Оновлений Кіцканський плацдарм

Величний монумент у вигляді штика гвинтівки, що зметнувся вгору, відкрили на Кіцканському плацдармі 50 років тому на знак вічної вдячності загиблим солдатам за героїзм і мужність, проявлені в роки Великої Вітчизняної війни. Урочисту церемонію 23 серпня присвятили відкриттю вже оновленого нині меморіального комплексу.


Цей символ залізної стійкості, мужності та героїзму радянських воїнів завжди привертав увагу всіх, хто відвідував нашу республіку. Час наклав свій відбиток на меморіальну споруду. За ініціативою Президента Вадима Красносельського здійснено її реконструкцію та реновацію.
До участі у важливій події залучилися: керівники органів державної влади республіки та Слободзейського району, представники покоління переможців, Оперативної групи російських військ у Придністров’ї, громадських організацій, освітніх установ району та вдячні нащадки.
Червону стрічку біля входу на головну алею перерізали Вадим Красносельський, учасник Великої Вітчизняної війни Віктор Громов, член Дністровської громадської організації «Ветерани війни, праці та Збройних сил» Ніна Кошинян, суворовець Дмитро Платонов, кадет Едуард Дем’яну та юнармієць Михайло Линник.

Начальник Слободзейського районного Управління культури Наталія Михайловська провела екскурсію для учасників та гостей церемонії й коротко ознайомила їх зі змістом інформаційних панно. Головна мета їх встановлення полягає в тому, щоб людина, яка відвідала це історичне місце, змогла дістати вичерпну інформацію про хід і значення Яссько-Кишинівської операції, про видатних воєначальників – історичних осіб, побачити їхні фотографії та зображення бойових дій.

У ході реконструкції також обладнали оглядові майданчики позаду обеліска, встановили малі архітектурні форми, провели освітлення, вимостили доріжки та площу новою тротуарною плиткою. Всі роботи проводилися в рамках програми Фонду капітальних вкладень. Роботи з переобладнання та вдосконалення комплексу перебували на постійному контролі глави держадміністрації Слободзейського району та Слободзеї Василя Тищенка.

У боях за визволення міста загинули понад 3 000 радянських воїнів. Заступник голови громадської організації «Ветерани війни, праці та Збройних сил міста Бендери» Віктор Бережний нагадав, що пам’ять про них увічнена на братському цвинтарі цього меморіального комплексу: «Хотілося б сказати головне: ми повинні знати своїх героїв, ми маємо пам’ятати їх. Пам’ятати, що вони поклали своє життя за рідне місто, за Батьківщину».
Цього ж дня урочистості з нагоди 78-ї річниці звільнення Бендер від фашистських загарбників продовжилися в Кіцканах, де відбулося відкриття після реконструкції меморіалу «Кіцканський плацдарм».
Саме з Кіцканського плацдарму, майже 80 років тому, розпочалася Яссько-кишинівська операція.

У червні нинішнього ухвалили рішення про реновацію історичного пам’ятника. В результаті масштабної його реконструкції відбулися значні перетворення: зробили лавки, освітлення, доріжки. Біля обеліску встановили великі гранітні панно, на яких зображені картини боїв та форсування Дністра. Глава адміністрації с. Кіцкани Віктор Медведєв зазначив, що це місце буде історичним символом. За його словами, «…одна справа прийти на оглядовий майданчик, а інша – відзначити для себе ще й інформацію, яку несуть стенди. Ми матимемо гарний упорядкований об’єкт культурного та туристичного призначення».

Того святкового і важливого дня згадували всіх, хто наближав довгоочікувану Перемогу. Президент Вадим Красносельський зазначив: «Наш народ має добру генетичну пам’ять, пам’ять предків. Ми пам’ятаємо подвиги й радянського народу, і часів Російської імперії – всіх тих, хто захищав нашу батьківщину від супостатів. Це місце досить популярне, я приїжджав і під час будівництва, і раніше неодноразово бував, тут завжди є люди. Це тішить мене як президента. Я пишаюся, що придністровський народ береже пам’ять і віддає належне. Це реальна гордість».
Володимир Андрус прийшов ушанувати пам’ять тестя, який дійшов до Берліна, та батька – учасника Яссько-Кишинівської операції: «Це святі місця, коли стоїш біля стели, знаєте, аж у горлі стискається. Бо в 1944-му тато мій брав участь у боях саме тут, на Кіцканському плацдармі, він був простим солдатом, кулеметником. В одному з перших боїв він дістав поранення, контузію, проте вижив. Завдяки йому, я живу на цій землі. І я продовжив його справу: у своїх дітях, у своїх онуках».

До речі, Кіцканський плацдарм став частиною туристичного маршруту «Місцями бойової слави», а в майбутньому ще й стане продовженням столичного Музейного кварталу.
Пам’ятні заходи на честь визволення Бендер тривали протягом усього дня. Увечері на Меморіалі Слави городяни могли залучитися до акцій «Зоряний похід –2022» та «Свічка пам’яті». «Ми прийшли на акцію «Свічка пам’яті», наші Бендери були звільнені від німецько-румунських загарбників. І сьогоднішня наша участь – це подяка тим героям, які врятували наше місто», – розповіла учасниця події Ольга Бурденкова.

На заході 23 серпня було багато молоді, юнаки та дівчата вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. В руках учасників акції були запалені лампади. Перед сходами Меморіалу Воїнської Слави вогники складалися в слово «Пам’ятаємо». Там же пролунав фінальний акорд «Зоряного походу», в який вихованці Бендерської станції юних туристів вирушили в травні цього року. Вони пройшли місцями бойової слави, з кожного взяли по жмені землі й цього дня висипали її на братські могили в Бендерах. «Ми ходили в походи разом з дорослими туди, де були бої, приносили звідти землю. Нині висипаємо її на братські поховання», – розповів вихованець станції юних туристів м. Бендери Володимир Нікітін.
Лампади горіли біля надгробків, понад 1 100 імен викарбувані на плитах Меморіалу, але точна кількість похованих невідома. Загалом із квітня по серпень 1944-го на бендерському напрямку полягло понад 5 000 бійців.

Пам’ять про героїв житиме, доки дорослі та юні придністровці вшановуватимуть подвиги відважних земляків


Діна БОРОВИНСЬКА,
Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото IA»Новости Приднестровья».