ФУТБОЛ – у школи!

У Тирасполі, на базі Академії футболу «Шериф», 16 серпня відбувся перший навчальний семінар для вчителів фізкультури шкіл республіки, які прийняли рішення залучитися до участі в новому, масштабному і масовому, соціально-спортивному проекті Придністров’я «Футбол у школах».


Головна мета його – залучення дітей і підлітків (причому як хлопчиків, так і дівчаток) до найпопулярнішого у світі виду спорту. У школярів з’явиться можливість долучитися до футболу: на уроках фізкультури та в секціях, а також брати участь у регулярних спортивних фестивалях і турнірах. Школи стануть центрами футбольного життя у своєму районі чи місті, а тренери та фахівці дістануть більше можливостей, щоб виявити здібних і талановитих дітей.

За цією схемою вже працюють Росія, Молдова та багато країн Європи. У новому навчальному році проект стартує в шістнадцяти школах Придністров’я. Організатори події (Держслужба зі спорту і Міністерство просвіти республіки, Федерація футболу Придністров’я і Федерація футболу Молдови) запросили до роботи в семінарі голову Федерації футболу Придністров’я, радника Президента ПМР Павла Прокудіна, менеджера і координатора проекту «Футбол у школах Молдови» Діану Булгару, начальника відділу розвитку фізичної культури та масового спорту Держслужби зі спорту ПМР Василя Бурлака, заступника начальника Управління виховної, ідеологічної роботи та молодіжної політики Міністерства просвіти Катерину Бондарчук, а також тренерів та фахівців Академії футболу «Шериф».

«Програма цього грандіозного проекту розроблена за дорученням Президента Вадима Красносельського Держслужбою зі спорту спільно з Федерацією футболу Придністров’я, – розповів ще до початку роботи семінару Василь Бурлак. – Такий захід у нашій республіці проводиться вперше. Аналогічний проект уже був реалізований у Росії. Це своєрідна акція з масового залучення учнів до занять футболом у школах. Необхідно зазначити, що в Росії проект був реалізований з урахуванням позитивного досвіду Федерації футболу Молдови, яка просуває цю акцію ще з 2019 року».

Практично весь день учасники семінару ділилися досвідом роботи з дітьми. При цьому програма зустрічі передбачала як теоретичну частину, так і практичні заняття на футбольному полі. Вчителі до такого повороту подій були готові: всі вони одяглися у спортивну форму з логотипом проекту, яку їм видали організатори.

Від імені керівництва республіки та футбольної громадськості Придністров’я учасників семінару привітав Павло Прокудін. Він побажав усім учасникам успішної роботи й зазначив, що у нас в останні роки інтерес до футболу різко підвищився. Цьому сприяло відродження у 2019 році легендарного турніру «Шкіряний м’яч» і будівництво нових футбольних полів і стадіонів. Тільки у 2021 році ввели в експлуатацію п’ять футбольних об’єктів.

«Посилили інтерес до футболу й успіхи ФК «Шериф» у Лізі чемпіонів. Тренери спортивних шкіл зазначають, що приплив є, навіть дівчаток набагато більше почало з’являтися у футбольних секціях. До речі, жіночий футбол ми також розвиваємо. Цього року відкриється великий футбольний центр у Чобручах», – заявив президент Федерації футболу Придністров’я.

Теоретична частина містила загальну інформацію про проект «Футбол у школах», обмін досвідом розвитку футболу в школах і методику проведення уроків у рамках навчальної програми «Фізична культура і футбол у початкових класах».
Гості семінару з Федерації футболу Молдови привезли з собою кілька своїх інноваційних рішень.

Одне з тренерських ноу-хау –новий методичний додаток для смартфонів. Ними користуватимуться вчителі, щоб зацікавити дітей футболом ще в початковій школі. Ідея нової програми – представляти футбол у найлегшій і доступній формі, як гру. При цьому важливим є зовсім не результат. Головне – прищепити учням любов до популярного виду спорту. Це будуть уроки фізкультури з поглибленим ознайомленням з футболом.

Перші результати участі в цьому проекті відзначили в Бендерах. Три роки учні школи № 18 розпочинали уроки фізкультури з футболу. Нині вони досягли серйозних результатів і вже кілька разів посідали почесні місця на спортивних п’єдесталах. Про те, яким чином школа цього домоглася, розповіла директор Галина Гуцу: «Ми впроваджували «Футбол у школах», починаючи з 2020-го, всупереч пандемії. Минулого року в турнірі «Шкіряний м’яч» наші дівчатка вибороли два призових місця на міському рівні, срібло – в республіканському фіналі й четверте місце по Молдові. Ми зрозуміли, що це дійсно корисний проект. Будемо брати участь у ньому і надалі».

Як повідомили нам у Федерації футболу Придністров’я, цей семінар – тільки початок. Уже розроблена масштабна програма підтримки та розвитку проекту. Розглядається додавання ще однієї години фізкультури спеціально для футболу. Ще передбачена ціла серія подібних семінарів, де вчителів детально ознайомлять з теоретичними основами футболу, варіантами й методикою проведення цікавих і ефективних уроків з футбольної спеціалізації. Простіше кажучи, нині створюється базис, на якому обов’язково будуть виховані майбутні чемпіони.
Практична частина заходу була присвячена підготовці до уроку фізичної культури та його проведенню. По закінченні семінару представники шкіл-учасниць експерименту отримали потрібний для нових уроків інвентар: м’ячі, манишки, конуси

Iгор ШЕВЧЕНКО.