Ніжна квітка, що несе велику загрозу

Були часи, коли назву цієї рослини знали лише біологи. Нині ж ми всі мимоволі близько знайомі з нею і безпомилково з безлічі інших представників флори впізнаємо цю рослину. Повна її назва – амброзія полинолиста.


Цей вид отруйних трав’янистих рослин із родини айстрових належить до карантинних бур’янів, які завдають великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров’ю людини.
Боротися з нею необхідно методично, серйозно, не даючи їй розповсюдитися територією нашої країни. Тому, починаючи з 16 травня та до 14 жовтня в республіці діє розпорядження Президента щодо нещадної боротьби з цим підступним і нещадним ворогом.

У Придністров’ї амброзія з’являється вже наприкінці квітня – на початку травня. Найнебезпечніший період припадає на кінець липня, коли рослина починає квітнути. Її пилок здатний поширюватися на десятки кілометрів, викликаючи серйозну алергію. Щороку кількість тих, хто страждає від неї, зростає.

Про це нагадує й алерголог Інна Григоращук із медичного центру «Медин». Кілька порошинок амброзії достатньо, щоб викликати важкі бронхіти, кон’юнктивіти, нежить, головний біль, підвищення температури, іноді й напади астми. Фахівець вважає: щоб захворювання не перейшло в астму, треба пройти курс алергенної імунотерапії. На жаль, жоден із лікарських препаратів, які застосовуються для полегшення симптомів алергії, не може змінити реакцію організму на алерген.

Хвороби часто розвиваються з наростанням: спочатку це легкі прояви риніту, потім вони стають більш вираженими, згодом може приєднатися сухий кашель та напади задухи – бронхіальна астма розвивається у 50 % випадків алергічного риніту. Важливо не допустити до такого стану, робити все можливе, аби захистити наших громадян від цієї привабливої красуні.
Винищувати амброзію необхідно до початку її цвітіння. У республіці застосовують три способи боротьби з нею: скошування, виривання з коренем та обробка гербіцидами. Що стосується косіння, то фахівці вважають цей спосіб малоефективним. Скошується верхня частина стебла, проте залишається корінь. Однак у цієї рослини досить розвинена коренева система, а тому ефект також може бути половинчастим. До того ж, цей спосіб трудомісткий. Щодо застосування гербіцидів, то тут, як і з біологічними методами, виникає величезний ризик і для інших рослин, і для тварин, і для людей.

Землекористувачам, які не борються з амброзією, призначають штрафи, в окремих випадках навіть можуть забрати землю. Відповідальність несуть як державні структури, так і всі придністровці, кожен громадянин окремо. Закликати громадян до свідомості, до сумлінної боротьби зі злісним алергеном – майже марна справа. Практично, всі розуміють, що амброзія –
це шкода і земельним угіддям, і людині, й домашній худобі, але мало хто по-справжньому оцінює ситуацію.

Тому співробітникам міліції доводиться й надалі виконувати рутинні заходи, спрямовані на виявлення та ліквідацію осередків зростання карантинного бур’яну та карати за безгосподарність рублем. Майже за три місяці профілактичних та контрольних заходів виявили близько 200 порушників. Усі вони притягнені до адміністративної відповідальності.
За порушення правил боротьби зі шкідливими рослинами та карантинними бур’янами в республіці передбачено адміністративний штраф у розмірі до 460 рублів ПМР для громадян, до 1 100 рублів – для посадових та до 3 680 рублів – для юридичних осіб


Наталя СИНЯВСЬКА.