Дотримуємося рішень Оперштабу

З метою проведення заходів з профілактики та запобігання поширенню нової вірусної інфекції на території Придністровської Молдавської Республіки на засіданні Оперштабу 15 серпня були прийняті відповідні рішення й надані доручення.

Так Уряду у взаємодії з головним державним санітарним лікарем у рамках чинного маскового режиму необхідно передбачити контроль обов’язкового використання засобів індивідуального захисту (масок) дітьми у віці від 12 років на однакових з дорослими умовах.

Головному державному санітарному лікарю продовжити моніторинг передових мікробіологічних наукових досліджень на предмет розробки та впровадження тестів для діагностування нового підваріанта ВА.2.75 («Кентавр») штаму «Омікрон».
На наступному засіданні Оперштабу Міністерству охорони здоров’я спільно з Міністерством просвіти та головним державним санітарним лікарем необхідно проаналізувати ситуацію і представити пропозиції про порядок організації навчального процесу в усіх освітніх установах республіки.

Міністерству цифрового розвитку, зв’язку і масових комунікацій доручено організувати й провести заходи щодо висвітлення в ЗМI правил носіння масок, необхідності дотримання соціальної дистанції між людьми та інших чинних карантинних правил.
Міністерству охорони здоров’я доручено активізувати в організаціях і установах системи охорони здоров’я республіки такі заходи:
– підтримувати діяльність системи епіднагляду щодо дотримання правил ковід-безпеки працівниками системи охорони здоров’я, особливо тих, хто контактує з джерелами інфекції, своєчасно виявляти випадки зараження персоналу та вживати відповідних карантинних заходів;
– оцінити можливість швидкого розгортання додаткових сил і засобів, які можуть знадобитися на випадок нового сплеску захворювання;
– розглянути можливість спільного введення вакцин проти COVID-19 і вірусу грипу та ухвалити відповідний нормативний акт.

Міністерство охорони здоров’я ПМР спільно з Міністерством соціального захисту та праці ПМР зобов’язали забезпечити доступність експрес-тестів службам первинної медичної допомоги, включаючи установи соціального забезпечення (будинки престарілих, інтернати, дитячі будинки тощо). Їм доручено передбачити в цих установах достатній запас засобів індивідуального захисту, засобів антисептики та дезінфікування.
Начальники територіальних гарнізонів ВВС ПМР спільно з територіальними центрами гігієни та епідеміології, у взаємодії з главами держадміністрацій міст і районів республіки здійснюватимуть постійний суворий контроль за дотриманням санітарно-епідеміологічного режиму в період дії карантинних обмежень на всіх об’єктах, установах, підприємствах

Олена ДВОРСЬКА.