Не лише теорія, а й практика

У рамках держпрограми з підтримки та розвитку підприємництва для слухачів курсу «Основи створення власного бізнесу» в Тирасполі відбулася зустріч із підприємцями Сюзаною Рокоман та Наталією Криулян.


Випускниці бізнес-школи, як і нинішні слухачі курсу, колись також прийшли до Торгово-промислової палати з великим бажанням відкрити свою справу. Нині вони вже поділилися з підприємцями-початківцями своїм досвідом: розповіли, з чого починали створення та розвиток бізнесу, які є канали збуту продукції на закордонні ринки, зазначивши, що на сьогодні в державі створені хороші умови для діяльності бізнесменів-виробників.

Сюзана Рокоман закінчила бізнес-школу ТПП у 2019 році. Відтоді її справи досить непогано розвиваються. Вона успішно налагодила виробництво дитячих іграшок із фетру «SuzikToys». Справа, яку вона колись сприймала як хобі, перетворилася на бізнес. Сюзана планує найближчим часом розширювати виробництво.
Дівчина порекомендувала всім слухачам ефективно розподіляти час для якісного виконання завдань, аналізувати заплановані витрати, не соромитися розповідати про себе та продавати свою продукцію завжди та скрізь. Тільки впевнені дії забезпечать досягнення позитивного результату. Для розповсюдження своїх виробів Сюзана використовує соцмережі: Інстаграм, Фейсбук тощо.
Наталія Криулян – випускниця бізнес-школи ТПП 2021 року. Разом із чоловіком вона відкрила першу в Придністров’ї студію автомобільного детейлінгу.

Детейлінг давно перетворився з просто якісного миття в цілий комплекс послуг з дбайливого догляду за автомобілем. Це максимально ретельна робота з деталями та кузовом машини. Мається на увазі не ремонт із технічної точки зору, а повернення машині втраченого з роками зовнішнього лоску: хімчистка салону і нанесення на кузов інноваційних захисних покриттів. Дійсно, останнім часом компаній, які пропонують свої послуги у сфері автодетейлінгу, стає дедалі більше. Власники дорогих автомобілів готові платити значні суми за якісний сервіс зі збереження зовнішнього вигляду своїх «залізних коней» та покращення їхніх споживчих якостей – чим не ідея для успішного бізнесу?

Жінка давно мріяла про надання такої послуги. Тепер вони освоюють нову справу. Розробили конкретний точний бізнес-план та відкрили власну справу щодо повного професійного догляду за автомобілями. Втілити ідею в життя допомогла держава. Наталя пройшла безкоштовне навчання в бізнес-школі ТПП та вже застосовує знання на практиці.
«Дуже добре, що держава підтримує таку програму. Відкривається безліч можливостей для підприємців-початківців. Я здобула багато знань, незважаючи на те, що маю юридичну освіту. З деякими нюансами ніколи не доводилося мати справу. Бізнес-школа дуже допомогла», – призналася Наталія.

У своєму виступі вона звернула увагу на питання конкуренції та шляхи уникнення «підводного каміння», яке може виникнути на цьому шляху. Під час розмови зі слухачами обговорювали нюанси організації бізнесу у сфері послуг.
Підбиваючи підсумок свого виступу, Наталія сказала: «Слоган Торгово-промислової палати – «Бізнесу треба вчитися» – це найкраща рекомендація, яку можна дати підприємцю-початківцю. Завжди цінуйте себе і свою працю, але не забувайте, що немає меж досконалості. Ідіть уперед, нічого не бійтеся. Не помиляючись, не можна здобути досвід.

Як зазначила директор бізнес-школи Аурелія Салкуцан, такі зустрічі завжди мають популярність у майбутніх підприємців. Це прекрасна можливість поставити актуальні питання про майбутні труднощі, які можуть виникнути під час створення бізнесу, а також почути розповідь підприємців про їхній досвід та помилки, щоб у майбутньому їх не допускати


Наталя СИНЯВСЬКА.