Трагічна дата в історії братнього народу

На столичному Меморіалі Слави 8 серпня відбулися пам’ятні заходи з нагоди вшанування пам’яті жертв збройного конфлікту між Південною Осетією та Грузією.


У ніч на 8 серпня 2008 року розпочалася атака грузинських військ на мирне осетинське місто Цхінвал. Внаслідок багатогодинного обстрілу реактивною артилерією було вщент зруйновано базу російських миротворців, згоріла будівля парламенту Південної Осетії. В результаті підступного нападу постраждала інфраструктура та житлові квартали міста: зруйновані об’єкти культури, спалені міські адміністративні будівлі, житлові будинки.

За даними південноосетинської влади, населення понесло матеріальні збитки та людські втрати: через напад Грузії загинуло понад 1,5 тисячі людей.
Відновити мир у Південній Осетії допомогла Росія. За кілька днів грузинські війська були розгромлені та витіснені за межі республіки. Підтримку жителям Південної Осетії в ті страшні дні надали й придністровці.

Пам’ять жертв неоголошеної п’ятиденної війни 8 серпня вшанували на Меморіалі Слави Тирасполя. Біля каплиці святого Георгія Побідоносця відбулася поминальна служба. Участь у ній взяли: заступник Голови Уряду ПМР Станіслав Касап, керівник Офіційного представництва Республіки Південна Осетія в ПМР Віталій Янковський, представники міністерств і відомств нашої республіки та городяни.
На згадку про загиблих, ополченців, а також російських військових учасники пам’ятного заходу поклали квіти. Після чого всі охочі вирушили до будівлі представництва Республіки Південна Осетія в Придністров’ї, щоб залишити запис у Книзі пам’яті.

За словами Віталія Янковського, нашу республіку та Південну Осетію поєднують не лише офіційні угоди та договори про співпрацю. «Це, переважно, братські відносини. Осетини пам’ятають підтримку придністровського народу. Громадяни ПМР допомагали у 2008 році відновлювати зруйнований Цхінвал, працювали в будівельних загонах. Збирали та відправляли гуманітарні вантажі. Осетинську столицю відбудовували з нуля. Пам’ять не має меж. Поки ми пам’ятаємо тих, хто пішов, є менше вірогідності повторити трагедію. Ціну миру знають ті, хто пам’ятає про війну, ті, хто пережив гіркоту втрат, і, безумовно, ті, хто прагне подальшого позитивного розвитку. Якщо ці три складові є, то мир буде збережений як у Південній Осетії, так і в Придністров’ї. Поки ми разом, ми будемо вільними та незалежними», – зазначив дипломат Віталій Янковський


Сергій ЛЕВЧЕНКО.
Фото: mfa.rsogov.org