Вони досліджують світ

У Придністровському державному університеті 18 серпня відбувся круглий стіл, присвячений Дню географа.


Уперше День географа відзначили в Росії 18 серпня 2020 року. Запровадження свята припало на пам’ятну дату – 175-річний ювілей Російського географічного товариства. Саме цього дня 1845 року в Росії була заснована така організація за наказом імператора Миколи I.

Ініціатором його створення виступив адмірал Федір Петрович Літке. З 1850 до 1917 року товариство іменувалося Імператорським, а за часи радянської влади кілька разів перейменовувалося на Державне географічне товариство і Всесоюзне географічне товариство.
З 1956 року РГТ входить до Міжнародного географічного союзу поряд з такими найстарішими товариствами, як Празьке, Берлінське та Лондонське.

Уже третій рік поспіль і наша республіка долучається до цієї міжнародної дати.
За словами декана природничо-географічного факультету головного наукового центру республіки Сергія Філіпенка, за роки існування факультету підготовлено кілька тисяч географів. «Вони працюють у системі просвіти ПМР: у школах, технікумах, коледжах, вишах. Географом можна назвати людину, яка цікавиться географією, природою та історією рідного краю. Цей день об’єднує людей, захоплених географічною наукою, дослідженнями та відкриттями на теренах рідного Придністров’я», – сказав науковець.
Під час круглого столу вчителі географії з різних міст і районів ПМР поділилися власним досвідом викладання цієї природничої дисципліни.

Нині географія – це не одна окрема наука, а науковий комплекс. Це галузі знання, які можна зарахувати й до точних наук, і до природничих, і до гуманітарних. Їх об’єднує вивчення закономірностей взаємодії природи та людського суспільства. Раніше географи лише описували місцерозташування того чи іншого природного об’єкта і що він являє собою, а тепер вони здатні давати прогнози та рецепти вирішення конкретних прикладних проблем.
Зрозумілими всім є такі географічні спеціальності: кліматологія, метеорологія, картографія, геодезія, ґрунтознавство. Та є, наприклад, і геоморфологія (вивчає рельєф Землі та допомагає проектувати різні споруди), біогеографія (вивчає все, пов’язане з флорою та фауною, з охороною природи), гляціологія та кріолітологія (льодовики та сніговий покрив Землі). А ще є геоурбаністика, яка сприяє правильному проектуванню населених пунктів.

На науковому зібранні було зазначено, що інтеграція з іншими навчальними дисциплінами є одним з основних засобів організації уроку географії. Вона спрямована на підвищення якості знань, формування цілісного наукового світогляду учнів.
Підготовка та організація інтегрованого уроку – складний та довготривалий процес, що вимагає знань не лише зі свого предмета, а й іншого циклу, вона згуртовує та зміцнює викладацький і учнівський колектив.
Учасники круглого столу відзначили важливість поповнення когорти географів республіки новими кадрами


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото з сайту ПДУ.