«ЖІНКА В БІЗНЕСІ. Заходи підтримки та мотивації»

Торгово-промислова палата провела круглий стіл на таку тему для допомоги та підтримки жінок, які мають бажання працювати або вже працюють у бізнесі.


Захід став частиною ініціативи «Розвиток потенціалу у сфері підтримки та адвокасі (діяльність із захисту інтересів суспільства) організацій жіночого та молодіжного підприємництва».
Учасницями круглого столу стали жінки-підприємці з обох берегів Дністра. Круглий стіл складався з трьох частин. На першій із них директор ТОВ «Агроторгінвест ГРУП» з Тирасполя Алла Якобенко розповіла про перший практичний досвід виробників та переробників овочів у створенні кластера. (Кластер – це група організацій, що розташовані на одній території та співпрацюють один з одним.)

Об’єднатися для плідної співпраці

За її словами, кластер, окрім самих овочівників, має об’єднати також виробників насіння та розсади, постачальників добрив та засобів захисту рослин. Крім того, передбачається, що до його складу увійдуть консалтингова та транспортна компанії.
На сьогодні, як зазначила Алла Якобенко, вже сформовано групу виробників та переробників овочів. Це 8 компаній. Вони мають технології вирощування та переробки овочів, частково вирішене питання щодо ринків збуту продукції, визначені постачальники засобів виробництва та захисту рослин.
Тепер потрібно погодити документи коопераційного об’єднання, розвивати відповідність його учасників, знайти додаткові джерела інвестицій. За словами доповідача, головним результатом діяльності кластера стане створення єдиного керованого ланцюжка «виробництво овочів – переробка – реалізація». Це дозволить модернізувати виробництво, створити нові робочі місця та розвинути експортний потенціал.
Начальник юридичного управління ТПП Сергій Несміянов звернув увагу на те, що сьогодні є різноманітні організаційно-правові форми для організації кластерів – прості та повні товариства, кооперативи, господарські товариства. При цьому, вважає Сергій Несміянов, кластер міг стати й окремою організаційною моделлю. Необхідно ввести до законодавства саме це поняття.

Підтримка агросектору

Друга частина круглого столу була присвячена програмам підтримки агросектору. Їх представили Ольга Карамалак, представник Міністерства сільського господарства та природних ресурсів Придністров’я та Ольга Хоницька, представник Міністерства економічного розвитку Придністров’я.
Таких програм чимало. Крім серйозних податкових пільг, це, зокрема, також бюджетні дотації виробникам коров’ячого молока (за кожний кілограм, зданий у переробку), субсидування частини витрат на купівлю імпортних племінних нетелів великої рогатої худоби молочного спрямування, програма реконструкції меліоративного комплексу. Зазначимо, що в Придністров’ї діє пільговий тариф на подачу води з метою зрошування, який не змінюється останніми роками.
Усі ці заходи підтримки дають значні результати: поголів’я дійного стада у тваринницьких господарствах за 5 років збільшилося на чверть, а обсяги виробництва молока зросли майже на 52 %. У тих господарствах, які завезли імпортну племінну худобу молочного спрямування, надої з розрахунку на одну корову щороку підвищуються і вже досягли позначки 7 250 кілограмів.

Про пільгове кредитування

Окремо учасники круглого столу зупинилися на програмах пільгового кредитування аграрного сектору та малого підприємництва, про які розповіла Наталія Балан, директор Фонду державного резерву. Так, у Придністров’ї можна одержати безвідсоткові позики на розвиток особистих підсобних господарств та розкорчування багаторічних насаджень. Пільгові кредити, за якими частина процентної ставки субсидується за рахунок республіканського бюджету, зокрема, видаються на виробництво та переробку сільгосппродукції, розвиток тваринництва та меліорації, на поповнення оборотних коштів, а в секторі малого бізнесу – практично в усіх напрямках, крім торгівлі.
Ще одним аспектом, який також було порушено під час круглого столу, стали права жінок та ґендерна рівність. Представник Апарату Уповноваженого з прав людини Анжела Кірман наголосила, що в місцевому законодавстві немає жодних обмежень за критерієм ґендерної рівності. Серед тих, хто посідає лідируючі позиції на підприємствах та в бізнесі лівобережжя Дністра, чимало жінок.

До практичних кроків готові

На завершення заходу, керівник проекту «Розвиток потенціалу в галузі підтримки та відстоювання інтересів організацій жіночого та молодіжного підприємництва», віце-президент Торгово-промислової палати Володимир Ісаєв коротко підбив підсумки проекту загалом. Головним результатом ініціативи, за його словами, стане створення вже у найближчій перспективі сільськогосподарського кластера.
Крім того, віце-президент ТПП відзначив, що програма ділової освіти для жінок-підприємців, яка складалася з трьох навчальних курсів та навчальних візитів до агрогосподарств, проведення тематичних семінарів і конференцій, зокрема, з вирощування овочів і фруктів та з питань експорту сільгосппродукції, завершилася успішно. Важливим підсумком проекту стало розширення ділових та особистих контактів серед жіночої бізнес-спільноти обох берегів Дністра, майбутня співпраця та встановлення бізнесових та людських взаємовідносин.

Нагородження

У день проведення круглого столу відбулося нагородження переможниць конкурсу «Бізнес-леді 2021», який відбувся серед жінок-підприємців – учасниць проекту. У результаті визначили переможців за п’ятьма номінаціями: «Стійкий розвиток», «Бізнес і сім’я», «Успішний стартап-2021», «Фінансист року» та «Благодійність».
«Фінансистом року» стала Оксана Бундук, яка очолює господарство з вирощування полуниці та ожини.
Нагороду в номінаціях «Стійкий розвиток» та «Бізнес і сім’я» отримали керівники ще двох селянсько-фермерських господарств – Марія Ротару та Євгенія Листова. Успішним стартапом 2021 року було названо господарство Ольги Перевої, яка очолює молочнотоварне виробництво в селі Малаєшти Григоріопольського району.
У номінації «Благодійність» перемогла Валентина Цуркан – організатор сімейного дитячого будинку, яка виховала 19 прийомних дітей-сиріт.
Торгово-промислова палата реалізує ініціативу «Розвиток потенціалу в галузі підтримки та адвокасі організацій жіночого та молодіжного підприємництва» вже понад 9 місяців. У найближчих планах – розробка та публікація методичного посібника з організації онлайн-торгівлі в Придністров’ї


Iрина МАСЛОВА.
Фото автора.