрегати для зрошення полів, дощувальні машини зарекомендували себе як найкраще рішення щодо продуктивності», – підкреслив Андрій Садковський.

Одним із сучасних способів поливу є краплинне зрошування. Воно має величезні переваги та є найпродуктивнішим і ефективним методом зрошування, що надає сприятливий вплив на навколишнє середовище і продуктивність рослин кукурудзи. Цей вид поливу також використовують у господарстві.
Фермер розповів, що для зрошування використовується також і дрон, який оснащений тепловізійними камерами. «Ви зможете визначити проблеми з поливом, де буде надлишок, а де – нестача вологи. Зібравши інформацію про систему зрошення, ви зможете використовувати найефективніші схеми посадок культур, покращити систему відведення води, уникнути застою та скупчення води.
Важливо виправити порушення та поломки в системі зрошення. Якщо залишити їх поза увагою, ви ризикуєте втратити весь урожай. Безпілотники допоможуть виявити ці проблеми, перш ніж вони завдадуть шкоди вашому врожаю».
Кукурудза чудово реагує на зрошування, його застосування дозволить покращити розвиток кореневої системи та продуктивність фотосинтезу. Під час поливу підвищується інтенсивність дихання та транспірації, насиченість вологою рослинних тканин, споживання мікроелементів.
Якщо раніше для поливу необхідно було здійснити цю процедуру 3-4 рази, то через посуху тепер їх потрібно робити вдвічі більше.
За словами агронома ТОВ «Экспедиция-Агро» Михайла Сорочана, на виробничих плантаціях також збирають врожаї зеленого горошку, цвітної капусти та броколі. «Цю продукцію також направляємо на завод консервів дитячого харчування. У с. Ново-Котовськ Слободзейського району підприємство має склади для зберігання продукції. Туди ми відправляємо пшеницю, рапс, льон», – розповів представник сільськогосподарської організації.

Варто підкреслити, що фірма має великий парк сільськогосподарської техніки: трактори, комбайни, жниварки, сіялки, культиватори, обприскувачі.
Андрій Садковський зауважив, що насущною проблемою підприємства є нестача робочих рук. Аграрій стверджує, що важливо більше залучати молодь для роботи в системі сільського господарства


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.