Яким би маленьким не був вогник, завжди від нього дим

Звертайте увагу навіть на незначні порушення правил, адже саме через найменшу необережність у дрібницях із часом трапляються великі трагедії. Колись дитяча гра з сірниками може закінчитися мимовільним підпалюванням лісового масиву.

Щороку в літню пору наше рідне Придністров’я охоплює вогонь пожеж. Висока температура повітря в сукупності з відсутністю дощів загострює й без того складне становище контролю і локалізації загорянь.

З 21 липня набуло чинності рішення Держкомісії з надзвичайних ситуацій про дотримання особливого протипожежного режиму, яке діє донині. Жорсткі запобіжні заходи порушень у вигляді штрафів і рейдів спеціальних патрулів МВС дали свої плоди. За невеликий період зменшилася кількість загорянь у кілька разів.

Чи достатньо вжитих заходів, щоб докорінно змінити ситуацію та в майбутньому звести такі порушення до одиничних? Швидше за все, ні, оскільки основна проблема полягає в недостатньо чітко сформованій культурі поведінки.
Необхідно змінювати ставлення людини до природи, з малих років прищеплювати вміння спілкуватися, цінувати й берегти рідні простори. Як не дивно, саме тепер зручний час для того, щоб навчити нести відповідальність за свої вчинки не тільки дітей, а і дорослих.

Не так давно на схилі лісу біля села Красногірка Григоріопольського району нещадний вогонь охопив площу у 20 гектарів. Горіла суха трава, стерня, дерева, житлова споруда. Щоб зупинити загрозу, знадобилося чотири пожежних розрахунки та допомога небайдужих місцевих жителів.
За повідомленням МВС ПМР, імовірно, виною цього інциденту стало необережне поводження з вогнем. Про причетних до цього випадку людей нам нічого невідомо. Залишається тільки гадати, на кому лежить вина за випалену землю і чи не повториться це знову.
Соціальна відповідальність стосується кожного і базується на усвідомленому дотриманні норм суспільного життя. Серйозне ставлення до проблеми загорянь дійсно може змінити плачевну статистику

Поліна РЕШЕТНИКОВА.