Православна релігійна традиція

У Тирасполі 21 серпня, напередодні вшанування ікони Божої Матері «Взыскание погибших – Тираспольська» і з нагоди 300-річчя преподобного Паїсія Величковського, на численні прохання парафіян столичних храмів відбувся хресний хід навколо міста.


За словами благочинного Центрального округу протоієрея Сергія Вербицького, ідея організувати церковний захід виникла на початку року. «Парафіяни зібрали понад 200 підписів під заявою з проханням до Архієпископа Тираспольського та Дубоссарського Сави організувати його. Владика підтримав цю ініціативу. Після розв’язання всіх організаційних питань глава держадміністрації міст Тирасполь та Дністровськ Олег Довгопол дав дозвіл на проведення заходу. Для підтримання порядку й супроводження людей були залучені органи внутрішніх справ та машина швидкої допомоги», – зазначив священнослужитель.

«Релігійні народні ходи були популярними ще задовго до появи християнства. Вони є найдоступнішою для вірян формою вираження загальної спрямованості до Бога. І якщо в людини виникне бажання розпочати християнське життя, можливо, саме участь у хресному ході стане відправною точкою, – підкреслив благочинний Центрального округу. – Часом це взагалі стає головною метою християнина. Для її досягнення він здатний на вчинки, незрозумілі мирянам або викликають у кращому випадку здивування й насмішку, у гіршому – нерозуміння та роздратування. Втім, хресні ходи до таких незрозумілих дій навряд чи належать – це давня християнська традиція і, звичайно, вона має право на існування в сучасному суспільстві, якщо воно є релігійно та соціально терпимим».
Хресний хід розпочав свій рух від Христо-Різдвяного кафедрального собору. Попереду процесії несли ікону «Взыскание погибших», слідом також рухалася машина з образом святого Паїсія Величковського.
Біля Нікольської церкви миряни здійснили короткий молебень перед святими образами, які очолювали хресний хід. По його завершенні до них приєдналися парафіяни цієї церкви й процесія вирушила спочатку до Покровської, а потім до Хрестовоздвиженської церков. У кожній із них був відслужений молебень. Духовенство і парафіяни цих храмів разом із хресним ходом вирушили в селище Новотираспольське, де ведеться будівництво храму преподобного Алексія. Помолившись там, хрестохідці пройшли в район храму новомучеників і сповідників Церкви Руської та завершили процесію в Христо-Різдвяному соборі.

Сергій Вербицький розповів, що загальний маршрут склав понад 28 км. «У церковному заході взяли участь близько 300 парафіян різного віку. Поруч зі мною був мій 12-річний син. Більшість людей пройшла хресним ходом з молитвою весь шлях із самого початку і до кінця. Парафіяни висловлювали священнослужителям вдячність за організацію події. Ми плануємо зробити цей захід щорічним», – з оптимізмом повідомив благочинний


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото сайту Тираспольско-Дубоссарської єпархії.