Археологи працюватимуть і далі

Визначені переможці в конкурсі на здобуття грантів Президента Вадима Красносельського на реалізацію соціально значущих проектів. Одним із них став проект «Збереження археологічної спадщини ПМР».


Їхні дослідження нагадують копітку працю детективів. Археологи ретельно вивчають речові свідчення, окремі уламки та залишки предметів минулих часів і за окремими фрагментами відновлюють картини минулого. Саме вони відкривають нові сторінки історії.
За словами керівника ініціативної групи – автора проекту, доктора історичних наук Віталія Синики, метою дослідження є наукове вивчення предметів, знайдених цього року під час археологічних розкопок на території республіки. Вони проводились у Григоріопольському та Слободзейському районах, а також на околицях міста Бендери. Найдавнішим із знайдених поховань, за попередньою оцінкою, близько 6 тисяч років, найпізніші датуються приблизно XV століттям нашої ери – епохою Золотої Орди.

Історик розповів, що археологи тільки закінчили польову частину робіт і тепер, завдяки коштам, отриманим за грантом, проводитимуть дослідження виявлених артефактів.
Крім компенсації витрат на оплату роботи землерийної техніки, кошти гранту будуть спрямовані на фінансування різноманітних наукових аналізів виявлених знахідок. Радіовуглецевий аналіз допоможе точно датувати знайдені артефакти. Палінологічний – дозволить по знайденому в судинах пилку визначити, в яку пору року відбувалося поховання і що було в посудині. Аналіз кісток тварин розширить знання про господарство тих, хто колись населяв цю територію. З нього ми дізнаємося, на яких тварин вони полювали, кого вирощували та споживали, а яких тварин клали в могилу просто в ритуальних цілях. Потребують аналізу і зразки тканин, і деревини, знайдених у похованнях.

Частину коштів гранту використають на консерваційні та реставраційні роботи. Як зазначив Віталій Степанович, збереження предметів із чорних металів, бронзи, деревини, тканин та повсті, слідів природного барвника – охри – все це досить складні процеси.
Учений-археолог наголосив, що підсумком роботи науковців буде не лише вивчення цих об’єктів, а порятунок їх від повного знищення. «Одним із результатів є здобуття наукової інформації про стародавнє та середньовічне минуле регіону, продовження співпраці з колегами з близького та далекого зарубіжжя під час вивчення артефактів та матеріалів, знайдених в експедиціях, що підвищує нашу привабливість на міжнародному рівні, у цьому випадку – на ниві наукових досліджень», – розповів археолог


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото IA «Новости Приднестровья».