Робота над проектом бюджету – в активній фазі

Виконавчі органи влади продовжують працювати над формуванням проекту основного фінансового документа країни на 2023 рік.


Прес-служба Уряду ПМР повідомила, що в ході онлайн-наради віце-прем’єрів, керівників міністерств, відомств і глав держадміністрацій з Головою Уряду Олександром Розенбергом обговорили основну концепцію та очікувані тенденції підготовчого етапу формування проекту бюджету країни.

Віце-прем’єр – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник повідомив, що підготовчі етапи для формування бюджету 2023 року завершені. Під час складання прогнозу соціально-економічного розвитку та концепції бюджетної та податкової політики держави в Мінекономрозвитку виходили з помірно позитивних параметрів планування. Це означає, що в їх основу лягли дані провідних промислових підприємств республіки, а також складні тенденції на внутрішньому і зовнішньому ринках.
«Прогноз соціально-економічного розвитку республіки на майбутній рік носить помірний, реалістичний характер, – зазначив віце-прем’єр.
У такий спосіб збережеться можливість ведення зовнішньоекономічної діяльності, а також проведення платіжно-розрахункових операцій із закордонними контрагентами. Важливим є і вплив епідеміологічної ситуації, яка змінює запити за обсягами й джерелами фінансування для боротьби з пандемією.
Глава Мінекономрозвитку акцентував також увагу на результатах прогнозів. Він повідомив, що окремо сформовано позабюджетне джерело фінансування дефіциту. В його основі – прогнози й програми промислового сектора, а також збереження ситуації з енергоконтрактом на рівні поточного року.

Окремо учасники наради обговорили формування бюджету програм розвитку. Наприклад, ємність Дорожнього фонду республіки планується на рівні 213 млн рублів, а Фонду капітальних вкладень – 190 млн рублів. У середньому пропоновані суми на 30 % менші, ніж були раніше.
У свою чергу, Голова Уряду зазначив: «Те най-
головніше, що було оприлюднене сьогодні, призначене для того, щоб колеги розуміли: в бюджет закладаються суми, які прогнозуються. Відповідно, якщо зменшені суми у фондах, то з цього потрібно виходити й формувати свої потреби й заявки».
Особливу увагу в рамках обговорення приділили й такій статті, як благоустрій, оскільки в багатьох містах з’явилися нові парки та сквери, які потребують додаткових коштів на утримання. Голова Уряду доручив главам держадміністрацій вивчити цей напрямок і представити свої пропозиції щодо вишукування коштів.

Також Олександр Розенберг доручив главам держадміністрацій розглянути новий напрямок у рамках Фонду капітальних вкладень, який буде направлений на розвиток підприємництва, а отже, допоможе розширити можливості надходження податків, збагатити казну міст республіки.
Міністр фінансів Альона Рускевич розповіла, що розробка проекту бюджету 2023 року здійснюється й за соціально-захищеними статтями. Це стосується заробітних плат, пенсій та інших допомог. Потреби в продуктах харчування і медикаментах закладені на рівні 2022 року зі збільшенням коефіцієнта на 1,12.
Альона Рускевич звернула увагу учасників засідання на те, що Уряд планує до 10 вересня внести проект бюджету на 2023 рік на розгляд Верховної Ради

Ганна ЛАЗАРЕНКО.

Фото прес-служби Уряду.