Заходи обов’язкового дотримання

З метою проведення заходів із профілактики та запобігання поширенню нової вірусної інфекції на території Придністровської Молдавської Республіки на засіданні Оперштабу 15 і 22 серпня були прийняті відповідні рішення й надані доручення.


Так Уряду у взаємодії з Головним державним санітарним лікарем у рамках чинного маскового режиму необхідно передбачити контроль обов’язкового використання засобів індивідуального захисту (масок) дітьми у віці від 12 років на однакових з дорослими умовах.
«Якщо є масові скупчення людей або неможливо дотримуватися дистанції, діти повинні з 12 років носити маску, щоб захистити себе та інших. Ми рекомендуємо також носити маски 6-річним дітям, які перебувають у лікувально-профілактичних закладах, у зв’язку з тим, що вони можуть бути джерелами зараження для осіб похилого віку», – повідомила завідувач епідеміологічного відділення Республіканського центру гігієни та епідеміології Анжела Мунтян.
Епідеміологи кажуть, що, приймаючи таке рішення, брали до уваги міжнародний досвід.

На засіданні Оперштабу Головному державному санітарному лікарю було доручено продовжити моніторинг передових мікробіологічних наукових досліджень на предмет розробки та впровадження тестів для діагностування нового підваріанта ВА.2.75 («Кентавр») штаму «Омікрон».
Міністерству цифрового розвитку, зв’язку і масових комунікацій доручено організувати й провести заходи щодо висвітлення в ЗМI правил носіння масок, необхідності дотримання соціальної дистанції між людьми та інших чинних карантинних правил.

Міністерство охорони здоров’я ПМР спільно з Міністерством соціального захисту та праці ПМР зобов’язали забезпечити доступність експрес-тестів службам первинної медичної допомоги, включаючи установи соціального забезпечення (будинки престарілих, інтернати, дитячі будинки тощо). Їм доручено передбачити в цих установах достатній запас засобів індивідуального захисту, засобів антисептики та дезінфікування.
Прес-служба МВС ПМР з посиланням на дані Оперштабу повідомила, що кількість випадків захворювання на коронавірус поступово зменшується.

На 22 серпня в республіці виявлено 1 634 інфікованих, більшість із них – 1 356 пацієнтів – лікуються амбулаторно. Спеціалізовані медичні бригади виїжджали на виклики 228 разів. Через погіршення самопочуття 81 захворілому знадобилася госпіталізація.
З початку пандемії видужали 116 640 осіб.
У стаціонарах лікуються 278 носіїв вірусу. З них 176 – у Слободзейській ЦРЛ, 21 – у профільному відділенні Дубоссарської лікарні, 8 – в інфекційному відділенні Кам’янської ЦРЛ, 29 – у Рибницькій ЦРЛ. У Тирасполі, на базі РКЛ – 44 пацієнти. Важких хворих – 27 (10 %). У реанімації перебуває 5 осіб. З загальної кількості госпіталізованих – 29 дітей.
Минулого тижня на карантин направили 16 груп у 14 дитячих садках республіки. Більшість хворих малюків – жителі Тирасполя. Вихованці 11 груп тимчасово не відвідуватимуть дев’ять дошкільних закладів столиці.
Нові рішення прийняті на засіданні Оперштабу 22 серпня.

1. Міністерству просвіти ПМР, керівникам організацій освіти республіки:
а) організувати освітній процес в організаціях освіти республіки з 1 вересня 2022 року в очному форматі, з фізичною присутністю учнів на заняттях. Переведення на дистанційне навчання класу (групи) здійснювати тільки в разі реєстрації випадку захворювання на коронавірус з ізоляцією контактних осіб, а повертати в очний формат тільки після отримання негативного результату на SARS-CoV-2, зробленого на 5-й день контакту з хворим. У разі відсутності можливості проведення дослідження на 5-й день, ізоляцію на дому продовжити до 10 днів;

б) забезпечити в закладах освіти республіки: дотримання маскового режиму, соціальної дистанції, умови для миття рук, регулярне провітрювання приміщень, дезінфекційний режим, а також організувати контроль належного виконання зазначених карантинних вимог;

в) в організаціях освіти республіки дозволити проведення урочистих лінійок, присвячених початку 2022-2023 навчального року,
– у загальноосвітніх організаціях чисельністю до 200 осіб – для учнів усіх класів;
– у загальноосвітніх організаціях чисельністю понад 200 осіб, зокрема в гімназіях – для учнів
1, 4, 9, 11 класів;
– у ліцеях – для учнів першого року навчання (5, 8 класи), і випускників 9, 11 класів;
– в організаціях середньої та вищої професійної освіти – для студентів перших курсів;

г) в організаціях освіти державного підпорядкування, а також у спеціальних (корекційних) організаціях, форму проведення заходів, присвячених початку навчального року, визначає засновник спільно з ДУ «Республіканський центр гігієни та епідеміології».

Начальники територіальних гарнізонів ВВС ПМР спільно з територіальними центрами гігієни та епідеміології, у взаємодії з главами держадміністрацій міст і районів республіки здійснюватимуть постійний суворий контроль за дотриманням санітарно-епідеміологічного режиму в період дії карантинних обмежень на всіх об’єктах, установах, підприємствах.
В інтерв’ю Першому Придністровському телеканалу головний лікар Слободзейської центральної районної лікарні Олена Лапіна зазначила: «Коронавірус – це не просто застуда. Його треба боятися, тому що він все-таки таїть велику небезпеку для нас. Значно простіше, ефективніше і дешевше дотримуватися запобіжних заходів, ніж захворіти, лікуватися і, не дай бог, померти».

«Зупинити зростання кількості хворих можна тільки імунізацією всього населення. В наявності є препарат Sinovac (понад 19 тисяч доз), зробити щеплення можна без запису в будь-якій поліклініці. Подбайте про себе і своїх близьких», – закликає придністровців міністр охорони здоров’я Христина Албул


Анастасія КАСИМ.
Фото: doralfamilyjournal.com