Запланована дитина – подвійне щастя

Репродуктивне здоров’я людини визначає можливість продовження роду, забезпечення потомства, подальшого продовження життя усього суспільства в цілому. На сьогодні щодо цього виникають деякі питання, на яких зосереджена увага медиків і держави.


Стратегія розвитку ПМР на 2019 – 2026 рр. головною метою демографічної та міграційної політики республіки передбачає «…збереження демографічного потенціалу та забезпечення широких можливостей для самореалізації кожної людини». Найбільш важливими стратегічними завданнями в цій галузі визначені «… а) розробка і реалізація програми демографічної стабілізації, спрямованої на збільшення народжуваності, зниження смертності й подовження тривалості життя населення; б) формування сімейних цінностей у суспільстві та зміцнення інституту сім’ї».

Прес-служба МОЗ поспілкувалася з заступником головного лікаря з акушерства та гінекології Тираспольського клінічного центру амбулаторно-поліклінічної допомоги Вірою Пересадою. Пропонуємо читачам її поради та рекомендації.

Віра Семенівна пояснила, що є три періоди в житті людини: підлітковий, зрілий і пострепродуктивний вік (адже на народженні дітей не закінчується життя). За її словами, людина повинна вибирати час для народження дітей. Репродуктивне здоров’я відображає стан організму як жінки, так і чоловіка, а також гармонію у взаєминах між ними. Чоловік повинен бути здоровий за всіма параметрами й теж готовий до дітонароджування.

Сьогодні у громадян є можливість вдатися до порад фахівців, за необхідності дістати рекомендації. Доктор радить подружжю нанести візит лікарю.

У Придністров’ї на базі Республіканського центру матері та дитини діє Центр репродуктивного здоров’я і планування сім’ї. У всіх містах працюють кабінети репродуктивного здоров’я. Жінка може розраховувати не тільки на медичну допомогу, а й консультацію. Лікарю можна поставити будь-які запитання: від контрацепції до планування вагітності та особистої поведінки в післяпологовий період.

Віра Семенівна зазначила: «Якщо раніше в жіночій консультації зустріти чоловіка було великою рідкістю, то тепер на прийом до фахівця подружжя часто йдуть разом, чоловіки проявляють інтерес. Лікарів такі візити завжди радують. На щастя, сьогодні це стало нормою».

Пошук відповідей на запитання, що хвилюють, в інтернеті може бути неправильно трактований, тому важливою складовою успіху є довіра між лікарем і пацієнтом.
Віра Пересада нагадує, що на етапі планування вагітності необхідно виключити наявність інфекційного процесу в організмі. Особливо уважно слід поставитися до перевірки на захворювання, що передаються статевим шляхом. Причому відвідати лікаря рекомендується чоловікові й жінці, в разі необхідності разом пройти призначене лікування.

Такі захворювання, за словами лікаря, є потенційною загрозою для плода. Ускладнення можуть бути найважчими, зокрема для самої жінки, наприклад, стати безплідною. Медики ще раз нагадують: активні статеві контакти повинні бути захищеними, в іншому разі випадкові зв’язки є величезним ризиком і шкодять репродуктивному здоров’ю людини. Якщо з’явилися перші ознаки венеричного захворювання, необхідно відразу ж звернутися за медичною допомогою. На початкових етапах інфекції добре піддаються лікуванню. І, звичайно, кожному потрібно думати про наслідки своєї поведінки та вчинків.

Що стосується самоорганізації під час підготовки до найважливішого періоду в житті, лікар акцентує увагу на очевидній несумісності вагітності й шкідливих звичок. Якщо люди усвідомлено ставляться до питання народження дітей і ведуть здоровий спосіб життя, то їм не потрібно щось кардинально перебудовувати в собі. Вагітність – це не хвороба, при ній дотримуються звичайного режиму життя. Необхідно виключити екстремальні види спорту, запливи на далекі дистанції, перебування в холодній воді. Щодо розпорядку звичайного повсякденного життя заборон немає.
Віра Семенівна переконана й запевняє всіх нас: «Правильний спосіб життя – запорука здоров’я наших дітей у майбутньому. Дитина – це щастя, а запланована дитина – щастя подвійне»


Ганна ЛАЗАРЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.