30 рокiв на інформаційному просторі

Державний телеканал Придністров’я вперше вийшов в ефір 9 серпня 1992 року. Тоді головним завданням телевізійних журналістів був прорив інформаційної блокади. Нині ж Перший Придністровський доступний на екранах телевізорів у всіх куточках республіки.


Наприкінці 1991 року Уряд і Верховна Рада ухвалили рішення про створення державного телебачення ПМР. У березні 1992-го штат редакції нового ЗМІ становив 12 осіб. Трансляція передач здійснювалася тільки кабельними мережами. Випуски новин двічі (а трохи пізніше – тричі) на тиждень достовірно інформували населення про події, що відбувалися в республіці, тим самим виконуючи основне завдання, покладене на колектив. Одночасно Державний комітет з інформації та друку, головою якого був Борис Акулов, працював над розв’язанням проблеми ефірного мовлення, яке розпочало роботу 9 серпня 1992 року. Штат співробітників збільшився до 30 осіб, а очолила телеканал досвідчений фахівець Людмила Шульга. У телевізійній сітці виходили не лише щоденні випуски новин, а поступово з’являлися й щотижневі спортивні та регулярні літературні програми. Наприкінці 1992 року вийшла в ефір редакція українського мовлення.

Водночас на ТБ створювалися документальні стрічки. Перший фільм Людмили Шульги знято під час бойових дій із захисту суверенітету ПМР ще 1992 року. У 1997-му на телебаченні була створена перша і поки що єдина в республіці художня стрічка «Долар на чорний день», автором і режисером якої також була Людмила Василівна Шульга.

З травня 1993 року, згідно з ухваленим законом про мови, придністровське телебачення працювало всіма офіційними: російською, українською та молдавською. Обсяг оригінального мовлення збільшився з початкових 40 до 400 хвилин на тиждень.
У 1994 році стабільно функціонувала мережа кореспондентських пунктів державного телебачення в усіх районах республіки. Це дало можливість розширити географію здобуття інформації, що виходила в ефір.

Тим часом ТБ активізувало творчу діяльність: з’явилися постійні дитячі програми, що радували малюків усіма барвами рідного Придністров’я. З 1995-го додалися молодіжні. Вони порушували серйозні проблеми професійного становлення та здорового способу життя молодого покоління, виховували естетичні смаки юних патріотів придністровської республіки.
У 2006 році державне телебачення перейменували на «Перший Республіканський телеканал». Останні 10 років державний телевізійний канал успішно розвивається під гордим та виправданим ім’ям «Першого Придністровського».
З нагоди 30-річчя заснування державного телебачення 9 серпня в Палаці Республіки відбувся урочистий захід. На ньому були присутні: Голова Уряду ПМР Олександр Розенберг, депутат Верховної Ради, голова Комітету з освіти, науки, культури, громадських об’єднань, спорту, інформаційної та молодіжної політики Ігор Буга, перший Президент Ігор Смирнов, заступник Голови Уряду Сергій Оболоник, голова Центральної виборчої комісії Олена Городецька, перший заступник міністра цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій Олександр Димитрогло, директор ДУ «Придністровська державна телерадіокомпанія» Ігор Нікітенко, співробітники Першого Придністровського телеканалу.

Від імені Президента Вадима Красносельського телевізійників зі святковою датою привітав Олександр Розенберг, який оголосив його вітальний адрес. У документі говориться, що «…створене на початку 90-х років державне телебачення є важливою частиною в системі інформаційної безпеки придністровської держави». Глава республіки побажав ювілярам реалізації нових творчих проектів, здоров’я та щастя.
Співробітників провідного ЗМІ від імені Верховної Ради привітав Ігор Буга. Народний обранець відзначив важливу роль державного телебачення. «За 30 років розвинулася й зміцніла наша республіка, з’явилися всі державні інституції. Сформувалося й ТБ, ви набралися журналістського досвіду. З групи ентузіастів виросла велика команда професіоналів. Це результат досить масштабної роботи. Сьогодні перед усіма ЗМІ стоїть серйозне завдання: збереження правди, захист і збереження інституту сім’ї та дитинства, і, звичайно, захист нашої республіки. Бажаю вам творчих успіхів, щастя вашим сім’ям, здоров’я вам і вашим дітям та мирного неба», –зазначив депутат.
Ігор Нікітенко розповів про сучасний розвиток телеканалу. Співробітники державного телебачення вдосконалюють та освоюють нові інформаційні технології: соціальні мережі та месенджери. «Ми маємо і свій YouTube-канал. Він, до речі, сьогодні одержав срібну кнопку – його дивляться 100 тисяч людей у всьому світі. Це є знаковою подією», – впевнено констатував телевізійник.
Головний редактор телеканалу Віктор Савченко у своєму відеозверненні відзначив вагому роль придністровців, які зробили свій внесок у розвиток телебачення. «Борис Акулов, Людмила Шульга, Ігор Нікітенко, Валентина Рикованова, Максим Сазонов – завдяки їм ми маємо можливість творити, щодня вигадувати щось нове. Для каналу важливим є кожен кореспондент, редактор, ведучий, оператор, монтажер, співробітник відеотеки, візажист, працівник апарату студійного блоку або майстерні, водій. Завжди бути на передовій, працювати для людей, дізнаватися, інформувати, бути першими, бути поруч. Колектив і надалі працюватиме для кожного придністровського глядача», – наголосив Віктор Юрійович.

Про актуальність створення та історію становлення телебачення говорив Ігор Смирнов. Згадуючи перші складні роки розвитку нової царини для молодої держави – телебачення, він наголосив: «Ми нічого не вигадували. Ми брали приклад з народного ополчення, з тих героїв, які ставали на захист Батьківщини та життя людей усіх національностей, які мешкають у нас – молдаван, українців, росіян, євреїв. Заслуга нашого телебачення в тому, що воно ніколи не спотворювало історичні факти».

Ігор Миколайович висловив вдячність колективу Першого Придністровського за чесну гро-мадянську позицію, за самовіддане служіння народу Придністров’я.
Олена Городецька також відзначила професіоналізм журналістів та подякувала редакції «Першого Придністровського» за співпрацю, у тому числі за сприяння у правовому вихованні молодих та майбутніх виборців.
Від Міністерства цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій ювілярів привітав Олександр Димитрогло, який зачитав вітальний адрес міністра Сергія Бабенка. «Телебачення в
Придністров’ї, як і в усьому світі, – це важливий інструмент передачі інформації. Перший Придністровський телеканал відіграє величезну роль у процесі формування громадської думки та донесення до наших громадян достовірної інформації про події, що відбуваються в республіці та світі.

Щиро бажаю всім співробітникам Першого Придністровського, щоб екрани транслювали лише позитив та гарний настрій. Нехай приводом для важливих новин будуть лише радісні події в нашій країні та світі. Бажаю натхнення в пошуку нових цікавих тем та реалізації актуальних творчих проектів», – сказано в документі.
У цей урочистий день за особистий внесок у становлення та розвиток телебачення ПМР, за багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм кращих співробітників відзначили державними нагородами. Працівникам телебачення також вручили почесні грамоти та листи подяки від Міністерства цифрового розвитку та Центрвиборчкому.
У вересні стартує новий телевізійний сезон. Творчий колектив «Першого Придністровського» й надалі готуватиме для ефіру програми та проекти, які задовольнятимуть потреби й інтереси кожного глядача

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото IA «Новости Приднестровья».