Освіта та соціальне партнерство

Соціальне партнерство в освіті – це такий особливий тип взаємодії освітнього закладу з усіма суб’єктами ринку праці, з республіканськими та муніципальними органами управління, який орієнтований на максимальну реалізацію інтересів усіх учасників освітнього процесу. Цій актуальній темі була присвячена цього року Республіканська конференція керівних та педагогічних працівників системи освіти ПМР.


Вона відбулася 25 серпня у Палаці Республіки. Основну проблему форуму сформулювали так: «Соціальне партнерство як чинник досягнення нового рівня якості освіти».
У роботі конференції взяли участь Голова Уряду Олександр Розенберг, керівники міністерств і відомств, глави держадміністрацій міст і районів республіки, депутати Верховної та місцевих Рад, керівники та педагоги освітніх установ Придністров’я – всього 257 фахівців.

З основною доповіддю конференції виступила міністр просвіти Світлана Іванишина, яка докладно зупинилася на головних стратегічних орієнтирах розвитку системи освіти республіки. У виступі вона не тільки окреслила актуальні проблеми розвитку системи, а й запропонувала варіанти їх розв’язання. У новому навчальному році пріоритетним напрямом у цій роботі має стати профілізація освіти.
«З нового навчального року в 10-х класах у 16 школах республіки запроваджуються такі профілі навчання: технологічний, гуманітарний, соціально-економічний, природничо-науковий та універсальний. Головна мета переходу до такого профільного навчання полягає в розширенні можливостей, соціалізації учнів, забезпеченні наступності між загальною та професійною освітою для більш ефективної підготовки випускників загальноосвітніх шкіл до освоєння програм вищої професійної освіти», – уточнила Світлана Іванишина.

Наприклад, з 1 вересня планується запуск пілотного проекту з реалізації технологічного профілю. У ньому братимуть участь учні столичної школи № 9 та Інженерно-технічного інституту ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Також зазначалося, що активно продовжується формування цифрового освітнього середовища. Другий рік працює онлайн-платформа «Електронна школа Придністров’я», впроваджується автоматизована інформаційна система «Електронний журнал».
Тривожним сигналом системи освіти, на думку міністра, є непрофільність освіти вчителів. З огляду на це, Мінпрос планує розробити програму професійної перепідготовки освітян з непрофільною освітою. «Керівникам освітніх установ слід звернути особливу увагу на створення умов для професійного розвитку педагогів та підвищення їхньої мотивації до самоосвіти та саморозвитку», – наголосила вона.

Важливим чинником в оцінці діяльності системи освіти є критерії оцінки якості знань учнів. Як зазначила Світлана Іванишина, порівняно з 2018-2019 навчальним роком спостерігається різке збільшення цього показника: на 20 % з рідної мови та на 37 % з математики. Середній бал зріс із 3,5 до 4, а неуспішних взагалі за останні два роки не зафіксовано. «Підвищення результатів успішності школярів пояснюється проведенням протягом кількох останніх років державної підсумкової атестації у формі виставлення середньої оцінки за 10-й та 11-й класи через нові хвилі пандемії коронавірусної інфекції, а також червоний код терористичної загрози в республіці», – пояснила міністр.

Між тим фахівці зазначають, що результати вступної кампанії в організації професійної освіти показали, що якість знань окремих абітурієнтів не завжди відповідала високим оцінкам. З огляду на це Міністерство просвіти, як і вся педагогічна спільнота, вважає за доцільне зберегти незалежну експертизу якості знань учнів у формі єдиного державного іспиту (ЄДІ) та обов’язкове проведення діагностичних перевірочних робіт.

У новому етапі модернізації системи освіти ПМР у рамках Стратегії розвитку республіки на 2019 – 2026 роки, сказала на завершення свого виступу Світлана Іванишина, зусилля насамперед мають бути спрямовані:
– на забезпечення доступності якісної дошкільної та загальної освіти незалежно від місця проживання;
– на оновлення змісту та підвищення якості освіти всіх рівнів;
– на формування цифрового освітнього середовища;
– на підвищення якості підготовки випускників;
– на виявлення та підтримку обдарованих дітей.

На необхідності підвищення рівня знань учнів загострив увагу Голова Уряду. У своєму виступі він особливо наголосив, що політика в галузі освіти має бути спрямована насамперед на створення сучасних і рівних умов для здобуття якісної освіти на всій території республіки, особливо виділивши реалізацію рівних можливостей у розвитку особистості дитини.
«Нині потрібна тонша модернізація системи освіти, яка має закласти потенціал розвитку на перспективу. І тут, на мою думку, педагоги мають зосередитися на саморозвитку, підвищенні рівня своєї кваліфікації, освоєнні нових навичок; сконцентруватися на тому, що допоможе нашим дітям здобувати гідний та конкурентоспроможний рівень освіти. Все це є невіддільною частиною Стратегії розвитку Придністров’я на 2019 – 2026 роки й має бути орієнтиром у діяльності кожного сучасного педагога», – зазначив він.

Олександр Розенберг говорив і про те, що назріла потреба сформувати систему моніторингу якості освіти, зокрема з використанням ресурсів Центру експертизи якості освіти.
Ця система має включати перевірочні контрольні роботи, формування переліку моніторингових показників якості освіти та актуалізацію навчальних планів. Однак Голова Уряду закликав не зводити оцінку якості знань учнів лише до кількісних показників.

«Найважливішим чинником якісної освіти є її орієнтованість на розвиток інтелектуального, наукового, фізичного, морального і творчого потенціалу дитини», – наголосив Олександр Розенберг.
Крім того, він відзначив одну з ключових негативних тенденцій – старіння кадрів. В останні роки спостерігається низький конкурс на педагогічні спеціальності та слабка практична підготовка студентів педагогічних напрямів. Минулого року у школах ПМР кількість молодих освітян становила лише 8 %. Загалом, за даними на 2021 рік, дефіцит педагогів у системі дошкільної освіти становить 1,4 тис. осіб (45 %), загальної освіти – 2,5 тис. осіб (57 %).

Усе це обумовлено низкою об’єктивних причин, які можна усунути, зробивши необхідні важливі кроки. Олександр Розенберг вказав на важливість формування державної програми зі створення практикоорієнтованої системи підготовки та перепідготовки педагогічних кадрів. Важливо сформувати систему державного моніторингу якості підготовки майбутніх фахівців не тільки стосовно до змісту освітньої програми, а й у реалізації педагогічної практики. При цьому головною умовою якісної підготовки кадрів є перегляд принципів оплати праці в системі освіти. Крім того, важливо приділити увагу підготовці концепції підвищення престижу та соціального статусу педагогічного працівника.
Особливу увагу керівник Уряду приділив підготовці фахівців для реального сектора економіки. Тут він також наголосив на низці гострих моментів, таких як: дефіцит педкадрів, низька матеріально-технічна база, складності під час організації практики. Вирішенням цієї проблеми може стати зважене держзамовлення, сформоване на аналізі потреби фахівців та планів на перспективу.

«Опираючись на ці дані, наші виші повинні, насамперед коштом бюджету, готувати кадри необхідні державі відповідно до класифікатора професій. При цьому важливо не забувати про бажання абітурієнтів, щоб на комерційній основі надати можливість навчатися іншої професії. Вважаю, що в цьому напрямі потрібно формувати контрольні цифри прийому з урахуванням планування – необхідно розробити модель оптимізації контрольних цифр прийому, виходячи з реальних потреб держави, а також збереження кадрового і наукового потенціалу вузу», – висловив свою думку на цю проблему Олександр Розенберг .

Після закінчення пленарного засідання відбулося вшанування переможців Республіканського конкурсу на здобуття премії Президента ПМР для молодих педагогічних працівників. Голова Уряду вручив заслужені нагороди фахівцям дошкільної, загальної, професійної та додаткової освіти


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото прес-служби Уряду.