Історії великих творців – у державному музеї

Цикл лекцій «Ювілеї великих художників» пропонують до уваги шанувальників живопису мистецтвознавці Придністровського державного художнього музею.


У рамках пілотного проекту протягом двох місяців відвідувачам розповідатимуть про творчість видатних живописців. Напередодні лекторій присвятили французькому художнику, одному з найвизначніших представників імпресіоністського руху – Едгару Дега.

Попри те, що цього року ювілей творця скоріше сумний (105 років від дня смерті), співробітники державного художнього музею вирішили, що відомості про життя французького живописця з дивовижною творчою долею варті уваги шанувальників.
Він був холодним і неприступним, гордовитим на вигляд, але дуже доброю людиною з великим серцем. Кажуть, що за все своє життя він так і не закінчив жодної своєї роботи, бо був моторошним перфекціоністом. Едгар Дега народився в забезпеченій сім’ї буржуазного походження, його батько керував відділенням великого французького банку. Едгар був старшим із п’ятьох дітей, йому пророкували кар’єру юриста, проте він не мав ні великого бажання, ні здібностей до юриспруденції, а забезпеченість сім’ї дозволяла йому займатися живописом. «Едгар був інтелігентом, з багатої родини, грошей не потребував, а його батько мріяв, щоб він перейняв сімейний бізнес і працював у банку. Оскільки голова родини сам захоплювався живописом, він був не проти, щоб і син обрав шлях художника. Єдине, що батько порадив синові, треба писати портрети та історичні сюжети, бо це найпрестижніші жанри живопису, вони добре продаються, тож можна заробити грошей», – розповіла головний охоронець Придністровського державного художнього музею Марина Шульженко.

Едгар Дега навчався класичному мистецтву й по завершенні занять у школі образотворчих мистецтв, відвідав Італію, де вивчав твори великих художників, писав їхні копії. Він також вивчав твори великих майстрів живопису в Франції у Луврі.

Зустріч у 1861 році з великим Едуардом Мане – одним із родоначальників імпресіонізму, стала для митця доленосною. Відтоді його творчість змінилася: він почав відходити все далі від класичного мистецтва та вносити у свої картини якісь нові риси. «Зокрема, приблизно в той же момент, він захопився дагеротипією – це те, що згодом переродилося на сучасну фотографію. Багато людей приходили до майстерні Дега, позували йому, і ось ця фотографічність з’являється в його творах. Він намагався зобразити миттєвість, вихопити якийсь кадр із загальної картини життя», – зазначила Марина Шульженко.
Одним із таких творів, що уособлює мить, миттєвість, вважається полотно під назвою «Абсент» – одна з найбільш відомих картин художника.

Існує версія, що ця робота є ілюстрацією до твору французького письменника Еміля Золя, інші вважають, що це просто підглянута сценка в кафе. «Тут художник показує самотність двох людей, які сидять поряд і не контактують, не спілкуються одне з одним, на їхніх обличчях прочитується ця психологічна складова. Цей твір постановочний, оскільки він запросив акторів для того, щоб вони прийняли ці образи, й писав їх із натури», – розповіла головний охоронець ПДХМ.
Це лише мала частина найцікавіших фактів про французького художника Едгара Дега. Лекторій був організований більш як сімейний, тобто цікавий для відвідувача будь-якого віку. Дізнатися про великих художників приходять батьки й бабусі з дідусями та онуками. «Наприкінці лекторію наші гості спробували за допомогою лінії досягти кольору, як робив це Едгар Дега. Тобто відвідувачі писали так звані твори олійною пастеллю, щоб досягти ефекту Дега, це така невелика практична робота наприкінці лекції, щоб більше зрозуміти творчість художника», –
зазначила Марина Шульженко.

Проект «Ювілеї великих художників» у нашій республіці проводиться вперше, але вже пробудив істотний інтерес, викликав зацікавлення відвідувачів художнього музею. «У нас був цикл лекцій, присвячених Леонардо да Вінчі, до якого ми ризикнули зарахувати творчість Ерно Рубіка (архітектора за освітою), бо це цікаво дітям. До того ж у нього був день народження в липні, й наш фахівець наважилася організувати досить оригінальне інтерактивне заняття й принесла свою колекцію кубиків-рубиків. Це було незвичайно і пізнавально, особливо дітям, які з захопленням сприйняли цю лекцію. Упевнена, що цього дня вони дізналися багато нового», – розповіла Марина Шульженко.
Цей проект у художньому музеї планують повторити. Вже восени цього року тут чекають на школярів і студентів


Леся ПОТОЦЬКА.

Фото автора.