ТОВ «ІрБон» – надійний партнер

У Слободзейському районі в останні роки, попри економічні катаклізми та пандемію, виконано значний обсяг будівельних робіт. На вшануванні кращих будівельних організацій, що відбулося напередодні Дня будівельника, за значний внесок у спільну справу було відзначене ТОВ «IрБон».


Засновники та керівники підприємства – Олександр Анатолійович та Ірина Валеріївна Бондаренко. Впродовж двох останніх місяців «ІрБон» задіяне на реконструкції меморіалу на Кіцканському плацдармі. Напередодні професійного свята нам пощастило поспілкуватися з ними. Про що довідалися, ділимося з нашими читачами.
У будівельній галузі республіки ТОВ «ІрБон» працює з 2012-го, а зі Слободзейським районом тісно взаємодіє з 2015 року. Вже під час реалізації першого проекту – виготовлення та встановлення пластикових вікон у школах та дитячих садках і виконання загальноремонтних робіт – якість, дотримання зазначених у договорах термінів та відповідальність стали підставою для розвитку подальшої плідної співпраці.

Через кілька років фірма придбала відповідне обладнання і розгорнула освоєння виготовлення тротуарної плитки. З 2019 року ТОВ «ІрБон» вийшло на передові позиції з виробництва та встановлення її в республіці. Серйозним іспитом на профпридатність, що безсумнівно підвищило авторитет, пізнаваність колективу в будівельному середовищі й дає працівникам повне право пишатися зробленим і говорити: «Наша фірма…» – стало мощення тротуарною плиткою території Бендерської фортеці. Керівництво республіки та особисто Президент Вадим Красносельський оцінили якість проведених робіт і довірили «ІрБону» укладати плитку в Катерининському парку Тирасполя та в Придністровському державному університеті.
Іще один важливий об’єкт, робота на якому вимагає неабиякої відповідальності, – меморіальний комплекс у Кіцканах.
У далекому 1944-му запеклі бої за Кіцканський плацдарм (стратегічний об’єкт радянських військ на березі Дністра) тривали понад чотири місяці й забрали життя тисяч радянських воїнів.
Напередодні святкування чергової річниці однієї з найбільших військових операцій періоду Великої Вітчизняної війни – Яссько-Кишинівської, що почалася з Кіцканського плацдарму і звільнила Молдавію від фашистських загарбників, підприємству довірили реконструкцію меморіалу «Кіцканський плацдарм». Нинішнього року йому виповнилося 50 років, однак за цей час він серйозно не оновлювався, хоча давно потребує ремонту. Ініціатором проведення реновації та робіт з упорядкування виступив Президент Придністров’я. Кошти в обсязі майже 3,5 млн рублів виділили з Фонду капітальних вкладень.

Як розповів під час зустрічі О. Бондаренко, загальний вигляд меморіалу залишився незмінним. У рамках реконструкції облагородили територію навколо пам’ятника, оновили плиткове покриття та замостили радіальний майданчик навколо кургану.
Новим оригінальним рішенням і пам’яткою комплексу стали три інформаційні панно з чорного граніту, на яких зображені події Яссько-Кишинівської операції – баталії, повітряний бій, форсування Дністра. Крім того, гості меморіального комплексу зможуть знайти на них інформацію про Героїв Радянського Союзу, які брали участь в операції, та воїнів Великої Вітчизняної війни, що загинули на цій землі. Завершення робіт планується до 20 серпня – річниці початку Яссько-Кишинівської операції.

Для тих, хто ще не бував на Кіцканському плацдармі, скажемо, що з висоти меморіального комплексу відкривається мальовнича панорама: Тирасполь та Бендери – як на долоні. Досі на оглядовому майданчику була лише одна лава, тепер їх буде дві. Крім того, для безпеки встановлять огорожу. Всі ці роботи забезпечать збереження пам’яті про події Великої Вітчизняної війни, а також сприятимуть залученню туристів. Агентство з туризму внесло меморіальний комплекс до туристичного маршруту Придністров’я.

ТОВ «ІрБон» мобілізувало практично весь колектив на вирішення поставлених завдань. Поки одні виготовляли плитку, інші обробляли гранітні плити та оформляли їх. Серед них майстер Олександр Інюшин, укладальники Максим Добровольський та Валерій Константинов. Художня частина – справа рук та натхнення Олександра Каравелкова.
Керівники ТОВ «ІрБон» кажуть, що всім співробітникам у роботі притаманні відповідальність та професіоналізм – запорука успішності підприємства. Безперечно, праця колективу на Кіцканському плацдармі залишила ще один добрий і помітний слід на придністровській землі, підтвердила надійність компанії


Олег ГАВРИЛЕНКО.