Пізнання минулого – унікальна професія

Археологи відзначили своє професійне свято. З цією подією придністровських дослідників історичних епох привітав Президент Вадим Красносельський. Наші археологи знайшли сотні унікальних артефактів.


Розкопки на території сучасного Придністров’я почалися ще в далекому 1896 році. Особливе місце в археології нашого краю посідає подружжя Стимковських, яке на околицях Тирасполя вивчало кургани різних періодів. «Вони вели велику кількість розкопок на окраїнах нинішньої столиці, в селах Слободзейського та Григоріопольського районів. Декількома роками пізніше перші розкопки організували біля села, а нині міста, Кам’янка. Цій справі присвятив свою діяльність генерал-майор Бранденбург – директор Петербурзького артилерійського музею. Досить цікаві розкопки сприяли вивченню стародавніх курганів. Отже виходить, що розкопкам у нашому краї вже понад 130 років», – розповів провідний науковий співробітник лабораторії «Археологія» ПДУ імені Т. Г. Шевченка Сергій Разумов.

Подружжя Стимковських – досить цікаві особи. Ілля Якович був доглядачем в’язниць Тираспольського повіту, відповідно він мав велику безкоштовну робочу силу. До того ж, кажуть фахівці, він був затятим фанатом археології, хоча не мав відповідної освіти. «Тоді ще й не було такої науки, як археологія. Вона тільки починала розвиватися. Тираспольський повіт належав до Херсонської губернії, а в Херсоні був археолог Гашкевич, з яким вони досить активно співпрацювали. Багато знахідок відправляли до Херсона як до центру губернії. Ілля Якович разом зі своєю дружиною, яка в усьому його підтримувала, вивчив велику кількість курганів – понад 400. Археологи-любителі знайшли багато цікавих, яскравих знахідок, осмислених уже за радянських часів, у ХХ столітті», – зазначив Сергій Миколайович.

Подружжя Стимковських відкрило також групу скіфських поховань ІІІ – І століть до н. е. «Якщо раніше вважалося, що скіфи зникають уже наприкінці ІV століття до нашої ери й на зміну їм приходять сармати, то тут була відкрита мала Скіфія на нижньому Дністрі, саме розкопками Стимковських. Знайдені й найдавніші поховання раннього бронзового віку, яким понад п’ять тисяч років. Вони відкриті теж цими ж розкопками, фактично вперше на нашій території й цінні дуже яскравими знахідками: жіночою статуеткою, розписаною різнокольоровою керамікою тощо», – наголосив фахівець.

Відкриті в ті часи низки цікавих знахідок і нині вивчають наші фахівці. До речі, весь спектр артефактів, знайдених у курганах, уперше вивчили саме Стимковські. «Загалом наша територія за всіх часів була досить сприятливою для життя людей: порівняно м’який клімат, велика кількість водойм, що для степової зони рідкість. Тож відповідно сюди тисячоліттями йшли різні племена і народи, тому тут велика концентрація пам’яток археології. Практично на кожному квадратному кілометрі території республіки є пам’ятники археології, тож особливо старанно і скрупульозно шукати їх не доводиться», – поділився Сергій Разумов.

Фахівець також розповів, що в Придністров’ї є програма вивчення тих пам’яток археології, які найбільше руйнуються. Найчастіше це відбувається під час розорювання сільськогосподарських угідь. «Ми здебільшого досліджуємо кургани, але вони через польові роботи майже стерті з лиця землі. Тобто, якщо раніше це був дикий неораний степ, були високі земляні пагорби, які було видно здалеку, то тепер понад 90 % їх зрівняли з землею», – наголосив археолог.
Він також додав, що наші вчені-археологи під час розкопок користуються картами ХІХ століття, наприклад, атласом генерального штабу Шуберта, який складали військові фотографи для військових цілей, як орієнтир. «З часом багато курганів і стародавніх городищ було знищено людиною. Завдяки старим картам, ми знаходимо місця, які колись були на нашій території», – зазначив науковий співробітник археологічної лабораторії.

Сучасна археологія – наука досить складна та багатогранна, адже робота включає десятки наукових аналізів. «Наприклад, антропологія – визначення статі, віку, хвороб, травм кожного знайденого скелета. Також це археозоологія – вивчення кісток тварин, диких та домашніх, вивчення залишків древніх рослин тощо. Отже, розкопки – це 10–15 % усієї роботи, основна діяльність, а саме відкриття відбувається після розкопок у лабораторії. Дослідження іноді тривають місяцями, іноді роками й навіть десятиліттями», – пояснив провідний науковий співробітник Сергій Разумов.

Нині всі найцікавіші знахідки археологів розміщені у виставковому залі Катерининського парку. З минулого року там представлена унікальна експозиція. За скляними вітринами – сотні археологічних знахідок: від давньогрецьких амфор до золотих прикрас скіфів.
Нині придністровські археологи працюють недалеко від міста Бендери. До речі, там на новому кургані, розкопки ведуться вперше, а за допомогою гранту від Президента спеціалісти матимуть змогу дослідити знайдені артефакти


Марія КРАВЕЦЬ.

Фото IA»Новости Приднестровья».